Osmanlı Salata Tarifleri

1-LEVK SALATASI 
 
Malzemeler:
250 gr. havuç
250 gr. kereviz
250 gr. lahana
125 gr. zeytinyağı
2 adet limon
2 adet yumurta
Zeytin
250 gr. patates
 
Yapılışı:
Kereviz, havuç ve patates haşlanır. Fındık büyüklüğün de karelere doğranır. Lâhana ince ince kıyılır. Biraz tuzla oğulduktan sonra yıkanır. Salata tabağına kümeler hâlinde yerleştirilir. Üzeri yumurta ve zeytinle süslenir. zeytinyağı, limon, tuz çırpılarak üzerine dökülür.

2-BAHÇIVAN SALATASI 

Malzemeler:
1 göbek salata
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım demet taze nane
1 küçük siyah turp
1 domates
Zeytinyağı
Limon
Tuz 

Yapılışı:
Göbek salatayı çok ince ince doğrayın. Süzgece alıp yıkayın ve süzülmesi için bekletin. Siyah turbu temizleyip küçük küpler halinde doğrayın. Tuz serpin ve biraz bekletin.
Maydanoz, dereotu ve taze naneyi ayıklayıp yıkayın. İnce ince doğrayıp derin bir kaba alın. Göbek salata ve turpları ekleyip harmanlayın. Salata tabağına alın.
 Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini çıkarıp ince şeritler halinde doğrayın. Salatanın üzerine dizin. Tuz, zeytinyağı ve limon suyunu karıştırıp salatanın üzerine gezdirerek dökün ve servis yapın.

3-EĞİN PİYAZI 

Malzemeler:
4 sivri biber
4 domates
4 soğan
3 salatalık
150 gr çökelek peyniri
300 gr süzme yoğurt
tuz
1 çorba kaşığı kuru reyhan ya da 1 demet taze reyhan
Süslemek için;
Dereotu
Siyah zeytin 

Yapılışı:
Sivri biber, domates, salatalık ve soğanları soyup incecik kıyın. Taze reyhan kullanacaksanız ayıklayıp yıkayın ve ince ince doğrayın.
Hazırladığınız sebzeleri derin bir kaba alın. Çökelek peyniri, süzme yoğurt ve tuzu ilave edip iyice karıştırın.
Karışımdan yumruk büyüklüğünde parçalar alıp toplar haline getirerek servis tabağına alın. Dereotu zeytin ve domatesle süsleyip servis yapın.

4-NOHUT EZMESİ 

Malzemeler:
Malzemeler (4 porsiyon için)
Nohut (1 su bardağı) 200 gr.
Zeytinyağı (¼ su bardağı) 45 gr.
Çam fıstığı (1,5 çorba kaşığı) 25 gr.
Kuş üzümü (2 çorba kaşığı) 25 gr.
Tarçın (1 çay kaşığı) 10 gr.
Limon suyu (1 adet)
Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr. 

Yapılışı:
Nohudu akşamdan ılık tuzlu suda ıslatın. Kuş üzümünü 1 saat suda bekletin. Nohudu haşlayıp süzün ve ezerek püre haline getirin. Diğer malzemeyi püre nohuda katıp karıştırın, istediğiniz şekli verip servise çıkartın. 

5-HÜNKAR SALATASI 

Malzemeler:
4 adet kemer patlıcan
1 adet iri patates
40 gram mısırözü yağı
4 diş sarmısak
1 adet soğan
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
150 gram süzme yoğurt
75 gram mayonez
1 adet domates
yarım demet dereotu
1 çay kaşığı isot biberi 

Yapılışı:
Patlıcanların kabuğunu tamamen soyun. Tavla zarı iriliğinde doğrayın. Üzerine tuz serperek 15-20 dakika kadar bekletin. Bol suyla yıkadıktan sonra suyunu süzün. Kızgın sıvı yağda kızartın. Fazla yağını süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerinde bir süre bekletin. Salata için gerekli olan soslardan ilkini hazırlamak için tavaya 40 gram mısırözü yağını koyun. İnce kıyılmış soğan ve 3 diş sarımsağı ekleyin. Pembeleşene dek kavurun. Sonra kabuğu incecik soyulmuş sarı ve kırmızı dolmalık biberleri ekleyerek, 1-2 dakika daha kavurun.
Defne yapraklarını ve biber salçasını ilave edin. Ağır ateşte 20-25 dakika kaynatın. Soğuttuktan sonra bir kenarda bekletin. İkinci sos için yoğurdu, 1 diş dövülmüş sarmısağı ve mayonezi bir kapta karıştırın.
Patlıcanı, patatesi, biberli sosu, yoğurtlu sosu, ince kıyılmış dereotunu, isot biberini ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Geniş bir salata tabağına aktarın. Domates dilimleriyle süsleyip servis yapın. 

6-OSMANLI SALATASI

Malzemeler:
400 gr ince, kibrit kesimi beyaz lahana
Yarim bag ince dogranmis taze nane (kuru nane de kullanilabilir)
10 adet ince kibrit biçimi dogranmis kuru kayisi
1 adet ince dogranmis orta boy domates
100 gr cekilmis ceviz ici
1 adet ince, dogranmis cuska biber
1 çorba kasigi tuz
Sosu için
1 adet haslanmis ve 6 esit parçaya bölünmüs yumurta
2 adet limon

Yapılışı:

Beyaz lahanayi bir kabin içine yerlestirin. Tuzu ilave edip elinizle iyice hamur yogururcasma yogurun. Suyu çikinca bes dakika bekleyin. Daha sonra soğuk  suyla yikayip suyunu sikin. Bir baska salata kasesine koyun.
Ve sirasi ile üzerine geriye kalan malzemeleri ilave edin. Domates, taze nane (yoksa kum nane) ve ceviz içini, kayisiyi, limon suyunu ve sivi yagi ilave ederek karistirin.
Bu islem bittikten sonra salatayi servis tabaklarina alip yumurta ile süsleyip servis yapabilirsiniz. 

resimli salata tarifleri
meze tarifleri
salata tarifleri oktay usta
börek tarifleri
yemek tarifleri
pasta tarifleri
kurabiye tarifleri
oktay usta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder