Osmanlı Hoşaf Tarifleri


VİŞNE KURUSU HOŞAFI

Kuru vişneleri su ile tencereye koyup orta ateşe sürünüz. Kaynayıp piştikten ve rengini verdikten sonra indirip süzünüz, soğuyunca süzülen suyu yeterince tozşeker ile karıştırıp süzerek bir kâseye geçiriniz. Sonra vişneleri soğuk suda yıkayarak içine atınız. Vişneler şişince şekeri konur. İki taşım sonra inidirp  soğutulduktan sonra kâseye koymalıdır.
 

BADEMLİ ERİK KURUSU HOŞAFI

Kuru erikleri su ile tencereye koyup orta ateşe sürünüz. Kaynayıp piştikten ve rengini verdikten sonra indirip süzünüz, soğuyunca süzülen suyu yeterince tozşeker ile karıştırıp süzerek bir kâseye geçiriniz. Sonra erikleri soğuk suda yıkayarak içine atınız. Erikler şişince şekeri konur. İki taşım sonra indirip soğutulduktan sonra kâseye koymalı ve üzerine taze ya da kabukları alınmış kuru badem konmalıdır.

BADEMLİ KAYISI KURUSU HOŞAFI 
 
Kayısıları yeterince su ile iyice kaynatınız. Kayısılar irileşerek şiştiği ve rengini döktüğü zaman üzerine yeterince şeker katarak tekrar ateşe koyup kaynatınız. Sonra ateşten indirip soğumaya terk ediniz. Kaseler koyarken kayısıların yanına kabuksuz taze badem koyup üzerine suyundan koyunuz.
  
KAYMAKLI ELMA KOMPOSTOSU 

Malzemeler:
5 adet elma
1/2 limon
500 gr. toz şeker
250 gr. kaymak

Yapılışı:
Elmaları bir elma oyacağı ile parçalamadan yalnız içini boru gibi oyup çekirdekli kısmını çıkarınız. Kabuklarını incecik soyunuz ve yıkayıp hafifçe limonla ovunuz. Bir tencereye koyunuz, üzerine 500 gr. su ilâve edip, ağır ateşte 7, 8 dakika kaynatınız. Kaynadıktan sonra suyunun yarısını süzdürüp döktükten sonra üzerine şekeri ilâve ediniz. Ağır ağır kaynatıp 10 dakika kaynadıktan sonra ateşten alarak şurubun içinde soğutunuz. Sonra elmaları bir tabağa dizip üzerlerine biraz şurup dökünüz ve teker teker birer dilim veya küçük birer lüle kaymak koyup servis ediniz.

Not: Arzu eden ayrıca şurup servis edebilir. Kavmakların üzerlerine fırında kızartılmış ve dilimlenmiş badem içi veya çekilmiş yeşil fıstıkla dekore edip servis yapabilirler.


VİŞNE HOŞAFI

Çok olgunlarından istediğiniz kadar vişneyi saplarıyla beraber sıkıp bir kaba süzünüz. Sonra posayı oynatmadan suyunu alınız. Vişneye göre tozşekerini bu su ile eritip adi su ile sulandırıp kâseye süzünüz. İçine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri koyup servis yapınız.

Not: Konan şeker fazla gelirse su ilâve ediniz. Su fazla gelirse şeker koyunuz.


BADEMLİ ÜZÜM HOŞAFI

Çekirdekli ya da çekirdeksiz hangi üzümden hoşaf yapmak istiyorsanız o üzümden yeteri miktarda alınız. Yeteri kadar su ve şekeri tencereye koyup, üzümleri de içine atıp, üzümler kabarıncaya dek kaynatınız. Kâselere koyarken kabuğu çıkmış badem ekiniz.


ÜZÜM HOŞAFI

Bir tencereye yıkanmış 300 gram kuru üzüm konur. Üzerine 6 bardak su ilave edilir. Üzümler yarım gün suda bekletilmelidir. Bu süre dolunca tencereye 250 gram şeker ilave edilir. Kapağı kapatılır ve orta derecedeki ateş üzerine oturtulur. Üzümler yumuşayıncaya dek pişirilir. Bu süre 15 dakikadır. Sonra tencere ateşten indirilerek soğumaya bırakılır.
    
 PORTAKALLI KARIŞIK HOŞAF

Elenmiş şekere portakalı sıkınız. Yeteri kadar su ile karıştırıp süzünüz. İçine birer parça kırmızı ve beyaz ağaççileği, aynı renklerde frenk üzümü taneleriyle, çilek ve tatlı nar taneleri ve zarları dikkatle çıkarılıp ikişer parça edilmiş portakal dilimleri atıp servis yapınız.


PORTAKAL HOŞAFI

Elenmiş şekere portakalı sıkınız. Yeteri kadar su ile karıştırıp süzünüz. Portakal tatlı ise limon suyu ilâve ediniz. Renkli olmasını isterseniz portakal kabuğunu rendeleyiniz. Sonra portakal dilimlerinin zarlarını dikkatle çıkarıp ufak ufak doğrayıp içine atıp servis yapınız.

KIZILCIK HOŞAFI

Aşı kızılcığını yeteri kadar su içinde kaynatınız. Yeteri kadar piştiği zaman bolca şeker katarak tekrar ateşe koyup kaynatın. Böylece kızılcık hoşafını elde etmiş olursunuz.


FRENKÜZÜMÜ HOŞAFI

Frenüzümlerini yeterince su ile iyice kaynatınız. üzümlerin irileşerek şiştiği ve rengini döktüğü zaman üzerine yeterince şeker katarak tekrar ateşe koyup kaynatınız. Sonra ateşten indirip soğumaya terk ediniz.


ERİK KURUSU HOŞAFI

Hangi cins erik olursa olsun bunları yıkayıp, şekerini koyup sıcak su ile haşlayınız. Ancak eriğin cinsine göre iyice yumuşayıncaya ve rengini verinceye dek tencerenin ağzı kapalı tutulmalıdır. Hoşaf piştikten ve ateşten indirildikten sonra kâselere koyarken önce erik tanelerini koymalı, sonra suyu süzüp koymalıdır.

Not: Eğer erik hoşafının daha tatlı olmasını istiyorsanız suyun yarısını ya da daha fazlasını ayırıp kalan miktara diğer adi su karıştırıp kâseye koymak gerekirse de bu halde şeker ile tekrar kaynatılmayıp sonradan kestirilmiş soğuk şeker karıştırmakla yetinilir.

AYVA HOŞAFI

Bir kâseye şeker koyunuz. Elmaları soyup 4 parçaya ayırarak çekirdeklerini çıkarınız, daha sonra kuşbaşı doğrayınız. Aralarına birkaç karanfil koyunuz, şekerini üstüne döşeyiniz. Üzerine kaynar su döküp kapayınız. İyice soğuyunca ayva tanelerini hoşaf kâsesine alınız. Şerbeti süzüp üzerine dökerek servis yapınız.


ÇİLEK HOŞAFI

Çilek şerbetine yeteri kadar ayıklanmış çilekleri koyunuz. Bir çeyrek saat bekledikten sonra koyduğunuz çilekleri çıkartıp suyu süzünüz. Tekrar hoşaf kâsesine koyup üstüne yine taneleri ilave ediniz. Eğer şekerli ve süzülmüş suya çilek tanelerini atarsanız bu da çok lezzetli olur.


BÖĞÜRTLEN HOŞAFI

Çok kararmış ve olmuş böğürtlenlerin düzgünlerini seçiniz. Bunun üçte birini ayırarak, geri kalanını yeteri kadar şekerle porselen bir havanda iyice eziniz ya da elinizle sıkarak yeteri kadar su ile bunu karıştırınız. İki üç tülbentten geçiriniz. İyice süzüldükten sonra hoşaf kâsesine koyarak, daha önce bir kısmını ayırdığınız böğürtlenleri içine atınız.

ELMA HOŞAFI

Elmaların kabuğunu soyunuz. Dörder parçaya böldükten sonra çekirdeğini ve içini çıkarınız. İsterseniz ikişer parça edip şekerin üzerine koyunuz. Kaynar suyu üstüne döküp kapağını kapayınız. Soğuduğu zaman kullanınız.

ARMUT HOŞAFI

Bir kâseye şeker koyunuz. Armutları soyup 4 parçaya ayırarak çekirdeklerini çıkarınız. Aralarına birkaç karanfil koyunuz, şekerini üstüne döşeyiniz. Üzerine kaynar su döküp kapayınız. İyice soğuyunca armutları hoşaf kâsesine alınız. Şerbeti süzüp üzerine dökerek servis yapınız.

 
PADİŞAH HOŞAFI

Malzemeler:
10 adet kuru incir
6 adet kuru kayısı
1,5 çay bardağı kuru üzüm
1 avuç badem
1 avyç Antep fıstığı
8-10 adet kuru erik
3 adet karanfil
2 su bardağı toz şeker
8 su bardağı su
 

Yapımı:
Su ve şeker bir tencereye konur. Orta ateşte şeker eriyince birkaç parçaya kesilmiş incir katılır. İncirin çekirdekleri suya çıkmaya başlayınca ince kabukları alınmış badem ve antep fıstığı katılır. 15 dakika sonra karanfil, kuru üzüm, doğranmış kayısı ve erik eklenir. Kuru meyveler şişene kadar pişirilir. Soğuk servis  yapılır.

     
 
hoşaf çeşitleri
türk mutfağı komposto tarifleri
hoşaf komposto
yemek tarifleri kompostolar
karışık hoşaf tarifleri
oktay usta hoşaf tarifleri
komposto tarifleri
hoşaf tarifi
    
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder