Osmanlı Pilav Tarifleri


1-MEYVELİ PİLAV

Malzemeler:
1 kg tavuk but eti (Kuşbaşı olarak hazırlanmış olmalı)
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı pekmez
1 kahve fincanı erik suyu
3 su bardağı baldo pirinç
Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sıvıyağ
3 su bardağı sıcak tavuk suyu
Ayrıca;
25 gr tereyağı
5-7 adet kuru kayısı
5 adet kuru siyah erik (mürdüm olabilir)
1 çay bardağı kuru çekirdeksiz üzüm
1 çay bardağı soyulmuş badem
1 çay bardağı dolusu iri çekilmiş ceviz içi

Hazırlanışı:
Kuşbaşı et formunda doğranmış tavuk butlarını kızdırdığınız 1 kahve fincanı sıvıyağa aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun.Tuzunu serpin, varsa erik suyunu ya da pekmezi ekleyip 4-5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.
Diğer taraftan, tereyağını başka bir tavaya koyup orta ısılı ateşte eritin. Tavla zarı formunda küp küp doğradığınız kayısı ve eriği tavaya koyun. Çekirdeksiz üzüm, ceviz içi ve bademleri ilave edip karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Ocaktan alın.
Bu meyveleri kavurduğunuz tavuklara ekleyin ve bir kenarda bekletin.
Pilavı yapmak için, pirinci bol sıcak suyla yıkayıp süzün. Geniş bir pilav tenceresine kalan 1 fincan sıvıyağı koyup kızdırın. Pirinci ekleyip sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Önceden hazırladığımız meyveli tavuklu karışımı ve sıcak tavuk suyunu katıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın ve orta ısılı ateşte pilav suyunu çekip, üzeri göz göz oluncaya kadar pişirin.
Suyunu iyice çekince altını kısıp, 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve demlenmeye bırakın.
Demlenen pilavı varsa haşlanmış kestaneyle süsleyerek servise sunun.

2-HÜRREM SULTAN PİLAVI 
 
  Malzemeler:
3 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı pirinç baldo
3 su bardağı tavuksuyu
2 yemek kaşığı yeşil antepfıstığı
1 bardak haşlanmış nohut
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı toz şeker 

Yapılışı:
Bir  tencerede tereyağını eritin. Daha önceden 15 dakika ılık suda beklettiğiniz pirincin suyunu süzüp tencereye ilave edin ve tuzunu ekleyin.
Yaklaşık 7-8 dakika kavurun. Kavurma sırasında pirinçleri karıştırmak önce zorlaşacak ve sonra ise gevşeyecektir. Bu sürenin sonunda pilava toz şekeri, antepfıstığı ve nohutu ekleyin. 1 dakika daha kavurup tavuk suyunu ilave edip 10 dakika önce hızlı, sonra yavaş ısıda pişmeye bırakın.
Pilavın üzerinde delikler oluştuğunda altını kapatın ve 10 dakika dinlendirmeye bırakın, Pilavın üzerindeki pirinçler kıvrıldığında pilavı karıştırın ve 5 dakika daha kapalı aralık olarak dinlendirin ve servis edin.

3-ACEM PİLAVI
 
Malzemeler:
 2 su bardağı pirinç
 500gr kuşbaşı et
 3 su bardağı et suyu ya da sade su
 2 orta boy soğan
 6 yemek kaşığı tereyağı
 4 yemek kaşığı çamfıstığı
 4 yemek kaşığı kuş üzümü
 1 tatlı kaşığı kakule
 1 tatlı kaşığı tarçın
 1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil
 tuz


 Hazırlanışı:
 Pirinci tuzlu ılık suda yarım saat bekletin, sonra iyice yıkayın ve suyunu süzün.Kuş üzümlerinin saplarını temizleyin. Şişmeleri için yarım saat ılık suda bekletin.Kakulelerin kabuklarını ayıklayıp tohumlarını havanda dövün.Soğanları ufak ufak yemeklik doğrayın. Geniş bir tencerede önce yağın yarısını eritin ve etleri kavurmaya başlayın. Et, suyunu salıp tekrar çekince soğanları ekleyin, hafif tuzlayın ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Tencereye bir bardak sıcak su ekleyin. Etler ve soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar, arada bir suyunu kontrol ederek kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.Etler pişince tencereden alın, fazla suyunu süzün ve pilavı pişireceğiniz, yayvan bir tencereye aktarın.Tüm baharları -  + kuş üzümü ve çamfıstığını- ekleyin, etlerle iyice karıştırın. Yıkanmış pirinçleri etlerin üstüne dökün ve hiç karıştırmayın, et ve pirinç ayrı tabakalar halinde kalsın. 3 su bardağı suyu kaynatın, biraz tuzla kalan yağı ekleyip tencereye dökün. Tencerenin kapağını kapatın ve önce orta sonra kısık ateşte, pirinçler suyunu çekinceye kadar 10-15 dakika pişirin. Pilavı ateşten alın, ağzını bezle örtün, kapağını kapatın ve bırakın 20 dakika dinlensin.Sonra büyük bir servis tabağını tencerenin üstüne kapatın, tencereyi ters çevirin ve Acem Pilavı'nı üstündeki etlerle birlikte servis edin.
4-ETSİZ PİLAV (OSMANLI RAMAZAN)

TC Kültür Bakanlığı

Beş on baş kuru soğanı güzelce çentip miktar-ı kâfi tuz ile güzelce ova ova öyle bir raddeye getirmeli ki az su ilave olundukta posası büsbütün su kesilsin.Bu mahlutu bir süzgeçten süzüp (artık tuza hacet yoktur) üzerine bir daha su ilave edilip pirinç olsun bulgur olsun iki ölçü suya bir ölçü pirinç düstur ittihaz olunmalıdır.Bazen pirinç kırıkça olur ise suyu az noksan koymalı zira pilav lapa olur.Pirinç süzgeç vasıtasıyla yıkanıp mezkûr soğan suyu kaynar suya salınır. Suyunu çektikte indirip bir küllü kıvılcımlı ateşe oturtulur.

Yarım kıyye pirince dört beş kaşık dolgunca sade itibariyle yağı da kızdırılıp yandıkta tencereye haşlanır ve kapağı kapatılır.Şöyle yarım saat kaldıkta (bu müddetin mürûrunda kevgir ile pilavın altı üstüne getirilerek tane tane birbirinden ayrılıncaya kadar güzelce karıştırmalı) tabağa boşaltılıp üzerine biraz da karabiber ve yenibahar baharatı serpilip tenavül olunur.Et suyuyla pişmiş pilavdaki lezzet bu pilavın yanında hiç kalır.Tecrübesi ise sehildir. Pek latif ve hoş olur.
inç ayrı tabakalar halinde kalsın. 3 su bardağı suyu kaynatın, biraz tuzla kalan yağı ekleyip tencereye dökün. Tencerenin kapağını kapatın ve önce orta sonra kısık ateşte, pirinçler suyunu çekinceye kadar 10-15 dakika pişirin. Pilavı ateşten alın, ağzını bezle örtün, kapağını kapatın ve bırakın 20 dakika dinlensin.Sonra büyük bir servis tabağını tencerenin üstüne kapatın, tencereyi ters çevirin ve Acem Pilavı'nı üstündeki etlerle birlikte servis edin.

5-İÇ PİLAV 
 
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı tereyağı
3.5 su bardağı et suyu
1 soğan
4-5 kuru kayısı
1 kahve fincanı ayıklanmış badem
1 su bardağı haşlanmış kestane
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz,
karabiber
yenibahar 

Yapılışı:
Pirinci sıcak tuzlu su ile ıslatıp yarım saat bekletin. Kayısıları sıcak suda dinlendirin.
Tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Pirinci ekleyip şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Et suyu, tuz ve tozşekeri ilave edip kaynamaya bırakın. Kısık ateşte pişirin.
Soğanı rendeleyin. 1 kaşık tereyağını geniş bir tavada eritin. Rendelenmiş soğan ve bademleri ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Kayısıları süzüp küçük küçük doğrayın ve bademli karışıma ilave ederek 2-3 dakika daha kavurun.
Haşlanmış kestaneleri dörde bölün. Pilava badem ve kayısılı karışımı ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin. Baharatları ekleyip karıştırın, en son kestaneleri ekleyip ateşten alın. Tencerenin üzerini kağıt havlu ile örtüp kapağını kapatın ve demlendirin. Tahta kaşıkla fazla ezmeden harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.

6- HÜNKÂR PİLÂVI 

Malzemeler:
250 gram iç bezelye
1/2 kilo pirinç
250 gram orta yağlı kıyma
50 gram sadeyağ
1 küçük kutu natürel domates salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 baş soğan
2 adaçayı yaprağı
1 tutam kekik
1 tutam merzengûş otu
1 fiske cevz-i bevva
yeteri kadar tuz ve karabiber
150 gram çemensiz pastırma
1/2 bardak rendelenmiş kaşer peyniri
yeteri kadar et suyu (tavuk suyu olursa daha iyi olur) 

Yapılışı:
Bezelyeyi tuzlu suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlamalı. 20 gram sadeyağla 1 çorba kaşığı zeytinyağını küçük bir güvecin içine koymalı. Güveci ateşe oturtmalı. Yağlar ısınınca kıyılmış soğanı içine atmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak bunu kavurmalı. Soğan pembeleşmeye başlayınca bunun içine kıymayla kıyılmış pastırmayı atmalı, tuzunu ve biberini de serptikten sonra kaşıkla karıştırarak bunları iyice kavurmalı. Kıymalar kavrulunca bir çorba kaşığı et suyunda eritilecek domates salçasını, kekiği, merzengûş otunu adaçayını ve bir fiske cevz-i bevvayı da kattıktan sonra salçayı çok hafif ateşte pişirmeli. Salça suyunu çekmeye başlarken haşlanmış bezelyeyi güvece boşaltmalı. Salçanın güvecin dibine yapışmaması için vakit vakit tahta kaşıkla karıştırmayı unutmamalı.
Beri yanda pirinç, et suyu ve sadeyağdan yararlanarak bir pilâv pişirmeli.
Pilâvı demlendirdikten sonra servis tabağına alınca üstüne ateşten yeni indirilmekte olan salçayı boşaltmalı ve hemen sıcak sıcak servis yapmalı. Hünkâr pilâvını tabaklara boşalttıktan sonra rendelenmiş kaşer peynirini kaşıkla alıp pilâvın üstüne dökmeli. 

7-TAVUKLU HAREM PİLAVI
 
Malzemeler: (4 kişi için)
1200 gramlık bir yarka,
50 gram margarin yağı,
2 baş soğan,
3 diş sarımsak,
1/2 çay kaşığı zencefil,
2 baş karanfil,
2 çay kaşığı dövülmüş kişniş,
1 tutam dövülmüş kakule,
1 çimdik safran,
1 tutam kimyon,
1 tutam karabiber,
4-5 tatlı badem içi,
1 tutam darulfülfül,
yeteri kadar tuz,
1 kâse yoğurt.

