12 Haziran 2012 Salı

4- SEBZELİ ÇERKEZ TAVUĞU


4-SEBZELİ ÇERKEZ TAVUĞU 
  Malzemeler:
1-1,5 kg'lık tavuk (temizlenip, tüyleri ütülenmiş)
1 pırasa (püskülü ve yeşil kısmı kesilip alınmış)
1 havuç (hafifçe kazınmış)
1 küçük kereviz (hafifçe kabuğu soyulup 4'e bölünmüş)
1 soğan
1 defne yaprağı
1 çorba kaşığı tuz
20 su bardağı su
2 dilim ekmeğin içi
1/2 su bardağı süt
250 gr ceviz içi (iki kez çekilmiş)
4 ceviz içi (ikiye bölünmüş)
1/2 kahve kaşığı kırmızı biber

Yapılışı:
Büyük bir tencereye 20 bardak su, tavuk, pırasa, havuç, kereviz, soğan, defne yaprağı ve 1 çorba kaşığı tuzu koyarak harlı ateşte kaynatınız. Su kaynar kaynamaz ateşin altını kısarak ağır ateşte tavukları 2-2+1/2 saat pişiriniz. Tavuklar pişince tenceredeki suyu bir süzgeçten geçirerek süzüp kenara koyunuz. Haşlanmış sebzeleri atıp, tavuğu ayrı bir tabağa alınız.
Sosu için bir kapta ekmek içini sütle ısıtınız. Bir başka tencerede çekilmiş cevizin yarısı ile kırmızı biberi karıştırarak ağır ateşte 3-4 dakika ısıtınız. Isıtılmış ceviz ve biber karışımını bir tülbente alıp sıkarak, cevizin yağını bir küçük kaba çıkarınız. Sütle ıslatmış olduğunuz ekmek içlerini sıkıp geri kalan ceviz ve tuzla birlikte bir kaba koyup tülbentte kalmış olan malzemeyi de ekleyerek, yumurta teliyle iyice çırpınız. Başlangıçta süzmüş olduğunuz tavuk suyundan 1+1/2 su bardağı alıp çırpmaya devam ederken bu sosa yediriniz.
Tavuğun derisini ve kemiklerini ayıklayınız; parçalarını ince olarak dilimleyip servis tabağına yerleştiriniz. Üstüne sosu ve ceviz yağını dökünüz. İkiye bölünmüş ceviz içleriyle süsleyip soğuk olarak servis ediniz.

Not: Çerkez tavuğunu, tavuğu sonunda 1 su bardağı tavuk suyuyla yeniden ısıtıp suyunu süzdürerek ve üstüne sosunu çok az ısıtıp dökerek, sıcak olarak da servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder