Osmanlı Sakatat Tarifleri

1-TİRİTLİ PAÇA
   
Malzemeler :(5 porsiyon için)
Kuzu paçası 10 adet
Çavdar ekmeği (10 adet dilim)
Sarımsak (1 baş+2 diş)
Sirke (1 kahve fincanı) 40 gr.
Limon suyu (2 kahve fincanı) 40 gr.
Bitkisel yağ (2 kahve fincanı) 45 gr.
Un (1 kahve fincanı) 30 gr.
Kuru soğan ( orta boy 1 adet) 65 gr.
Havuç (orta boy 1 adet) 100 gr.
Defne yaprağı 1 adet
Tereyağı (1,5 çorba kaşığı) 85 gr.
Eski kaşar peyniri (100 gr.)
Kırmızı pul biber, kara biber, tuz (1'er çay kaşığı) 10'ar gram
Maydanoz ¼ demet 

Yapılışı:
Paçaları yıkayın, çelik tencereye koyun ve üzerini örtecek kadar içme suyu ile kapayın. 5 dakika kaynatın, süzgeçten geçirin ve ayrı bir kaba alıp suyunu dökün.
Başka bir çelik tencereye sirke, limon suyunun yarısını, havuç, soğan, sarımsak ve süzgeçten geçmiş paçaları yerleştirin. Üstünü 4 parmak geçene kadar içme suyu ekleyin ve 2 saat yavaş ateşte kaynatın.
Pişmiş paçaların etlerini kemiklerinden ayırarak dağıtmadan kapta sıralayın ve üzerlerini kapatacak kadar kaynamış paça suyu ekleyin.
Başka çelik tencereye bitkisel yağı dökün ve orta ısıda ateşte 2 dakika karıştırın. Aynı kaba paça suyunun geri kalanını, limon suyunun diğer yarısını ve tuzu ilave ederek koyulaşıncaya kadar çırpma teliyle karıştırın.
Dilimlenmiş çavdar ekmeklerini kızartın. Tabağa, 2 çavdar dilimi üstüne 2 'şer adet paça yerleştirin ve koyulaşmış paça suyu karışımı ile üzerlerini örtün.
Ekmekli paçanın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin ve peynir eriyinceye kadar salamanderde tutun.
Bu arada teflon tavada tereyağını eritin. İnce doğranmış 2 diş sarımsak, pul biber, karabiber ve iyice doğranmış maydanozu ekleyerek 2 dakika karıştırın.
Salamanderde ısıtılmış paçaların üstüne yağlı karışımı dolaştırıp servis yapın.


2-PAÇA DONMASI 
 
Malzemeler:
10 adet keçi veya koyun paçası
12 bardak su
1 bardak sirke
1 adet soyulmuş limon kabuğu
4 kahve kaşığı karabiber
5 diş sarmısak
10 diş dövülmüş sarımsak
1/2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
1/2 çorba kaşığı tuz
1 adet limon

Yapılışı: 
Bir tencereye 12 bardak su, 1 adet limon kabuğu, 1 diş sarımsak, 1/2 çorba kaşığı zeytinyağ, 1/2 çorba kaşığı tuz ile üstleri kazınmış, çatallarının aralarındaki kıl keseleri kesilmek suretile çıkarılmış, tütsülenmiş ve iyice yıkanmış 10 adet keçi veya koyun paçası koyarak tencereyi kuvvetli ateşe oturtmalı, su kaynayınca üstünde hasıl olmaya başlıyan köpükleri alıp attıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak paçalar piçip de ilik gibi bir hale gelinceye kadar bunları gayet küçük ateşte aşağı yukarı 10 saat pişirilmeye bırakmalıdır. (Paçaları ekseriyetle geceleri pişirmelidir) .Sonra pişirmiş olduğumuz bu paçaları bir delikli kepçe ile suyundan çıkararak içlerindeki bütün kemikleri temizlemeli, sonra da fındık büyüklüğünde parçalara doğruyarak 4 kahve kaşığı karabiber ilâve etmeli ve hepsini iyice karıştırdıktan sonra bir tarafa bırakmalıdır. Diğer taraftan aşağı yukarı 8 bardak gelmekte olan paça suyunu, ince bir süzgeçten geçirmek suretiyle süzdükten sonra 3 bardağı tebahhur edip de tahminen 5 bardağa ininceye kadar kapaksız olarak kaynatmak suretiyle paça suyunun azalmasını temin etmeli ve iyice soğumaya bırakmalıdır. Paça suyu iyice soğuyunca buna bir bardak sirke ile 1 diş iyice doğulmuş sarmısak ilâve ederek iyice bir karıştırdıktan sonra sarımsak ve sirkeli paça suyunu büyükçe bir forma veya kâsenin ancak üçte iki kısmına kadar doldurmalı ve serince bir yerde suyun hafifçe donmaya yüz tutacak hal almasını temin etmelidir.Sonra hafifçe koyulaşmış bir suya, biberliyerek bir tarafa bırakmış olduğumuz, paçaları ilâve ederek paçanın iyice donması için forma veya kâseyi serince bir yere veya buz dolabında 4-5 saat kadar bırakmalıdır. (Paça suyu, yavaş yavaş ağırlaşarak donmaya yüz tutar. Parça halindeki paçaları ancak bu zaman katmalıdır. Çünkü çok sulu iken atılan paçalar kalıbın dibine çökeceği gibi fazla donduktan sonra atıldıkları takdirde de paçalar üstte kalır. Fakat paça suyu hafifçe koyulaşmış o-lursa suyun her bir tarafına müsavi olarak dağılırlar. Bir de epiyce bir müddet bir tarafta bırakmış olduğumuz paçalar, donarak birbirlerine yapışmış olacaklarından bunları koyulaşmış paça suyuna katmadan evvel ancak birbirlerinden ayrılabilecek kadar ılıtarak, taneler halinde, formadaki koyuca paça suyuna katmalıdır. Sonra iyice donmuş olan bu paça kalıbını ancak 1/2 dakika kadar ılık suya batırıp çıkardıktan sonra üstüne bir tabak kapatmalı ve formayı altüst etmek suretiyle paçayı tabağa almalı ve yanında dilimlere kesilmiş 1 adet limon olduğu halde servis yapmalıdır.

ciğer yemekleri tarifleri
sakatat yemekleri
yemek tarifleri
sakatat ürünleri
sakatat faydaları
sakatat nedir

1 yorum:

  1. toptan sakatatçı  firmalarının ve üreticinin gerçekten takdire şayen üretim ve satışlarını kutlamak lazım sakatat ürünleri gerçekten insanoğlu için mucize besin kaynağıdır sakatat ürünlerinin içinde ki protein ve vitaminler gıdaların hiç birinde bulunmaz iken sadece sakatat ürünleri içeriğinde vardır allahın bir mucizesidir kıymet bilelim yeter.

    YanıtlaSil