Osmanlı Balık Tarifleri


1-KAPTAN PAŞA USULÜ KALKAN 
 
Malzemeler:
1500 gr'lık 1 kalkan balığı (1,5 cm kalınlığında dilimlenmiş)
3 çorba kaşığı rafine yağ
1 büyük soğan (ince doğranmış)
5 orta boy domates (doğranmış)
2 acı sivri biber (çekirdekleri ayıklanıp doğranmış)
1 büyük diş sarımsak (dövülmüş)
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Büyük bir tencerede, bir çorba kaşığı rafine yağı orta ateşte kızdırınız.
Tencereyi ateşten alıp soğan, domates ve biberlerin yarısını dibine döşeyerek sarımsağın, kekiğin, tuzun ve biberin yarısını serpiniz.
Üstüne balıkları tek bir sıra halinde diziniz. Balıkları kalan sebzelerle örtüp, kalan sarımsak, kekik, tuz ve biberi serperek, kalan 2 çorba kaşığı rafine yağı üstüne gezdiriniz.
Ateşi kısıp tencereyi tekrar ateşe oturtarak, 30 dakika  pişirdikten sonra servis ediniz.

Not: Bu hazırlanması kolay kalkan yemeğini, patates püresi ve salata ile servis edebilirsiniz.


2-SEMEK VE AKRAS (Balık ve somun)

600 gr şeker ve 200 gr kabuğu soyulmuş tatlı badem alınır, iyice dövülüp azıcık miskle baharatlandırılır. 200 gr kaliteli süzme bal alınarak 33 gr gül suyu ile birlikte kaynatılır. Kaynadıktan sonra köpüğü alınıp atılır. Daha sonra 33 gr nişasta, gül suyuyla ezilip balın üstüne ilave edilir, koyulaşıncaya kadar karıştırılır. Dövülmüş şeker ve badem eklenir, metal bir şişle karıştırılarak özleştirilir. Ateşten indirilip düz bir taş zemine dökülüp soğumaya bırakılır. Sonra bu iş için yapılmış oyma taş kalıpları kullanarak balık ve somun şekli verilir. Balık şeklinde olanlar tabağa dizilir, somun şeklinde olanlarsa balıkların etrafına dizilir. Tavuk ve kuzu veya başka bir şekilde verilebilir, arzuya göre istenilen kalıp kullanılabilir. Kabuğu soyulmuş Antep fıstığı alınıp belirtilen somunların üstüne konulabilir. Arzu edilirse balık şekli verilenler, gül suyunda ezilmiş azıcık safranla renklendirilebilir


3-SOMON BALIĞI MARİNE

Malzemeler:6 kişilik
600 gram taze somon balığı filetosu
1 su bardağı elma sirkesi
1 su bardağı limon suyu
100 gram zeytinyağı
100 gram domates sosu (Domates kıyılıp, sarmısak ve sirkeyle karıştırın)
1 tatlı kaşığı kırılmış tane kara, kırmızı ve yeşil biber
1/2 demet dereotu (Kıyılmış)
Bir miktar tuz 

Yapılışı:
Somon balıklarını temizleyip, buzdolabının difrizinde dondurun. Elma sirkesi, limon suyu, zeytinyağı, domates sosu, kırık biberler, tuz ve kıyılmış dereotunu bir çırpma kabına koyun. Telle karıştırın ve sos haline getirin. Somon balıklarını dolaptan çıkararak, 2 milim kalınlığında dilimleyin. Aralarına hazırladığınız sosdan serpiştirin. Bir cam veya porselen kaba koyun. Üzerini sosuyla kapatın. 24 saat sonra servis yapın.


4-USKUMRU PAPAS YAHNİSİ

Malzemeler:(1 porsiyon için)
Uskumru 1 adet
Zeytinyağı (1 kahve fin) 45 gr.
Kuru soğan (2 adet) 130 gr.
Balık suyu (1/2 su bardağı)
Üzüm sirkesi (2 kahve fincanı) 80 gr.
Limon suyu (1/2 adet) 30 gr.
Tarçın (1 çay kaşığı) 15 gr.
Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr. 

Yapılışı:
Uskumrunun solungaçlarını çıkartın. İçini temizleyip tuzladıktan sonra 2 saat bekletin.
Soğanı ince ve yuvarlak doğrayın. Bir kısmını pişirme kabına döşeyin ve üzerine çiğ uskumruyu dizin. Soğanın geri kalanını balığın üstüne dizin. Zeytinyağı, sirke, balık suyu ve tuzu ekleyin. 200 derecelik fırında 15 dakika pişirin.
Fırından çıkan balığın üzerine limon sıkın ve tarçın ekleyip servis yapın.

5-HAMSİ YEMEĞİ (OSMANLI RAMAZAN)

TC Kültür Bakanlığı

Hamsi balığının kemiklerini çıkarıp (hamsiyi) bir havanda dövmeli üzerine miktarına göre zeytinyağı ve sirke ve maydanoz, karabiber ile karıştırıp köfte tertibi tavada kızartmalı.
  



resimli balık tarifleri
alabalık tarifleri
fırında balık tarifleri
levrek tarifleri
çipura tarifleri
somon balığı tarifleri
balık yemekleri
balık tarifleri oktay usta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder