2-SUCUKLU FASULYE PİLAKİ
Osmanlı İmparatorluğu döneminde
Karamanlılar ve Karadeniz sahillerindeki Rumlar tarafından çok pişirilen
ve Rumlar arasında " fasola-da " diye anılan sucuklu pilaki günümüzde
Türkiye'den Yunanistan'a göç etmiş Rumların sık sık pişirdikleri ve çok
sevdikleri eski bir Türk yemeğidir.
Malzemeler: (6 kişilik):
300 gr kuru fasulye,
1 kangal sucuk,
4 körpe havuç,
2 sap kereviz,
1 baş soğan,
1 limon,
3/4 su bardağı zeytinyağı,
1 tutam kırmızıbiber,
yeteri kadar tuz.
Yapılışı:
Bir gece önceden temizlenmiş ve suda bekletilmiş fasulyelerin
suyu süzülür ve tuzlu suda hafifçe haşlanır. Fasulyeler diriliklerini
kaybetmeyecek kadar haşlandıktan sonra tencerenin suyu süzülür.Diğer
tarafta havuç kazındıktan
sonra yıkanıp dilimler halinde doğranır. Kereviz de bol suda yıkanıp
küçük parçalara doğranır. Fasulyeleri alacak büyüklükte bir tencereye
zeytinyağı ve rendelenmiş soğan konur. Orta ateşte soğanlar kavrulur. Soğanlar pembeleşince kereviz
ve havuç katılır. Tuz ve kırmızıbiber serpilir, sonra bunlar da
karıştırılarak kavrulur. Sebzeler yu-muşayınca suyu süzülmüş fasulyeler
tenceredekilerin üstüne boşaltılır. Yeteri kadar sıcak su (veya et suyu)
eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Diğer yanda sucuğun üstündeki
zar çıkarıldıktan sonra kangal olduğu gibi kaynar suya konulup bir süre
haşlanır. Sonra sudan çıkarılıp dilimler halinde doğramr. Fasulye
pişince tencere ateşten indirilir. Dilimlenmiş sucuk, fasulyelerin üstüne yayılarak yerleştirildikten sonra servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder