Osmanlı Köfte Tarifleri


1-DAVUD PAŞA KÖFTESİ 
 
 Malzemeler:
1 kg kuzu kıyması (yağsız)
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı yenibahar
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 büyük baş soğan (ince doğranmış)
3 çorba kaşığı badem (zarları soyulup ikiye bölünmüş)
8 çorba kaşığı domates salçası (yarım bardak suyla karıştırılmış)
1 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı tereyağı 

Yapılışı:
Orta boy bir kapta kıymayı, kimyonu, biberi, tuzu ve yenibaharı yice karıştırıp küçük küçük top gibi köfteler yapınız.
Orta boy bir tencerede zeytinyağı hafif ateşte ısıtıp soğanları koyarak 5-6 dakika, soğanlar yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
Köfteleri de tencereye koyup ara sıra karıştırarak 8-10 dakika kızartınız.
2 çorba kaşığı bademi tencereye atıp, tenceredeki karışımı 2 dakika daha kavurunuz. Sulandırılmış domates salçasını ve limon suyunu ekleyerek iyice karıştırınız.
Ateşi kısarak Davud paşa köftesini 20-25 dakika, sosunu biraz çekinceye kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp Davud paşa köftelerini bir tabağa aktararak sıcak tutmak için alüminyum kâğıtla örtünüz.
Küçük bir tavada tereyağı hafif ateşte kızdırınız. Kalan 1 çorba kaşığı bademi tavada 2-3 dakika, ara sıra karıştırarak pişiriniz.
Tavayı ateşten alıp, tabaktaki her köfteye bir badem saplayarak servis ediniz.

Not: Davud paşa köftesi, eskiden Osmanlı sarayında akşam ziyafetlerinde servis edilen güzel kokulu bir baş yemektir. Yanında tereyağlı pilavla servis edilir.

2-KADINBUDU KÖFTE (OSMANLI)
 
Malzemeler:
500 gr. yağsız koyun veye dana kıyması 
50 gr baldo pirinç
2 adet yumurta
100 gr kuru soğan
1/2 demet maydanoz
30 gr zeytinyağı
tuz
karabiber
kızartma yağı
un

Yapılışı:
Soğan rendelenerek tavaya konan kıymanın yarısı ile birlikte orta derecede (5 dakika) kavrulur. Fazla yağı süzülerek derince bir kaba alınıp; içine ince kıyılmış yarım demet maydanoz, 5 dakika haşlanıp suyu süzülmüş pirinç, bir yumurtanın sarısı konup istenildiği kadar tuz ve biber eklenerek 10 dakika kadar iyice yoğurulur. (Osmanlı mutfağında bazı yörelerde içine kimyon- kekik- ince çekilmiş ceviz ilave edildiği yazılmışsa da kişisel zevke göre düşünülmelidir) Hazırlanan harçtan yassı ve oval biçimde hazırlanan köfteler önce una daha sonra da küçük ve derin bir kap içince iyice çırpılan bir yumurta ile sarısı ayrılan diğer yumurtanın akına bir kaç kez bulunıp kızgın yağda altın rengi alıncaya kadar kızrtılarak kağıt havlu üzerine çıkarılır. ( Yumurta akı ne kadar fazla olursa köftelerin saçakları o kadar fazla olacaktır ) Kağıt havlu üzerinde fazla yağı alınan köfteler yanında istenen bir garnitür ile ( Sebze sotesi - pilav- patares püresi vs) . ile sıcak olarak ısıtılmış tabaklarda servis edilir.

3-LOR PEYNİRİ KÖFTESİ

 
Malzemeler:(4 porsiyon için)
Lor peyniri 600 gr.
Yumurta 3 adet
Un ( 1 su bardağı) 100 gr.
Zeytinyağı (1 çay bardağı) 100 gr.
Domates ( küp doğranmış 1 adet) 100 gr.
Tane karabiber (1 çay kaşığı) 10 gr.
Biberiye ( 1 çay kaşığı) 5 gr.
Kırmızı pul biber ( 1 çay kaşığı) 10 gr.
Maydanoz ¼ demet 

Yapılışı:
Peyniri ufalayın. Çalkalanmış 1 yumurtayı ve 50 gr. unu zeytinyağı hariç diğer malzemeler ile harmanlayıp parmak şeklinde köfteler yapın.
2 adet yumurtayı çırpın. Köfteleri önce unun geri kalanına, sonra yumurtaya bulayarak zeytinyağında kızartın.
Maydanoz döşenmiş tabakta servis yapın.

4-MAYDANOZLU KÖFTE (OSMANLI RAMAZAN)

TC Kültür Bakanlığı

Eti bir baş soğan ile iyice kıymalı ve biraz pilav veyahut haşlanmış pirinç ile ve bir yumurta ile kırıp yuvarlamalı ve bir tepsinin içine maydanozu ince kıyıp döşemeli ve üzerine köfteyi koymalı ve tepsiyi çalkalamalı ki maydanozlar köftenin etrafını kapsalın sonra bir tencerede suyu kaynatıp ve içine köfteleri atarak pişirmeli ve pişirdikten sonra terbiyelemeli.

5-BÖBREK YAĞLI BULGUR KÖFTESİ (OSMANLI) 

Malzemeler:
250 Gr. Yağsız dana kıyması
2 Orta boy soğan
200 Gr. çekilmiş böbrek yağı
1 Tatlı kaşığı tuz
3 Su bardağı bulgur
1/2 Çay kaşığı karabiber
1 Su bardağı ceviz
1/2 Çay kaşığı kırmızıbiber 

Yapılışı:
Cevizi irice kıyınız. Böbrek yağı ve tuz katarak karıştırınız. Bulguru 1,5 su bardağı sıcak su ile 15 dakika ıslatınız. Kuru soğanı incecik kıyıp bulgura ilave ederek yoğurunuz. Bulgur kuru ise ara sıra elinizi ıslatarak bulguru yumuşatıp macun kıvamına getiriniz. Kıyma y tuz, karabiber ve kırmızıbiber katıp 5-10 dakika daha yoğurunuz.
Küçük yumurta büyüklüğünde parçalar alıp fincan tabağı şeklinde 2 tane açınız. Birinin çukur kısmına 1 çorba kaşığı kadar cevizli iç koyup diğerini üstüne kapatınız. Islak avuç arasında bastırarak kenarlarını birleştiriniz. Diğerlerini da aynı şekilde hazırlayıp, fırın tepsisine yan yana dizerek orta hararetli fırında pişiriniz.

6-YUFKALI DÖRÜZZİYAFE KÖFTESİ (OSMANLI)

 
Malzemeler: (6 kişilik)
2 yufka,
200 gr tavuk eti
150 gr dana eti
100 gr kuzu eti
1 yumurta,
2 soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı çekilmiş antepfıstığı
4 dilim bayat ekmek
Yarım demet maydanoz 

Yapılışı:
Tavuk, dana ve kuzu etini derin bir kaba alın. Yumurta, rendelenmiş soğan, ekmek içi kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın. Kıyma makinesinde bir kez çekin ve fıstığı ilave edip iyice yoğurun.
Elde ettiğiniz köfte harcını rulo haline getirip yufkayla sarın. Bu şekilde buzdolabında yarım saat dinlendirin. 2-3 cm genişliğinde dilimler kesip şişlere dizin. Kömür ateşinde veya ızgarada pişirip sıcak olarak servis tabağına alın.

7-DARÜZZİYAFE KÖFTESİ 
Malzemeler:
200 gr tavuk eti
150 gr. dana eti
100 gr. kuzu eti
100 gr mantar
2 yufka
1 yumurta
2 baş soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
100 gr. file fıstık
4 dilim bayat ekmek
1/2 demet maydanoz 

Yapılışı:
Yufka dışındaki bütün malzemeleri birlikte iyice karıştırarark hepsini bir kez kıyma makinesinden geçirin, karışımı iyice yoğurun, daha sonra rulo şeklindeki yufkaya sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Yufkaya sarılmış köfteyi 2-3 santim genişliğinde keserek şişlere dizin. Kömür ateşinde ızgara yapıp pilav ve püreyle servis yapın.
     


fırında köfte tarifleri
ızgara köfte tarifleri
resimli köfte tarifleri
inegöl köfte
sulu köfte
yemek tarifleri
kuru köfte tarifleri
köfte tarifleri oktay usta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder