1-TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI Malzemeler: 1 adet küçük köy tavuğu 8 bardak su 3 kasık pirinç 2 kasık tereyağı (30 gr.) 2 yumurta 1 limon 2 tatlı kasığı nişasta 200 gr. tatlı taze badem 1 tatlı kaşığı safran 2 kaşık sirke (safran için) 1 adet nar Tuz Yapılışı: Safran, bir kahve fincanı sirkeli suda iki üç Not: Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadeleri için yapılan sünnet düğünleri ve şenliklerin vazgeçilmezlerindendir. 2-ETLİ KITIR ÇORBASI Malzemeler: 250 gram kuzu eti Yarım kilo yoğurt 2 adet yumurta 2 su bardağı un 2 yemek kaşığı tereyağı 2 diş sarmısak 1 çay kaşığı tuz 2 su bardağı su Yapılışı: Kuzu eti iyice haşlanır. Un, bir adet yumurta, tuz ve su ile hamur tutulur ve yarım saat 3-SULTAN ÇORBASI Malzemeler: 200 gr (13 çorba kaşığı) tereyağı 210 gr (1+3/4 su bardağı) un 500 gr (2+1/2 su bardağı) süt (kaynar halde) 500 gr (2+1/2 su bardağı) tavuk suyu (kaynar halde) 150 gr (1 1/4 su bardağı) badem (ince zarları soyulmuş) 125 gr (1/2 su bardağı) krema 2 yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı tuz 1/2 kahve kaşığı karabiber Yapılışı: Orta boy bir tencerede Bu arada, orta boy bir kasede kremayı, yumurta sarılarını iyice çırpınız. Karışımı temiz bir tülbentle süzerek, kaynamakta olan çorbaya sürekli karıştırarak katınız. Tuzu ve biberi serptikten sonra çorbayı 5-6 dakika daha kaynatıp, ısıtılmış bir servis kasesine aktararak servis ediniz. 4-YAYLA ÇORBASI Malzemeler: 6 su bardağı et suyu 1 yumurta 1 çay bardağı un 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı pirinç 1 çorba kaşığı margarin Tuz Nane Toz kırmızıbiber Yapılışı: Et suyunu derin bir tencerede Un, yumurta ve yoğurdu küçük bir kasede çırpın. Pirinçler yumuşayınca unlu karışımı yavaş yavaş ilave ederek kanştırın. Tuz ve naneyi ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin. Margarini küçük bir tavada eritip kırmızıbiberi ilave edin. Çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın. 5-EZOGELİN ÇORBASI Malzemeler: 1 su bardağı kırmızı mercimek Yarım çay bardağı pirinç 1 kahve fincanı bulgur 2 çorba kaşığı tel şehriye 1 çorba kaşığı un 3 çorba kaşığı margarin 2 çorba kaşığı domates salçası 8 su bardağı su 2 su bardağı et suyu Pulbiber Nane Tuz Yapılışı: Kırmızı mercimeği ayıklayıp yıkayın. Derin bir 2 çorba kaşığı margarini Kalan margarini küçük bir tavada eritin. Pulbiber ve naneyi ilave edip kavurun. Çorbaya ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın. 6-SÜTLÜ BADEM ÇORBASI Malzemeler: 500 gr süt 2 çorba kaşığı irmik 1 kahve fincanı çekilmiş badem 4 su bardağı su 1 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı tuz Yapılışı: Sütü Sırasıyla irmik, badem ve tuz ilave edip karıştınn. 20 dakika kısık ateşte pişirin. Karabiber serpip sıcak olarak servis yapın. Not: Sütlü badem çorbasını kemik suyu ile yapabilirsiniz. 7-KUŞ ÇORBASI Yapılışı: Yirmi adet ökse kuşlarını temizledikten sonra una bulayıp birkaç kez yıkayınız. Kokusu tamamen gitmesi için tekrar una bulayıp yarım 8-HAREM USULÜ PATLICANLI ÇORBA Malzemeler: 6 kişilik Yarım su bardağı un 1 litre tavuk suyu 40 gram çiğ krema 1 çorba kaşığı mısır özü yağı 2 adet patlıcan (Çekirdeksiz) 1 adet tavuk göğsü (Haşlanmış) 1 adet havuç 10 adet çalı fasulye (İnce kıyılmış) Yeteri kadar tuz Yapılışı: Tavuk göğsünü tuzlu suda haşlayın. Daha sonra tavuk suyunu bir kaba koyun. Tavuk etlerini ayıklayarak ince ince didin. Yağı koyduğunuz tencereyi ocağa yerleştirin. Bir telle hafifçe karıştırarak unu ilave edin. Ardından tavuk suyunu ilave edin. Kaynadıktan sonra ateşten alarak tekrar temiz bir tencereye süzün. Bıçaklapatlıcanları delin ve ateşte pişirin. Piştikten sonra kabuklarını soyun. Bir tahta üzerinde kıyarak, çorbaya katın. Ayrıca, havuç ve fasulyeleri de ince ve uzun doğrayıp, haşlayın. Çorbaya ekleyin. Didilmiş tavuk etleri ile kremayı da çorbaya katın. Tuzunu ayarlayın. Servis yapın. 9-KAVATA ÇORBASI Malzemeler: (8 porsiyon için) Yeşil ham domates 1kg. Buğday unu (2 su bardağı) 240 gr. Süt (2 su bardağı) 450 gr. Et suyu (4 su bardağı) Tereyağı ( 2 çorba kaşığı) 80 gr. Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr. Dolmalık biber 1 adet Dere otu ¼ demet Domates ve biberi kaynar suya atın. Birkaç dakika sonra domatesleri kevgirle alın. Biberi dış kabuğu Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Biberi doğrayıp Un ve sütü pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpın. Ezerek tel süzgeçten geçirin ve azar azar kaynayan çorbaya ilave edin. Tuzunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika karıştırarak kaynatın. Çorbayı ateşten alın. Tavada az miktar tereyağı ile dere otunu sote edip üstüne dökün. 10-BADEM ÇORBASI Malzemeler:(8 porsiyon için) Süt (2,5 su bardağı) 500gr. Badem 150gr. Acı badem 50gr. Un (2,5 su bardağı) 200 gr. Tereyağı (4 çorba kaşığı) 150 gr. Misket hindistan cevizi 1 adet Kemik suyu (4 su bardağı) 800 gr. İçme suyu (2 su bardağı) 400 gr. Nar (1 adet) 250 gr. Tuz (1 çorba kaşığı) 30 gr. Maydanoz ½ bağ Yapılışı: Bademleri haşlayın, kabuklarını soyun ve akşamdan ıslatın. Bademleri mikserde çekin. Çorbanın inmesine yakın hindistan cevizini rendeleyerek ilave edin. Çorba pişince tavada az miktarda tereyağı eritin, biraz kemik suyu koyun, ince doğranmış maydanozu ekleyip çevirin ve üzerine dökün. Servis sırasında üstüne nar taneleri serpin. Not: Bu reçete, Şah Cihangir ve Beyazid'in , 1539 yılı kasım ayının 2. yarısında Edirne'de düzenlenen sünnet törenlerindeki çanak yağması ziyafetinde yer alan bir yemektir. 11-MEHİR (OSMANLI) Malzemeler: (6 kişilik) 6 su bardağı ayran 2 su bardağı aşurelik buğday (döğme) 1 su bardağı nohut 1 su bardağı kuru fasulye 1 su bardağı et suyu 1 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı tuz 1 çorba kaşığı nane 1 demet maydanoz 1 çorba kaşığı mısır pul biber. Yapılışı: Döğme, nohut, kuru fasulye ve mısırı akşamdan suda ıslatın. İçinde beklettiğiniz suyu dökmeyin. Tüm malzemeyi bu suyla birlikte kaynatın. Buğday şiştikten sonra, et suyunu ve tuzu ilave edin. Kaynama suyundan biraz alıp, ayranın içine katın. Sonra ayranı kaynayan malzemeye ilave edin. Bir süre kaynadıktan sonra ateşten indirin. Çorbayı sofraya getirmeden önce, naneyi ve pul biberi tereyağında kavurun. Önce hazırladığınız bu sosu, sonra da ince doğranmış maydanozu çorbanın üzerine dökün. Anadolu sofrasını, sımsıcak bir tas çorba olmaksızın düşünmek mümkün mü? Mehir, ya da bir diğer deyişle lebeniye çorbası Güneydoğu Anadolu’da yaşayan çeşitli toplulukların, özellikle 12-BALIK ÇORBASI (OSMANLI RAMAZAN) TC Kültür Bakanlığı Her ne cins balık olursa olsun. Fakat rengi kırmızı bir nev’i veyahut rengi siyaha meyyâl kaya balığı tabir ettikleri balık olur ise daha başkaca bir lezzet ve usul-i ihraza ol babda bir sühulet vereceğinden ona dikkat edilmek muktezidir. Gelelim çorbanın tedarikine: biz palamut gibi kılçığı az balıktan tedarik edelim. Evvelce balık usulü vecihle temizledikten sonra (üzerinin pulları aksi cihetinden bıçak ile sürüştüre sürüştüre derisi, kalmayacak vecihle ayıklandıktan sonra karnı yarılır. Olduğu gibi içerisinin alacası ve kulaklarının içerisinde olan kırmızı teneffüslüğü de çıkarıldıktan sonra temizce birkaç suda yıkanır) 13-İRMİK ÇORBASI (OSMANLI RAMAZAN) TC Kültür Bakanlığı Suyu kaynattıktan sonra irmik atmalı biraz kaynattıktan sonra da bayat ekmeği ufak doğrayıp diğer bir kapta yağla kavurduktan sonra çorbanın içine atıp indirmeli. 14-TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI (OSMANLI MUTFAĞI) Malzemeler: 1 kg. temizlenmiş dana işkembesi 15 su bardağı su 1 yemek kaşığı tuz 1 adet limonun suyu 1 küçük boy kuru soğan 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı Terbiye İçin; 2 adet yumurta sarısı 3 yemek kaşığı un 5 yemek kaşığı süzme yoğurt 1 adet limonun suyu 1,5 su bardağı su Sos İçin; 4-5 diş ezilmiş sarmısak ½ su bardağı sirke Yapılışı: Temizlenmiş olarak alınan 1 kg. işkembeyi bol suda iyice yıkayın. İri parçalara bölüp, 15 bardak kaynamış suya atın. İçine limon suyu, soğan ve ayçiçek yağını da ilave edip, pişmeye bırakın. İşkembeler iyice yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Sonra ateşten alıp soğumaya bırakın. Soğuyunca çok ufak parçalar halinde doğrayın. Geriye kalan suyu süzün ve 10 su bardağı kadarını doğranmış işkembelerle birlikte bir Ezilmiş sarmısak ile sirke karışımını, arzuya görek kullanılmak üzere sofrada çorbanın yanında sunabilirsiniz. 15-SULTAN MAHMUT ÇORBASI Malzemeler:(10 kişi için): 250 gram kereviz, 250 gram havuç, 250 gram kırmızı mercimek, 1/2 kilo patates, orta boy iki baş soğan, 250 gram tereyağı, 15 bardak tavuk suyu veya et suyu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 demet taze nane veya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ve ufalanmış nane, 1 demet kıyılmış maydanoz, 1 çay kaşığı tatlı kırmızıbiber, 1 çay kaşığı acı kırmızıbiber, yeteri kadar tuz. Yapılışı: Kerevizi soyup tavla zarı iriliğinde ufak parçalara doğramalı. Havuçların üzerlerini kazıyıp bol suda yıkadıktan sonra bunları da ufak parçalara doğramalı. Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra bunları tavla zarı iriliğinde küçük parçalara doğramalı; havuç ve kerevizle birlikte suyun içinde muhafaza etmeli. Bir güvece zeytinyağıyla tereyağını (bir çorba kaşığı kadarını bir kenara koyduktan sonra) koyup orta ısılı ateşte eritmeli. Yağ kızmaya başlarken rendelenmiş soğanı katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Soğan pembeleşmeye başlarken, temizlenmiş ve yıkanmış mercimeği katmalı. Bir -iki defa karıştırmalı sonra sulandırılmış domates salçasını dökmeli. Sıcak tavuksuyunu da kattıktan sonra mercimek iyice dağılıncaya kadar güveçtekileri pişirmeli. Mercimek dağılınca buna bir kenarda su içinde bekletilen havuç, kereviz ve patates parçalarını süzerek katmalı. Tuzunu serpmeli ve bir-iki defa karıştırdıktan sonra güvecin ağzını kapamalı ve içindekileri pişmeye bırakmalı. Sebzeler iyice pişince kıyılmış naneyle maydanozu katmalı bir-iki defa karıştırıp güveci ateşten almalı. Naneyle maydanozu çorbaya kattıktan sonra küçük bir tavada kalan tereyağıyla kırmızıbiberleri kızdırmalı ve güveç ateşten alınır alınmaz çorbanın üstüne gezdirerek dökmeli. Güveci olduğu gibi sofraya götürmeli ve çorbayı sıcak sıcak servis yapmalı. 16-OSMANLI ÇORBASI Malzemeler: 100 gr kemiksiz dana eti 10 Adet mantar 2 Adet taze sogan 1 Adet domates veya 1 çorba kasigi salça 1 Su bardagi kiyilmis ispanak 1 Çorba kasigi un 1 Çorba kasigi tereyagi Yapılışı: Küçük küçük dogranmis etleri haslayin. Daha sonra bir tavaya biraz tereyagi alin ve etleri yagda biraz çevirin. Baska bir tencereye Içine dilimlenmis mantar ve kiyilmis ispanaklari atin. Sebzeler suyunu salana dek sote edin. Içine ilik suyla ezilmis salça veya rendelenmis domatesle unu dökün. Biraz sonra etleri ve et suyunu ekleyip, 25 dakika pisirin. Üzerine yesil sogan dograyarak 17-SÜLEYMANİYE ÇORBASI Malzemeler: 250 gr kırmızı mercimek 125 gr ıspanak 125 gr margarin 1 Çorba kaşığı un Yarım adet havuç Yarım adet domates Yarım adet kabak Yarım adet soğan Yarım adet patates 2 Diş sarmısak Yeterince su 1 Çay kaşığı tuz Köftesi için : 125 gr yağsız kıyma 1 Çay kaşığı karabiber 1 Çorba kaşığı un 1 Çay kaşığı tuzYapılışı: Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra haşlayın ve haşlanan mercimeği süzün. Ayrı bir yerde soyup yıkadığınız havuç, patates, kabak, domates, soğan ve sarmısağı rendeleyin. Bol suda yıkadığınız ıspanakları küçük küçük doğrayıp hepsini yağda kavurun. 3 su bardağı su ilave edip pişirin. Köftesi için: Başka bir tencereye yağ ve un koyup kavurduktan sonra yeterince su ile unu inceltip içine haşladığınız mercimeği ve yeterince soğuk suyu ilave edin. Biraz kaynatıp içine kavurduğunuz sebzeleri ekleyin. Çorba pişerken kıyma, karabiber ve tuzu karıştırıp küçük köfteler yapın. Ve bu köfteleri yağda kızartın. Kızartığınız köfteleri kaynamakta olan çorbaya atıp 10 dakika kadar pişirip ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın.
portakal ağacı
çorba tarifleri oktay usta ezogelin çorbası yayla çorbası
resimli çorba tarifleri
çorbalar domates çorbası yemek tarifleri |
Osmanlı Çorba Tarifleri
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Süpersiniz
YanıtlaSil