Yapılışı:
Tavuğun tüylerini yolup içini çıkarmalı, ince tüylerini gidermek için tütsülemeli ve bol suda içini, dışını iyice yıkamalı. Tavuğu düzenli bir şekilde parçalara bölmeli. Yarka parçalarını yayvan bir porselen kâseye yerleştirmeli. Havanda dövülecek iki diş sarmısağı yoğurtla iyice karıştırıp tavuk parçalarının üstüne dökmeli. Yarka parçalarını vakit vakit çevirerek bunları bu marinatta iki saat kadar dinlendirmeli. Toprak bir çömlekte margarin yağını erit-meli. Buna rendelenmiş soğanla kalan sarmısağı katmalı. Tahta kaşıkla karıştırarak soğanları kavururken bunların üzerlerine karanfille zencefil ve tuzu serpiştirmeli. Soğanlar pembeleşince bir kâsede karıştırılmış olan kişniş, kakule, kimyon, safran, darulfülfül tozlarını ve kıyılmış tatlı badem içini katıp soğanla iyice karıştırmalı.
Bu karışımı çok hafif bir ateşte beş dakika kadar pişirdikten sonra marinatından çıkarılacak tavuk parçalarını bunların üzerine yaymalı ve bunların her yanını nar gibi kızartmalı.
Yarka parçaları kızarınca marinatını azar azar katmalı ve tavuğu çok hafif bir ateşte birbuçuk - iki saat kadar pişirmeli. Tavuk pişince bunu bir servis tabağına almalı ve yanında tereyağlı bir pilâv olduğu halde sofraya götürmeli. Sofrada tabaklara önce birer kâse içine doldurulup başaşağı edilerek biçimli biçimde aktarılacak pilâvı koymalı. Bunların üstüne yarkadan bir veya iki parça oturtmalı. Salçasını da gezdirerek döktükten sonra servis yapmalı.

8- OSMANLI PİLAVI

Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık pirinç,
yarım paket margarin,
250 gram kuşbaşı et,
1 çay bardağı kabukları soyulmuş badem,
1 kahve fincanı yemeklik iç fıstık,
kuşüzümü,
yeterince tuz
isteğe göre baharat

Hazırlanışı:
Pirinci tuzlu suda ıslatarak 1 saat kadar bekletin. Badem ve fıstıkları yağsız tavada ayrı ayrı kavurun. Eti de ayrı bir tencereye alarak içine 2 çorba kaşığı margarin ve bir su bardağı su koyarak pişmeye bırakın. Tam kavrulmadan suyu çekmeye başlayınca ocaktan indirin. Pilav yapacağımız uygun bir tencereye kalan margarini ve pirinçleri ekleyerek kavurun. Kavurmuş olduğunuz eti, pirince suyu ile birlikte dökün. Badem fıstık ve kuşüzümünü de ekleyerek üzerini örtecek kadar su koyun
.Suyunu çekmeye yakın yarım su bardağı soğuk suyu üzerinde gezdirerek karıştırıp kısık ateşte demlenmeye bırakın.

9- SULTAN REŞAT PİLAVI 
 
Malzemeler:
Pirinç 2 su bardagi (360 gram)
Su 4 su bardagi (800 gram )
Margarin 6 yemek kasigi (60 gram)
Tuz 2 1/2 tatli kasigi (15 gram)
Sogan 1 orta boy (60 gram )
Ekmek (bayat) 1 ince dilim (20 gram)
Kiyma 2 1/4 çay bardagi (200 gram)
Kara biber 1/2 tatli kasigi (1 gram)
Un 2 yemek kasigi (12 gram )
Sivi yag 1 1/2 yemek kasigi (15 gram)
Domates 3 küçük boy (300 gram)

Yapılışı:
Pirinci yika, süz. Suyu bir tencereye koy, yag ve 2 tatli kasigi tuz ekle, kaynat, pirinci kat, karistir. Önce orta, sonra kisik ateste suyunu çekene degin 15-20 dakika pisir, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir. Sogani soy, yika, rendele. Ekmek içini islat, sik. Kiymayi, sogani, ekmek içini, kalan tuz ve kara biberi karistirip iyice yogur, findik iriliginde yuvarla. Bir tepsiye un serp, köfteleri koy, hafifçe sallayarak unla. Teflon tavada sivi yagi isit, köfteleri koy, kizart, baska bir kaba al. Domatesleri yika, rendele, köftelerin pistigi tavada kisik ateste kapagi kapali olarak 10 dakika pisir, köfteleri yeniden koy, 5 dakika daha pisir.
 


resimli pilav tarifleri
şehriyeli pilav tarifleri
salata tarifleri
domatesli pilav
pilav tarifi
oktay usta
makarna tarifleri
yemek tarifleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder