26 Haziran 2012 Salı

Yoğurtlu Patates Çorbası

MALZEMELER

4 adet patates

1 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

2 çorba kaşığı beyaz un

1/2 çorba kaşığı salça

1 çorba kaşığı tereyağı

Aldığı kadar et suyu

1/2 demet maydanoz

Tuz, pulbiber

Patatesleri haşlayıp soyun ve küp küp doğrayın. Bir tencereye un, yumurta ve yoğurdu koyup, çok az da su ekleyerek karıştırın. Etsuyu ve doğranmış patatesleri ekleyip ağır ateşte ve karıştırarak pişirin ve ateşten alın. Bir tavada tereyağını eritin ve pulbiberi ekleyerek 30 saniye kavurup, çorbanın üzerine gezdirin. Kıyılmış maydonozu serperek servis yapın.

KAKAO SOSLU HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK

[Resim: kakaolu+k+004-1.JPG]

MALZEMELER

Keki İçin:

4 yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ+erimiş margarin karışımı (1 bardak sıvı yağı kullandım

1'er pkt vanilya ve kabartma tozu

3 su bardağı un

Sosu İçin:

3 su bardağı süt

2 yemek kaşığı kakao(Ben 3 kullandım

yarım su bardağı şeker

Ben 1 yemek kaşığı kahve kreması ekledim

Üzeri İçin: Hindistancevizi

YAPILIŞI:

Aynen kek pişiridiğimiz sırayla şekeri ve yumurtayı en az 5 dk mikserle çırpın.Sütü ve yağı katın bir kez daha çırpın.Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve bir kez daha

karıştırın.Yağladığınız büyük boy borcam tepsiye hamuru dökün ve üzerini düzeltin. Kesinlikle şekilli kalıp kullanmayın.Bu arada sos malzemelerini karıştırıp kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp arada karıştırarak 5 dk pişmeye bırakın. Başından ayrılmayın, taşabilir. Pişince soğumaya bırakın.Pişen ve soğuyan keki dilimlere kesin, sosun içine batırıp heryerine değmesini sağlayın ve hindistancevizine bulayın.Kekleri olabildiğince küçük kesin 40 dilim kadar çıkıyor..Tepsinin boyutu 27öd740 cm Uzun dikdörtken borcam..Afiyetler olsun

BEKAR PATATES

MALZEMELER



4 adet haşlanmış patates

1 adet haşlanmış havuç

1 kase yoğurt

1 kaşık mayonez

1 tatlı kaşığı domates salçası

4 diş sarımsak

tuz,

2 çay kaşığı nane,

1 çay kaşığı dövülmüş pul biber

1 yemek kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Bir tutam maydanoz







HAZIRLANIŞI



Haşlanmış patatesler ile havuç sıcak sıcak soyulur ve salata yagibi doğranır.Tuzlanarak derin bir servis tabağına yerleştirilir. Yoğurt,

mayonez ve tuzla dövülmüş sarımsak iyice karıştırılır. Bu karışıma nane ve pul biber eklenerek patates ve havuçların üzerine dökülür, fakat karıştırılmaz. Diğer yanda eritilen yağın içine sıvıyağ ve salça konarak pişirilir. Yoğurtlu karışımın üzerine şekilli olarak kaşıkla dökülür. Maydanozla süslenip hemen servis yapılır.

KARNABAHAR SALATA

MALZEMELER



1 adet orta büyüklükte karnabahar

10-12 adet siyah zeytin

1.5 fincan zeytinyağ

3-4 dilim limon

1 limonun suyu

1 adet havuç

tuz









HAZIRLANIŞI



Karnabaharın kökünü ve yapraklarını kesin, temizleyip iyice yıkadıktan sonra parçalara bölmeden tuzlu suda bir süre haşlayın.Sonra tencereden alıp, suyunu süzün ve kanabaharı zedelememeye özen göstererek servis tabağına yerleştirin. Havucun üzerini kazıyıp, yıkayın ve tuzlu suda haşlayın. Daha sonra havucu dilimleyip, sevis tabağının kenarlarına dizin. Tabağı limon dilimleri ve zeytinle süsleyin. Bir kapta tuz, limon ve zeytinyağını karıştırıp birbirine yedirin ve bunu havuç dilimleri ile karnabaharın üzerine döküp, karnabahar soğuyuncaya dek bekleyin

BURSA LOKUMU

MALZEMELER



1 tatlı kaşığı maya

1 yemek kaşığı toz şeker

1 yumurta sarısı

2 adet patates

2 kaşık tahin

1/2 lt süt

çörek otu

ceviz içi

1 kg un

susam

tarçın

bahar



tuz





HAZIRLANIŞI



Bira mayası, süt, toz şeker ve bir yemek kaşığı unu kanştırıp kabartın, 1 kg unun içine boşaltın. Haşlanınış ve ezilmiş iki orta boy patates, biraz tuz ve yarım lt sütle yoğrun ve mayalanmasını bekleyin. Mayası kıvama geldiğinde iri bir portakal büyüklüğünde bir parça koparın, yağlanmış tepsi üzerinde elle yassıltın ve üzerine dövülmüş ceviz, biraz toz şeker, tarçın ve bahar serpin. Bir-iki kaşık da tahin döküp, rulo haline getirin. Hamur bitceye kadar işleme devam edin. Hazırlanan rulolar ya olduğu gibi tepsiye konulup, öylece pişirilir sonradan kesilir, ya da pişmeden önce kesilip tepsiye öyle dizilir. Pişirmeden önce biraz kabarması için bekletin, üzerlerine yumurta sansı sürün, susam ve çörek otu serpin. Fırından çıktıktan sonra üzeılne ıslak bezle örtün ve böylece yumuşak olmasını sağlayın.

muzlu rulo pasta tarifi

[Resim: d43eb0590b0e42c96f0e46cd57833925_1273004035.jpg]

Malzemeler :

Pandispanyası için :



* 4 adet yumurta

* 4 kahve fincanı şeker

* 3.5 kahve fincanı un

* 1/2 paket kabartma tozu



Kreması için :



* 750 ml süt

* 100 gr margarin

* 1 adet yumurta

* 5 çorba kaşığı şeker

* 3 çorba kaşığı un

* 1 paket vanilya

* 2 adet muz



Üzerine :



* 1 poşet krem şanti

* Dövülmüş antep fıstığı



Yapılışı :



1. Pandispanyası için, cam bir kapta yumurta ve şekeri mikserin yüksek hızında köpük köpük oluncaya kadar 4-5 dk. çırpın. Ayrı kapta elediğiniz un ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük hızında çırpın. Pişirme kağıdı serdiğiniz büyük boy tepsiye karışımı döküp kaşıkla düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarınca pişirme kağıdıyla birlikte sıkıca sarıp, üzerine nemli bez örtüp soğumaya bırakın.

2. Kreması için, tencereye yumurta ve unu ekleyip kısık ateşte karıştırın. Margarini ekleyip kavurmaya devam edin. Sütü ekleyip krema kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirip ılınmaya bırakın. Krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp buzdolabına kaldırın.

3. Soğuyan pandispanyayı dikkatlice pişirme kağıdından ayırıp kremayı her tarafına sürün. Ortasına muzu koyup rulo olarak sarın. Üzerine krem şantiyi sürüp dövülmüş fıstıkla süsleyip buzdolabında 6-7 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

4. Afiyet bal şeker olsun.

halkalı tatlı tarifi

[Resim: 29d7667a38c59b2b60a1b1dda9c1d9d6_1272141961.jpg]

mALZEMELER:

* 1 su bardagi süt

* 1 su bardagi yogurt

* 1 su bardagi sivi yag

* 1,5 su bardagi irmik

* 3 tane yumurta

* Yaklasik 3- 4 su bardagi un (Kivama göre)

* 1 paket kabartma tozu

* 1 paket vanilya

KIZARTMAK ICIN:

* Bolca sivi yag

SERBETI ICIN:

* 1 kilo seker

* 3,5 su bardagi su

* Bir kac damal limon suyu

YAPILISI:

* Ilk olarak serbeti hazirlayip bir köseye alalim

* Hamur malzemelerini sirasiyla karistirip akici

bir hamur elde edelim

* Pasta duy kabina hamuru aliyoruz soguk yagin

icine halka seklinde SIKALIM ve arkali önlü kizartalim

* Yagdan cikarip hemen serbete batirip cikarin

ve servis tabagina alin sonrasinda AFIYET OLSUN

Bu malzemeden bayagi bir tatli cikiyor sayet siz

az yapmak isterseniz malzemeyi yariya indirin ....

Metabolizmayı Canlandıran Salata

[Resim: 293-1.jpg]



6-7 yaprak taze tere

5-6 yaprak roka

1 adet orta boy acı sivri biber

1 küçük beyaz soğan

5-6 dilim doğranmış greyfurt

3 çorba kaşığı light ton balığı

Yarım tatlı kaşığı biberiye

Yarım tatlı kaşığı toz zencefil

1 çorba kaşığı rendelenmiş turp tatlı kaşığı limon suyu

Yarım tatlı kaşığı öğütülmüş tere tohumu



Yapılışı:



Yeşillikleri iri parçalar halinde doğrayın.

Rendelenmiş turp, doğranmış sivri biber, soğan ve küp küp doğranmış greyfurtu bu malzemeye karıştırın.

Üzerine toz zencefil, tere tohumu ve limon suyu dökün.

Ton balıklarını ister üzerine koyun, isterseniz içine katın.

Bir öğün yerine bu salatayı yiyebilirsiniz.

Yanına mutlaka bir karbonhidrat istiyorsanız o zaman 2-3 adet kepekli grisini veya 3-4 adet kepekli tuzsuz bisküvi ya da ince bir dilim kızarmış çavdar ekmeğini tercih edin.

Afiyet olsun

Patates Püreli Et Sote

[Resim: 1.JPG-300x225.jpg]

Malzemeler:



Et sote için:



1 kilogram dana kuşbaşı et



3 adet kuru soğan



3 adet çarliston biber



2 adet domates



1 tatlı kaşığı biber salçası



1 yemek kaşığı domates salçası



1 çay bardağı sıvı yağ



Tuz, karabiber, pul biber, kekik, kimyon ve isteğe göre diğer baharatlar



Püre için:



7-8 tane orta boy patates



1 yemek kaşığı tereyağ



öbd su bardağı süt



1 su bardağı rendelenmiş kaşar





Yapılışı:



Kuşbaşı doğranmış etimizi düdüklü tencerede 25 dakika haşlayalım.



Başka bir tencerede patatesleri de (kabuklu bir şekilde) yumuşayıncaya kadar haşlayalım.



Yemeklik doğradığımız soğanı ve biberi sıvı yağda kavuralım.



Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.



Salçayı,baharatları,domatesi ve haşladığımız eti , soğanı ve biberi kavurduğumuz tencereye ilave edip kavurmaya devam edelim.



Hiç su ilave etmeden,kısık ateşte, tüm malzemeler iyice karışana kadar, yaklaşık 10 dakika pişirmeye devam edelim.



Püreyi hazırlamak içinse; haşladığımız patatesleri soyalım ve robottan geçirelim.



Bir tencereye tereyağını koyup eritelim, içine patatesleri ilave edelim ve bir kaç dakika karıştıralım.



Azar azar sütü ilave ederek karıştırmaya devam edelim.



Süt ile patates tamamen birbirine karışınca, yani tencere de sütü göremez duruma gelince kaşar peynirini ekleyelim.



Karıştırarak peynirin patatesle özleşmesini sağlayalım ve ocaktan alalım.



Servis tabağına püre ve et soteden istediğimiz miktarlarda yan yana koyup servis yapalım.



Afiyet olsun

Sodalı Börek

[Resim: 6a00d8341c913e53ef00e5534e30b48833-500wi]

Malzemeler:

Milföy hamuru (tepsiye göre değişiyor)

2 adet yufka

Yarım kilo kıyma

3 adet domates

4 adet yeşil biber

3 baş soğan

1 çay kaşığı nane

1 çay kaşığı karabiber

Tuz

Yarım çay kaşığı pul biber

1 şişe soda



Yapılışı:

1.Biraz sıvıyağlı tavada kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur. Doğranmış soğan ve biber ilave edilir. Onlarda suyunu salıp çekince doğranmış domates ilave edilir. Baharatları ilave edilerek soğumaya bırakılır.

2.Tepsinin 1 sırası milföyler kaplıyacak şekilde sıralanır.

3.1 yufka didiklenir ve milföyün üzerini örtecek şekilde yayılır.

4.Üzerine börek harcı yayılır.

5.Tekrar 1yufka didiklenir ve harcın üzerini örtecek şekilde yayılır.

6.Daha sonra börek tepsisinin tümünü kaplayacak şekilde en son kat olarak milföyle kapatılır.

7.Milföyleri üçgen olacak şekilde kesildikten sonra 1 şişe sodayı heryere dökeriz. Üzerini başka bir tepsi yada alüminyum folyo ila kapatıp 1 gece buzdolabında bekletiriz. Ertesi gün 1 yumurta ve birazsıvıyağı çırpar, üzerine sürer ve yaklaşık 200 derece fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişiririz.



Afiyet Olsun.

Yogurtlu Patates Salatasi

[Resim: ygrtpttsslt.jpg]

Patates Salatası



Malzemeler:

6 tane orta boy patates

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı nane

yeterince tuz

2 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı mayonez

1 diş sarımsak

1 havucun rendesi



Yapılışı:

1.6 tane orta boy patatesi iyice haşladıktan sonra soyup, bir kaba alarak iyice eziyorum.

2.1 çay bardağı kadar zeytinyağı,1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı nane ve yeterince tuz koyuyorum.

3.Karışımı borcama yaydıktan sonra üzerine başka bir kapta hazırladığım 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez ve 1 diş sarımsaktan oluşan karışımı yayıyorum.

4.Bir havucu da rendeledikten sonra yoğurt katmanının üzerine serpiyorum, maydonoz ve varsa taze nane yapraklarıyla süslüyorum.

Köstebek pasta

[Resim: k11-300x225.jpg]

Köstebek pasta yapımı ve malzemeleri:



Keki için:

4 yumurta

yarım paket margarin

1 paket bitter çikolata (80 gr)

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı un

2-3 çorba kaşığı kakao

yarım kahve fincanı süt

1 çorba kaşığı ahududu (yada diğer türler) reçeli

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Ortası için:

4 adet muz

1 paket krem şanti

1 su bardağı süt

1 çay bardağı damla çikolata



Köstebek pasta nasıl yapılır ve yapılışı:

Fırınımızı 180 dereceye ayarlayarak önceden ısınmasını sağlayalım. Yuvarlak kek kalıbımızın tabanını margarinle yağlayarak unlayalım. Margarin ve çikolatayı küçük bir tencerede eriterek, ılımaya bırakalım. Un, kakao ve kabartma tozunu bir kabın içerisine eleyerek karıştıralım.Derin bir kabın içerisinde şekeri, yumurtayı ve vanilyayı mikserle iyice çırparak, ardından sütü ve reçeli ekleyip tekrar karıştıralım. Erimiş yağ ve çikolata karışımını da ilave ederek, iyice karıştıralım. Unlu karşımı yavaş yavaş sıvı karışıma ekleyerek, iyice karışmasını sağlayalım.Hazırladığımız kek kalıbına karışımı dökerek, ısıtılmış fırınımızda kekimizi pişirelim. Kekin üzerine küçük bir çatal ya da kürdan batırdığımızda temiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Krem şanti yi 1 bardak süt ile çırpalım. Damla çikolataları da ekleyip karıştıralım. 5 dakika buz dolabında bekletelim. Kek soğuduktan sonra kenarlarından içe doğru 2 santim kalacak şekilde bırakalım ve ortasını bir kaşık yardımıyla 2 santim kadar oyalım. Oyarak çıkardığımız keki bir tabağa koyalım. Kekin ortasına 4 adet muzu yanyana dizelim, üzerine krem şantiyi kubbe şeklinde sürelim. En üst kısma oyarak çıkardığımız kek leri kubbe şekli oluşturacak gibi koyalım. Buzdolabında bir kaç saat dinlendirdikten sonra servis yapalım.

Tiramisu

[Resim: tiramisu.jpg]

Tiramisu yapımı:

1 adet hazır kakaolu pasta keki

3 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı şeker

1 adet yumurta

2 su bardağı süt

Yarım paket labne peynir

2 tatlı kaşığı hazır kahve (nescafe gold gibi)

1 fincan sıcak su

Kakao

Tiramisu tarifi ve yapılışı:

Kakaolu pasta kekimizin alt kısmı servis tabağına yerleştirerek, sıcak suyun içinde erittiğimiz kahvemizin yarısı ile pasta kekimizi ıslatalım.Ardından, unumuzu, şekerimizi, yumurtamızı ve sütümüzü karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Daha sonra muhallebimize birazda labne peyniri ekleyip karıştıralım. Ardından bu muhallebinin yarısı pasta kekinin üzerine yayıp, en sonunda da pasta kekinin diğer yarısını kapatıp, kalan kakaolu suyumuzu ve muhallebimizi sırayla bunun üzerine dökelim ve üzerine biraz da kahve serperek servise sunalım.

Hindistan Cevizli Pasta

HİNDİSTANCEVİZLİ PASTA

Malzemeler

Kek İçin:

3 yumurta

1,5 çay bardağı şeker

1 çay bardağı zeytinyağı

1 /2 çay bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt

4,5 çay bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 yemek kaşığı hindistancevizi

Kreması için:

1 kilo süt

6 kaşık un

3/4 bardak şeker

vanilya

1 adet muz

Üzerine ve kremaya serpiştirmek için bol miktarda hindistancevizi

Yapılışı



Önce kremayı pişirip , soğumaya bırakın. Tüm krema malzemelerini orta ateşte karıştırarak pişirin.Koyu muhallebi kıvamına gelince mikserde çırpın.Bir kenara bırakın. Fırını 250 C ye ayarlayıp ısıtın. Kek malzemelerini sırasıyla koyup karıştırın.Önce şeker ve yumurtaları kabarıp , beyazlayana kadar çırpın. Sonra yoğurt , zeytinyağı ve sütü ekleyin. En son un ve kabartma tozunu ilave edin.23 cm çapında ortası boş kek kalıbına dökün, üzerine hindistancevizi serpin, fırına verin. Fırın ısısını 160 C ye düşürün.

[Resim: IMG_0003.JPG]

Pişen keki soğutup, fotoğraftaki gibi üst kısmını bozmadan keserek çıkartın. Pastanın içini oyun. Muz dilimleri dizip, üzerine kremayı dökün. Hindistancevizi serpiştirin.Çıkardığınız kek dilimlerini tekrar kapatın.Kalan kremayla bol hindistancevizi eşliğinde pastayı kaplayın. Dilerseniz yeşil fıstıkla renklendirebilirsiniz

[Resim: IMG_0004.JPG]

Pişirme yöntemleri

Pişirme yöntemleri



Beslenmek için seçtiğimiz besinler kadar onları pişirmek için kullandığımız yöntemler de önem taşır. Acaba hangi besinle hangi pişirme yöntemi en uygun şekilde eşleşmektedir ve bu teknikleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Gelin, hep birlikte bir göz atalım.



FIRINDA PİŞİRME (BAKING)







Uygun Besinler:

1.Meyveler

2.Patates

3.Sütlü ve yumurtalı yiyecekler

4.Unlu yiyecekler

5.Sebzeli / vejetaryen kekler

6.Et ve sebze karışımları



Dikkat Edilecek Hususlar:

Tepsiler kuru, kalın ve temiz eldivenlerle tutulmalıdır.

Fırın ve tepsilerle temas sırasında yanıklardan sakınmak için kollar kıvrılmalıdır.

Tepsi ve fırınlar aşırı doldurulmamalıdır.

Dolu tepsilerin fırına yerleştirilmesi veya fırından çıkarılması sırasında dikkat edilmelidir.

Yemeğin kalitesinin bozulmasını ve ısı kaybını önlemek için fırın kapaklarının açılması minimalize edilmelidir.



HAŞLAMA (BOILING)







Uygun Besinler:

Pek çok besine bu yöntem uygulanabilir.

1.Et ve kümes hayvanları

2.Balık ve deniz ürünleri; özellikle ıstakoz için

3.Yumurta

4.Taze ve dondurulmuş sebzeler

5.Kurutulmuş tahıllar



Dikkat Edilecek Hususlar:

Doğru kapasitede kaplar seçilmelidir, küçük kaplarda kaynayan sıvı etrafa sıçrayabilir ve yanıklara sebep olabilir.

Sebzeler uzun süre suda bekletilmemeli, mümkün olduğunca kaynayan suda kısa süreli pişirme uygulanmalıdır.

Sebzeler servis edilmeye yakın pişirilmelidir. Pişirilip tekrar ısıtmaktan kaçınılmalıdır.



KIZARTMA (FRYING)

Uygun Besinler:

1.Balıklar

2.Kümes hayvanları

3.Hazır gıdalar

4.Sebzeler

5.Patates

6.Meyveler

7.Hamurlar



Bazı besinler derin yağda kızartma metoduna uygun değildir. Örneğin, yağ içeriği yüksek besinler; yağlı etler, jambon, hamburger gibi.



Dikkat Edilecek Hususlar:

Nemli veya ıslak besinler önce kurutulmalı daha sonra kızartılmalıdır. Çünkü ıslak besinin yağa atılması oldukça tehlikelidir. Yağ bir anda sıçrayabilir ve yanmamıza sebep olabilir.

Kızartıcılar asla fazla yağ veya yiyecekle doldurulmamalıdır.

Termometresiz kızartıcılar kullanıldığında, yağın yanacak kadar ısınmamasına dikkat edilmelidir. Yağ yanarsa hem sağlığa zararlı öğeler oluşur hem de yemeğin tadı ve kokusu olumsuz yönde etkilenir.

Normal kızartma derecesi 175endash 195 öb0Cdir.

Tek seferde büyük miktarda kızartma yapmaktan kaçınılmalıdır.

Yeterli yağ kullanıldığından emin olunmalıdır. Az yağda fazla miktarda kızartma yapılırsa, yağın ısısı uygun olsa bile pişirme sırasında ısı düşer ve yemek kalitesi olumsuz yönde etkilenir.

Kızartma işleminden sonra yiyecek çabucak servis edilmelidir, bekletme ile besin gevrekliğini kaybeder.

Kızartılan yiyeceklerin üzeri kapatılmamalıdır yoksa bu durumda da besin gevrekliğini kaybeder.

Yüzeydeki yağ, kızartma sonrasında süzdürülmelidir. Çünkü yağda kalan yiyecek parçaları tekrar ısıtıldığında yanabilir ve yemeğin lezzetini, görüntüsünü olumsuz etkiler.

Oksidasyonu önlemek için kullanılmayan yağlar süzüldükten sonra kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Aynı yağ defalarca kullanılmamalıdır.



IZGARA (GRILLING)







Uygun Besinler:

1.Taze etler

2.Sakatatlar

3.Kümes hayvanları

4.Balık ve deniz ürünleri

5.Sebzeler, özellikle mantar ve domates

6.Hazır gıdalar, burgerler



Dikkat Edilecek Hususlar:

Az miktarda tuz kullanılmalıdır.

Mümkünse az yağlı et kullanılmalı ve görünür yağları temizlenmelidir.

Pişirme işlemine ızgaranın en sıcak tarafından başlanmalıdır.

Yavaş pişirme yiyeceğin kurumasına sebep olacağından hızlı pişirme uygulanmalıdır.

Yiyeceğin çevrilmesinde asla çatal gibi yiyeceği delecek malzemeler kullanılmamalıdır.



MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME (MICROWAVE COOKING)

Uygun Besinler:

1.Taze etler

2.Sakatatlar

3.Kümes hayvanları

4.Balık ve deniz ürünleri

5.Sebzeler, özellikle mantar ve domates

6.Hazır gıdalar, burgerler



Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Patates ve elma soyulmamışsa, kabukları delinmeli ve böylece patlamaları, dokularının bozulması önlenmelidir.

Mümkünse yemeğin üstü mikro dalga fırına uygun bir kapak ile kapatılmalıdır.

Sadece mikro dalga fırına uygun olan plastik, seramik ve cam kaplar kullanılmalıdır.

Kapağı bozuk olan fırınlar kullanılmamalıdır.

Fırın boşken çalıştırılmamalıdır.

En iyi sonuç için düz veya yuvarlak, sığ kaplar tercih edilmelidir.

Pişirme sırasında karıştırma işlemi için yeterli yer bırakılmalıdır.

Su içeriği yüksek gıdaların kuru gıdalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır.

Kalın parçaların, gözenekli parçalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır.



BUHARDA PİŞİRME (POACHING)

Uygun Besinler:

1.Yumurta

2.Balık ve kabuklu deniz ürünleri

3.Sebzeler (patates dahil)

4.Çeşnili ve tatlı pudingler (düşük basınçta buharla)



Anahtar Noktalar:

Besin değerini koruyan bu pişirme metodu ile besinler kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirilir.

Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünmeleri ve renklerinin korunması sağlanır.

Buhar kapatılmadan kapak açılmamalıdır.

Kapak açılırken geride durulmalı, buhara dikkat edilmelidir.

Düşük basınçla pişirme ile besindeki proteinin zarar görmesi engellenebilir.

Sebzeler servise yakın zamanda pişirilmelidir.

Fazla pişirmekten kaçınılmalıdır. Özellikle yüksek basınçta pişirme süresi kısadır.

Makinenin içi her kullanımdan sonra temizlenmelidir.

Her kullanım öncesi makine kontrol edilmelidir.

Kayısı Dolma(diyet)

[Resim: tarif006.jpg]

Kayısı Dolma

4 kişilik

Malzemeler



2 kişilik

5 adet taze kayısı

2 çay kaşığı tatlandırıcı

2 çorba kaşığı kuru üzüm

5 adet ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın



(Toplam 10 kayısı dolma için)



Yapılışı



Kayısıları ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkarın. İçlerine eşit miktarda tatlandırıcı, kuru üzüm, ceviz, tarçın koyun. 180 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika tutup, fırından aldıktan sonra servis yapın. (Light dondurma ile çok iyi gider.)

Falafel ( Nohut köftesi)

[Resim: falafel,pickled+turnipscarrot+055.JPG]



Malzemeler:



öb7 250 gr. nohut (akşamdan ıslatınız)



öb7 2 adet orta boy kuru soğan



öb7 2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış



öb7 2 adet kırmızı biber temizlenmiş



öb7 Yeteri kadar tuz, pul biber



öb7 4 diş sarımsak



öb7 1 tatlı kaşığı kimyon



öb7 1 tatlı kaşığı kabartma tozu



öb7 4-6 yemek kaşığı un



öb7 Kızartmak için sıvıyağ



Yapılışı:



Akşamdan ıslatılmış nohutları süzün, soğan, kırmızıbiber ve sarımsak ile birlikte mutfak robotunda püre haline getirin. Maydanozu yıkayın, yaprakları saplarından ayırın ve ince ince doğrayın. Nohutlu püreye ekleyin ve bir iki robotta karıştırın. tuz, pul biber ve kimyonu ekleyin. Kabartma tozunu ve 4 yemek kaşığı unu ekleyip robotu tekrar çalıştırın. Elinize yapışmayan bir kıvama gelene kadar un ekleyin. Karışımı bir kaba alın, üzerini kapatıp buzdolabında 1 saat bekletin. 1 saat dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapın harcınızdan. elinize çok yapışıyorsa arada elinizi su ile ıslatabilirsiniz. Falafel toplarını kızgın yağda kızartıp bir köe2ğıt havlunun üzerine alın. Fritözünüz varsa 190 öb0C`de ısıtılmış fritözde de (4 dk.) iyice kızartabilirsiniz..





AFİYET OLSUN

Kadayıf Tarifi Tel kadayıf yapılışı

[Resim: tel-kadayif.jpg]

Tel kadayı tarifi için Malzemeler:



750 gr Tel Kadayıf

4 veya 5 su bardağı şeker

2 su bardağı süt

2 su bardağı ceviz veya fındık içi yada antep fısığı

1 paket margarin



Tel Kadayıf Hazırlanışı:



Şeker iki bardak su ile kaynatılır köpükleri alınır koyulaşınca süt konulurçok sulu olmamak üzere ateşten alınır.limon sıkılmaz.35-40 Cm çapında tepsi yağlanır biraz eğrimiş yağ ile ovulmuş kadayıfın yarısı tepsiye yerleştirilir.Dövülmüş fındık veya ceviz içi serpilir geri kalan kadayıf cevizin üzerine yayılır.Biraz bastırarak sıkıştırılır.Kalan yağ üzerine gezdirilir fırında pembe olarak kızartılır fırından çıkar çıkmaz üzerine daha önce hazırlanan soğuk sütlü şurup dökülür.Kapak kapatılır ılınınca dilimlenip servis yapılır

Karagöz Tatlısı Tarifi

[Resim: karagoz-tatlisi2.JPG]

Malzemeler



1 su bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı pudra şekeri

1 su bardağı ince kıyılmış fındık

2 çorba kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un

Şerbeti için;

500 gram şeker

2,5 bardak su

Çeyrek limonun suyu

1 paket vanilya



Hazırlanışı



Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın.Yağ,yumurta,yoğurt,pudra şekeri,kabartma tozu ve aldığı kadar unla ele yapışmayacak bir hamur yapın.Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparın.Bu parçaya kakaoyu ve hamurun alacağı kadar fındık ilave edin(1Çay bardağı kadar fındık ilave ettim)Diğer yanda sade hamuru tezgahta açıp rulo haline getirdiğiniz kakaolu hamuru ortasına koyun ve sarın.1 Parmak kalınlığında kesin 200 derecelik fırında iyice kızarana kadar pişirin.üzerine soğuk şerbeti dökün.4 saat kadar dinlendirip üstüne fındık kırığı serpip servis yapın

[Resim: karagoz-tatlisi.JPG]

PRENSES TACI

PRENSES TACI













Malzemeler

200 gram (13 çorba kaşığı) margarin

1 su bardağı un

4 su bardağı süt

1 su bardağı tozşeker

20 adet muzlu bebe bisküvisi

1 paket vanilya

Üzerine

Üç buçuk su bardağı süt

1 paket kakaolu puding







Margarini eritin ve unu ekleyin. Bir-iki kez çevirip süt ve tozşekeri ilave edin. Bu karışımı, muhallebi kıvamı alana dek, karıştırarak pişirin. Daha sonra ocaktan alın ve vanilyayı katıp, mikserden geçirin. İrice dövülmüş bebe bisküvisini ilave edin. Islatılmış ve ortası delikli yuvarlak bir kek kalıbına muhallebiyi dökün. Bir gece buzdolabında bekletin. Daha sonra kalıptan çıkarıp, servis tabagına alın. Tekrar buzdolabına koyun. Bu arada kakaolu pudingi sütle pişirin. Ilınınca, dolaptan aldığınız tatlının üzerine gezdirip, dilimleyerek servis yapın.

FRAMBUAZLI PASTA

FRAMBUAZLI PASTA













Pasta İçin Malzemeler

200 gr bitter çikolata

50 gr tereyağı

4 yumurta (akları ile sarıları ayrılmış)

200 gr tozşeker

2 yemek kaşığı kakao

2 yemek kaşığı kek unu

Krema için

250 ml krema

250 gr bitter çikolata

Üzeri için

200 gr frambuaz



23 cm'lik yuvarlak bir kek kalıbını yağlı kağıt ile kaplayın. Üzerine hafifçe tereyağı sürün. Çikolata ve tereyağını bir kaseye alın. İçi sıcak su dolu tencereye çikolata kasesini yerleştirin ve eriyinceye kadar bekleyin. Yumurta sarılarını şekerin yarısıyla çırpın. Kakao, un ve eritilmiş çikolatayı ekleyip karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta aklarını katılaşıncaya kadar çırpın, Şekerin kalan yarısını ilave edip biraz daha çırpın ve metal bir kaşık yardımıyla yumurta aklarını çok söndürmeden çikolataya karıştırın. 180 dereceye ayarlı fırında 40 dakika veya kürdan batırıldığında temiz çıkıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Eritilmiş çikolatayı kremaya ekleyip katılaşıncaya kadar çırpın. Kremayı yıldız uç takılı sıkma torbasına doldurup kekin üzerine sıkın. Frambuazları kremanın üzerine dizin. Servis yapıncaya kadar buzdolabında bekletin ve servis yapın.

Etimek Tatlısı

[Resim: etimektatlisi.jpg]

Malzemeler:



Bir buçuk bardak şeker

endash Bir paket etimek

endash İki bardak su

endash Bir paket muzlu puding

endash Puding için 750 ml süt

endash Bir paket kremşanti

endash Kremşanti için bir bardak soğuk süt



Etimek Tatlısının Yapılışı:



İki bardak suyla bir buçuk bardak şeker bir ocağa koyulup şeker eriyinceye dek kaynatılır.



Elimizdeki etimekler kare şeklindeki camdan bir kaba tek sıra şeklinde dizilir. Kaynattığımız şerbetle etimekler güzelce ıslatılır.



750 ml sütün içine bir paket muzlu puding koyulur, kaynayıncaya dek pişirilir. Bir bardak soğuk sütün içine bir paket kremşanti katılır. Blendır aracılığıyla kabarıncaya dek iyice çırpılır.

Yaptığımız pudingle hazırlanan kremşanti karıştırılarak etimeklerin üzerine aktarılır.

Tüm bu işlemlerden sonra tatlımızın üzeri cevizlerle arzuya göre süslenir.

Saray Sarması Tatlısı

Saray Sarması Tatlısı













Malzemeler



1 litre süt

1,5 su bardağı toz şeker

6 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı margarin

1 paket vanilya

1 su bardağı hindistan cevizi

2 adet muz



Hazırlanışı



Derin bir tencerede; süt, toz şeker, margarin ve unu karıştırın.

Orta dereceli ateşte kıvamı koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.

Ocaktan indirmeden 5 dakika önce vanilyayı ekleyip karıştırın.

Büyük bir tepsinin tabanını Hindistan ceviziyle kaplayın.

Tenceredeki muhallebiyi tepsiye dökün.

Muhallebi oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın.

1 gece bekletin.

Servis yapacağınız zaman tatlıyı dikdörtgen parçalara kesin.

Her bir parçanın ortasına muz dilimi koyun.

Rulo şeklinde sarın.

Kuru meyveli yulaflı kurabiye tarifi

Kuru meyveli yulaflı kurabiye tarifi













Malzemeler:



2 adet yumurta

1.5 kase yulaf

1 köe2se yaban mersini/kuru üzüm/kuru kayısı/kuru erik karışımı

1 paket vanilya

1 çay bardağı light yoğurt

öbd çay bardağı sıvı yağ

öbd paket kabartma tozu

1-2 çay bardağı kepekli un



Hazırlanışı:



Sıvı yağ, un, yumurta ve yoğurt karıştırılır. Sonrasında diğer malzemeler ekleyerek yoğrulur. İsteğe göre şekillendirdikten sonra öncede 170 derece ısıtılmış fırına konulur ve 15 -20 dakika kadar pişirilir. Bu tarif ile 7 adet kurabiye yapabilirsiniz.

Marmelatlı Düğme Bisküvisi

Marmelatlı Düğme Bisküvisi













250 g un

140 g margarin

70 g pudra şekeri

5 g limon kabuğu rendesi

50 g marmelat

50g toz şeker

2 adet yumurta

öbd bardak un ( açma payı)

5 g vanilya

20 g yeşil fıstık



yapılışı

Elenmiş unun içinde donmuş margarini bıçakla ,yağ parçaları kaybolana kadar kıyınız.

Bu karışımın içine pudra şeker, 2 yumurta sarısı, vanilya ve limon kabuğu rendesini ilave edip yoğurunuz.

Hamuru 5-10 dakika dinlendiriniz.

Dinlenen hamuru 1-1.5 ceviz büyüklüğünde parçalara bölerek avuçlarınızın arasında düzgün yuvarlaklar yapınız.

Küçük parmak çapında ucu yuvarlak bir çubukla, bisküvilere bastırarak, yarılarına kadar çukurlaştırınız.

Çukur taraflarını biraz çırpılmış yumurta akına batırdıktan sonra toz şekere bulayıp tepsiye aralıklı olarak yerleştiriniz.

Marmelatı krema torbası yardımıyla bisküvi hamurlarının çukurlarına aldığı kadar koyunuz.

Önceden ısıtılmış 150 C deki fırında 10-12 dakika pembeleşinceye kadar pişiriniz.

Fırından çıkardıktan sonra marmelatların üzerine yeşil fıstık koyunuz.

Kardan adam mozaik pasta tarifi

Kardan adam mozaik pasta tarifi













Malzeme:

4 adet yumurta

4 kahve fincanı toz şeker

4 kahve fincanı Bizim Mutfak Un

1 kahve fincanı Bizim Mutfak Mısırözü Yağı

1 paket Bizim Mutfak Hamur Kabartma Tozu

1 paket Bizim Mutfak Vanilya

İç Malzeme için :

1 kase ahududu

Şerbeti için :

1 su bardağı su

3 çorba kaşığı toz şeker

krema için :

200 ml krema

2-3 çorba kaşığı Bizim Mutfak Pudra Şekeri



Yumurta ve tozşekeri derin bir kaseye alıp mikser ile iyice kabarana kadar çırpın. Un, sıvıyağ, kabartma tozu ve vanilyayı sırası ile ilave ederek çırpmaya devam edin. Hazırlanan hamuru yağlanmış, unlanmış kalıba yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Kek iyice soğuduktan sonra enlemesine ikiye kesin. Su ve şeker ile hazırladığınız şerbetle kekleri ıslatın. Bu arada 200 ml kremayı pudraşekeri ile iyice çırpın. Çırpılmış kremayı kekin arasına sürüp üzerine ahududuları yerleştirin. Sonra tekrar krema sürüp kekin üst kısmını diğer parça ile kapatın. Kekin üstünü tamamen krema ile kaplayın. Kremaya eklediğiniz gıda boyası ile karıştırıp pastanın üzerini süsleyin. Renkli şekerlemelerle süsleyip servis yapın.

Portakal Soslu Kek Tarifi

Gereken Malzemeler:

3 adet yumurta,

7 çorba kaşığı tozşeker,

7 çorba kaşığı un,

1 çay kaşığı kabartma tozu,

1 portakal kabuğunun rendesi ve suyu.



Sosu için;

2 portakal suyu,

1 portakal kabuğu rendesi,

5 yemek kaşığı tozşeker.



Hazırlanışı:

Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. Sarıları toz şeker ile köpük haline gelinceye kadar çırpın. Beyazları kar haline gelinceye kadar çırpıp, un ve kabartma tozunu eleyin. portakalın suyunu sıkıp, kabuğunu rendeleyin. Hamura ilave edin. Yağlanmış kalıba döküp, 180öb0C ısıtılmış fırında, 20-25 dakika pişirin. Kek fırından çıkınca, kalıptan çıkartın. 2 portakal suyu, 1 portakal kabuğu rendesi ve şekeri kaynatıp, sıcakken kekin üzerine gezdirin.

OSMANLI ŞERBETİ

OSMANLI ŞERBETİ



1 litre su

1 su bardağı şeker

200 gr hint hurması

1 çubuk tarçın

5 adet karanfil

1 adet defne yaprağı



Su tencereye konur. Kaynayınca diğer malzemeler eklenir. Karıştırarak iki taşım pişirilir. Tencerenin içinde soğuduktan sonra tülbentten geçirerek süzülür. Sürahiye aktarılır. Buzdolabında soğutarak servise sunulur.

Mutfak İçin Pratik Bilgiler

* Omlet yaparken, yumurta içine az süt veya su katıp az çırpılırsa daha lezzetli olur.

* Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.

* Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.

* Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz

* Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır

* Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bol suylA yıkyın.

* Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

* Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

* Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

* Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

* Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.

* Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

* Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.

* Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.

* Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.

* Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız

KAZAN KEBABI

[Resim: dogadan_kazankebabi1.jpg]

KAZAN KEBABI



MALZEMELER



3 adet patlıcan



3 adet domates



2 adet sivribiber



2 adet kuru soğan



1 çorba kaşığı salça



1 tatlı kaşığı pulbiber



Karabiber,tuz



250 gram orta yağlı kıyma



öbd çaybardağı sıvıyağ



öbd su bardağı su



YAPILIŞI



Patlıcanlar 1 er santim kalınlığında kabukları soyulmadan verev verev kesilir, tuzlanır,



10 dakika beklenir, yıkanır. 2 adet soğan yemeklik doğranır, biberler küçük doğranır,



kıymaya ilave edilir, salçası, pulbiberi, tuzu, karabiberi konur, iyice yoğrulur. Patlıcanların aralarına kıymalı harç doldurulur. Domateslerde düz olarak birer santim aralıklı kesilir, kıymalı harçtan doldurulur (ben sade patlıcan doldurdum domates doldurmadım), orijinal tarifinde domateste var. Yarım su bardağı su ve sıvıyağ üzerine gezdirilir, önce hızlı sonra kısık ateşte pişer (ben 10 dakika da fırında hafif kızarana kadar pişirdim).

ÇOKOKREM TARİFİ

1 su bardağı toz şeker

1 paket margarin

7 çorba kaşığı nişasta

2 paket vanilya

3 adet yumurta

3 çorba kaşığı kakao

1 çay bardağı dövülmüş fındık



Yapılışı NOT : Hazırlanan çokokreminizi ekmek üzerine sürerek de servis yapabilirsiniz. Yumurtaları bir kaba kırın ve şekeri ilave ederek mikserde uzun bir süre çırpın. Bembeyaz ve köpük köpük olduğunda eritip soğuttuğunuz margarini ve nişastayı ekleyin. Çırpmaya devam edin. Daha sonra vanilya, fındık ve kakaoyu ekleyip çırpmaya devam edin. Krema kıvamını aldıktan sonra kaselere doldurun. Buzdolabında beklettikten sonra servis yapın

Tavuk kroket

3 adet tavuk göğsü 2 çorba kaşığı margarin 1 çorba kaşığı un 3/4 su bardağı süt yarım su bardağı rendelenmiş kaşar 3 adet yumurta sarısı karabiber tuz











Hazırlanışı











Tavukları haşlayın.İncecik dilimleyin,margarini eritin.Unu yağda kavurun.Sütü ilave edip kavurmaya devam edin.KAşar peyniri,tuz ve karabiberi tencereye ekleyin.Yumurta sarılarını ayrı bir yerde çırpıp tencereye atın.İyice karıştırıp hamur yapın.Tencereyi ocaktan alın.Tavuğu ilave edin ve hepsini karıştırın.Üzerini örtüp buzdolabına koyun.Soğuduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Köfte şekli verin.Galeta ununa bulayıp,kızgın yağda kızartın.

KESTANE ŞEKERİ .

[Resim: kestane-seker-300x232.jpg]

HAZIRLANIŞI:



Şekeri, suyu ve vanilyayı bir tencereye koyup, karıştıra karıştıra bir taşım kaynatıp indiriniz.



Sonra da kabukları soyulmuş kestaneleri, içi su dolu büyükçe bir tencereye koyup orta derecede ateşte kestaneleri yumuşayıncaya kadar pişiriniz.Ama suyu fazla kaynatmadan pişiriniz, aksi taktirde kestaneler dağılır.



Sonra da bu kestaneleri teker teker sudan çıkarıp, parçalamadan iç kabuklarını bir bıçakla soyup, hazırlanan şuruba atınız. Bütün kestaneler ayıklanıp bitince şurup tenceresini kestanelerle birlikte ateşe koyup bir taşım kaynatınız.



Sonra ocağı iyice kısarak tencereyi 6 saat süreyle ateşte bırakınız. Kapağının açık olmasına ve kaynamamasına özellikle dikkat ediniz. Sonra da delikli kepçeyle kestaneleri tabağa alınız. Soğuyunca servis yapınız.

Kremali elma tatlısı

Krema:



4 yemek kasigi un

1 su bardagi seker

1 litre süt

3 yumurta

1 vanillia sekeri





9 elma

1 su bardagi seker

1 su bardagi su







Bunlar bir yapismayan bir teflonda kaynatilir krema kivamini

alana kadar, sonra geri alinir.





Elmalari ayri bir tencerede seker ile su ile yumusak oluncaya

dek, kasikla denersiniz (5 dakika sonra) haslayiniz.





Elmalari bir cam kazeye yerlestiriniz, ve hazir kremayi üzerine

yayin. Istege göre ya kakao veya tarcin ile süsleyin ve

1 saat buzdolabina sogumaya birakin.







Afiyet krema olsun insallah....

Bahçıvan Kebabı

[Resim: bahcivan_kebabi.jpg]

Bahçıvan kebabı

8 kişilik

malzemeler:



* 1 kg kuzu kuşbaşı et

* 2 baş kuru soğan, yemeklik doğranmış

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 yemek kaşığı salça

* 2 havuç, küp küp doğranmış

* 2 patates, küp küp doğranmış

* 3-4 sivribiber, ikiye bölünmüş

* 3 domates, soyulup dilimlenmiş

* 1-2 tatlı kaşığı tuz



hazırlanması:

1. kuşbaşı etin fazla yağlarını temizleyip yemeklik doğranmış 2 soğan ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencereye alın. arasıra karıştırarak et bıraktığı suyu çekene kadar pişirin.

2. 1 yemek kaşığı salçayı bir kase kaynamış suyun içinde sulandırın ve etlerin üzerine dökün. (etlerin kendi sularını çektiklerinden emin olmadan salçayı eklemeyin. aksi taktirde suyu bulanık olur.) 1-2 defa karıştırın. daha sonra etlerin hizasına kadar kaynamış su ekleyin. (yüze yüz)

3. bu arada küp şeklinde doğranmış havuçları ve patatesleri yarım kızarmış olacak şekilde yağdan geçirin. kevgirde veya bir kağıt havlunun üzerinde yağlarını süzdürün.

4. etleri fırın kabına boşaltın. sebzeleri üzerlerine yayın. üstlerini sivribiber ve domatesle süsleyin. fırın kabının üzerini alümnyum folyoyla kapatın.

5. servis yapmaya 10-15 dakika kala önceden ısıtılmış fırına koyun. (böylece yememk hem ısınmış hem de demlenmiş oluyor)

6. pirinç pilavı ile servis yapın.

Haşhaşlı Top Kurabiye

Kurabiye malzemeleri

125 gr bitkisel margarin

1/2 su bardağı sıvıyağ

1 paket vanilya

2 paket kabartma tozu

3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1/2 su bardağı süt

1/2 su bardağı yoğurt

1 su bardağı toz şeker (2 yemek kaşığı fazla kullanabilirsiniz)

1 çay kaşığı tarçın

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan kuru üzüm

Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan çekilmiş ceviz içi

2 su bardağı kepekli ya da yulaflı un karışımı

Yaklaşık 4-5 su bardağı normal un

1/2 su bardağı toz haşhaş

Ayrıca sıvı yağ



Haşhaşlı top kurabiye tarifi



Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan yağı derin bir karıştırma kabına koyup sıvıyağ, yumurta, süt ve yoğurdu ekleyin. Tozşeker, kabartma tozu ve vanilyayı da katın. Tarçın, kuru üzüm ve ceviz içini ilave edin. Son olarak, kepekli unu, (yulaflı ya da çavdarlı un karışımı da kullanabilirsiniz) ve buğday ununu da ekleyip malzemeler özleşinceye kadar, en az 4-5 dakika yoğurun. Elinize yapışan ve çok yumuşak olan bir hamur elde edeceksiniz. Ama bu hamur biraz yapışkandır. Bu yüzden sıvıyağ kullanacağız Elinizi bir kaseye koyduğunuz 4-5 yemek kaşığı sıvıyağa batırarak hamurdan iri mürdüm eriği büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak parçaların üzerine hafifçe bastırın. Kurabiyeleri bir tabağa serdiğiniz toz haşhaşa tek tek bulayın. Kurabiyeleri yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı (en az 5 cm) olarak yerleştirin. Çünkü, bu kurabiye çok kabaran bir kurabiyedir. Kurabiyeleri 10 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve at-iist konuma ayarladığınız fırında üzerleri hafif kahverengi oluncaya kadar, 28-30 dakika pişirip çıkarın. Ilık olarak servise sunun.

Tarçınlı Kurabiye

Tarçınlı kurabiye malzemeleri

150 gram toz şeker

Tuz

200 gram bal

60 gram tereyağı ya da margarin

Yarım paket kabartma tozu

400 gram un

125 grem küçük doğranmış badem

1 paket vanilya

1 çay kaşığı tarçın

2 adet yumurta

Yağlamak için zeytinyağı



Tarçınlı kurabiye tarifi



Şekeri, tuzu, balı ve tereyağını bir tencerede karıştırarak ısıtın. Sonra soğutmaya bırakın. Kabartma tozu ile karışmış olan unu bir kaba koyun. Badem, vanilya ve tarçın ile karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Bal ve çırpılmış yumurtaları ilave edin. Hepsini birlikte yoğurun. Hamuru üzeri örtülü olarak bir gece buzdolabında dinlenmeye bırakın. Ertesi gün tepsiyi yağlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapın. Tepsiye dizin. Kızdırılmış fırının orta gözünde 15 dakika pişirin.

Dil Peynirli Börek tarifi

[Resim: 590_500]

Malzemeler

1 Paket dil peyniri

1 Adet yufka

3 Adet yumurta

Yarım kg süt

Susam veya çörek otu

Hazırlanışı Bir yufkayı üçgen biçiminde sekiz parçaya bölün.

Bir paket dil peynirini yarım santim kalınlığında dilimlere ayırın.

Dil peynirini, eşit oranda böldüğünüz yufkaların içine koyup sigara böreği sarar gibi sarın.

Isıya dayanıklı bir kaba (borcam)ortasından başlayarak kol böreği sarar gibi sarın.

Bu arada 3 yumurta ve yarım kilo sütü karıştırıp böreğin üzerine dökün.

Susam veya çörek otu serpip, orta dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Şöbiyet Tatlısı tarifi

[Resim: 590_500]

Malzemeler

8 tane baklavalık yufka (Yufkacı yoksa 1 paket hazır baklavalık yufka)

300 gr. çekilmiş ceviz

2 kaşık toz antep fıstığı veya ceviz

350 gr. tereyağ

1 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı dolusu irmik

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

Hazırlanışı Bir kaç damla limon suyu



Sütün içine irmiği ekleyip ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp soğutun. Çok katı olursa süt ile açabilirsiniz. Bu kaymağı olacak.



8 kat yufkayı 8 cm. karelik parçalara bölün.

Her kareye bir tatlı kaşığı kaymak ve 1 çay kaşığı ceviz koyup muska şeklinde kapatın.



Tepsiye muskaların uç kısımları üst üste gelecek şekilde dizin.



Diğer sırada şöbiyetleri ters gelecek şekilde yerleştirin.



Tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştırın.



Tatlının her yerine şekilde üzerlerine gezdirin.



180 C derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.



Şöbiyetler piştiği sırada şerbetini hazırlayın Su ve şekeri birlikte 15 dk. kadar kaynatıp limon suyunu ilave edip ılınmaya bırakın.



Şöbiyet çıktıktan sonra üzerine şerbetini dökün.(İkisi de ılık olmalı)



Şerbetini çekip soğuduktan sonra fıstıkla veya cevizle süsleyin.

Bademli Sarma Tatlı tarifi

[Resim: 590_500]

Malzemeler

5 Adet yumurta

1 Su bardağından iki parmak eksik tozşeker

1 Su bardağından bir parmak eksik un

Yarım su bardağı irmik

Şurubu için :

2.5 Su bardağı tozşeker

3 Su bardağı su

Yarım limon suyu

Vanilya

İçi için :

150 gr frambuaz marmelatı

1 Su bardağı kavrulmuş file badem

Süslemek için :

Yarım su bardağı bütün badem

50 gr krem şanti

Frambuaz

2 Adet taze incir



Hazırlanışı Hamur için 5 adet yumurta ve 1 su bardağından iki parmak eksik tozşekeri kabarana dek karıştırın.

1 su bardağından bir parmak eksik un ve yarım su bardağı irmik karışımını kevgirden geçirerek ekleyin ve iyice karıştırın.

Tepsiye yağlı kağıt serin.

Hamuru 1 santin kalınlığında olacak şekilde tepsiye dökün.

220 dereceli fırında 10 dakik pişirin.

Bu arada şurubu hazırlayın.

3 su bardağı suyu ve 2.5 su bardağı şekeri kaynatın.

Koyulaşmasına yakın yarım limon suyu ve vanilyayı ekleyin.

Pişirdiğiniz hamurun üzerine şurubu dökün.

Üzerine frambuaz marmelatı ve kavrulmuş file bademi yayıp rulo şeklinde sarın.

Soğuduktan sonra üzerine frambuaz marmelatı sürün.

Badem, krem şanti, frambuaz ve incir dilimleri ile süsleyin.

Dilimleyip, servis yapın.

Ev Yapımı Pizza

MALZEMELER

Hamuru için

*1 çorba kaşığı kuru maya

*1 tatlı kaşığı toz şeker

*Alabildiği un

*1 çay bardağı sıvı yağ

*1 tatlı kaşığı tuz



Üst için;

*3-4 domates

*2-3 diş sarımsak

*ketçap ya da hazır domates salçası

*kekik



[Resim: ocak+059%2B.jpg]

peynir Üst malzeme için ise siz ne uygun görürseniz ;

Ben sucuk, salam, siyah zeytin, mısır, domates, soğan, brokoli, kabak, küçük bebek mısırı

YAPILIŞI

1 çorba kaşığı kuru mayayı 1 su bardağına koydum ve üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edip el yakmayacak sıcaklıktaki suyu da üzerlerine boşalttım ve 10-15 dh. mayalanmaya bıraktım.4 bardak kadar unu kaba boşaltıp ortasına mayayı ve1 çay bardağı kadar da sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı da tuz koyup karıştırmaya başladım. Hamuru toparlamak için benim daha un ve su ilave etmem gerekti. Bu aşamada tam bir ölçü veremeyeceğim. Hamur yapışmadan yoğrulduktan sonra üstüne nemli bir bez kapattım.MAYALANMASI İÇİN

[Resim: ocak+086.%2Bjpg]

1 SAT BEKLETSENİZ İYİ OLURPizza hamurunun üstüne sürülecek domatesli sos için büyük bir tesadüf eseri evde bir kaç gün önce makarnanın sosu kalmıştı onu kullandım. Ama bu sos hazır olarak satılan napoliten sosuydu ve yeterli gelmeyecegi için 3 domatesi 2 diş sarımsağı robotta çekip çok az yağda ocakta pişirdim, içine kekikte kattım. Sonra hazır sosla karıştırdım. Ama siz domatesli bu karışımı daha fazla domates ve biraz salca ya da ketcap ilavesi ile yaparsanızda olur. Hatta belki sadece ketcapla bile olur. Peynir olarak ben önceden pizza yapmayı planladığım için kasar degil Peyniri kullandım..AFİYET OLSUN

Osmanlı Böreği

[Resim: 467920111118125334998.jpg]

Yapılışı çok kolay, lezzeti mükemmel olan Osmanlı Böreği'nin leziz tarifi...





Malzemeler: (6 kişilik)

3 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kuru maya

3 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı sirke

Aldığı kadar su

2 adet soğan

300 gram tavuk eti

1 çorba kaşığı tereyağı

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Unu derin bir kabın içine koyup içine kuru maya, tuz, sirke koyup karıştırın. Üzerine yavaşça ılık su ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Bu hamuru 15 dakika dinlendirin ve 10 bezeye bölün. İçi için soğanı rendeleyip bir tavada tereyağını koyup 5 dakika rengi dönünceye kadar pişirin. Üzerine de çok ince kıyılmış tavuk etlerini koyup 15 dakika kavurun tuz, karabiber ilave edip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Hamurdan yaptığınız bezeleri unlanmış tezgahta açıp üzerlerine erimiş tereyağı sürüp hamuru çekiştirerek tepsinin büyüklüğüne getirin. Beş kat açtığını yufkayı aralarına yağ sürülmüş olarak tepsiye dizin. Üzerine soğumuş olan içi koyun. Tekrar beş kat hamuru koyun ve kenarlarını düzeltip 200 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin. Dilimleyerek sıcak servis yapın.

Çıngıllı Mantı

[Resim: manti.jpg]

Gereçler:

MALZEMELER- Hamuru için

1 Adet Yumurta

Bir tutam tuz

5 Bardak su

Alabildiğince un 1 Adet tavuk göğsü (Derili)

Kaynatmak için su

tuz

3 Yemek kaşığı tereyağ veya margarin

Yapılışı:

Unun ortası açılır. İçine yumurta, tuz, su ve alabildiğince un konur ve hamur yoğrulur. Kulak memesinden az daha fazla olacak. Daha sonra hamur 4 eşit parçaya bölünür. Topaklar birer birer açılır her açtığımız hamur önce boyuna sonra enine kesilir. (Kayseri mantısı hamuru gibi) daha sonra her bir küçük kare iki yanından tutularak ortas çukur kalacak şekilde sıkılır. Tüm hamurlara aynı işlem yapıldıktan sonra yağlanmış tepsiye dizilir. Fırına verilir. pembeleşinceye kadar pişirilir. soğuduktan sonra hamular birbirinden ayrılır. Diğer tarafta bir tencerede tavuk haşlanır. haşlanan tavuk tencereden çıkarılır ve tiftilir.Kaynayan suya kızaran mantılar atılır. içine biraz tuz ve yağ eklenir. haşlamaya bırakılırç Daha sonra pişen mantı servis tabağına alınır üzerine tifttiğimiz tavuklar konur ve arzuya göre üzerine karabiber serpilir. AFİYET OLSUN.





alinti

Pirinç Keki

[Resim: 00142698.jpg]



Gereçler:

İki bardak pirinç unu

3/4 bardak kaynar su

tuz

şeker isteğe göre:

susam

kakao

pudra şekeri

hardal tozu

kırmızı biber







Pirinç ununa yavaş yavaş sıcak suyu ekle, bir yandan da kaşık ile karıştırın. Tuz ve şekeri ekleyin. Elle hamuru yoğurun, eğer hamur çok yaş ise pirinç unu ilave edebilirsiniz.Hamuru plastik bir buzdolabı poşetine koyun ve şekillendirin. Büyük Bir kapta su kaynatın. poşetten çıkardığınız hamuru 18-20 tane bezeye ayırın. Elinizle içini açın ve içine isterseniz, ceviz, tarçın, elma, ezilmiş barbunya vs. tuzlu veya tatlı iç koyunuz.



İsterseniz içsiz de yapabilirsiniz. İçsiz yaptığınızda silindir şekli de verebilirsiniz.



Bunları kaynayan suya koyun. Pişenler yüzecektir. Yüzene kadar 2-4 dakika pişirin ve büyük bir kapta hazırladığınız soğuk suya ekleyin sonra süzdürün. Kekleri isteğe göre istediğiniz tozlara bulayın. Afiyet olsun.



alinti

Domates Tatlısı

[Resim: domates_tatlisi.jpg]

MALZEMELER

10 adet oval domates

1,5 su bardağı toz şeker

2 adet çubuk tarçın

10 gr karanfil

100 gr findık (tarçınla karanfilin yerine kızamık şekeri olabilir)

Süslemek için yeşil fıstık, hindistancevizi

2-3 adet limon tuzu





HAZIRLANIŞI

Domatesleri yıkayıp sıcak suya atın. 5 dakika suda bekletin. Çıkarıp kabuklarını soyun. Ortasındaki çekirdeklerini ayıklayın. İçine 2-3 adet fındık koyup karanfille ağzını kapatın.

Ayrı bir tencereye şekeri üzerini örtecek kadar az suyla ateşe koyun. Şeker eriyinceye kadar karıştırın. İçine tarçın, karanfil, çok az da kırmızı şeker boyası koyun. Şurup koyulaşmaya başlayınca domatesleri içine koyun. Ocağın altını kısın.

Domatesler şurubu çekmeye başlayınca 2-3 adet limon tuzu koyun. 5 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Üzerini fındık, yeşil fıstık, hindistancevizi ile süsleyerek servise sunun.

Patlıcanlı Çöp Kebabı

[Resim: 130-34patlicanli_cop_kebabi.jpg]

Malzemeler:



1 kilo patlıcan

0öb85 kilo domates

0öb85 kilo biber

0öb85 kilo kıyma

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

2-3 kaşık tereyağı

Sıvı yağ

Tuz





Yapılışı:



Patlıcanları alaca alaca soyup uzunlamasına 1cm kalınlığında kesiyoruz. Kestiğimiz patlıcanları 5 dakika kadar tuzlu suda beklettikten sonra sudan geçirip önceden ısıttığımız yağda kızartıyoruz.



Diğer tarafta kıymayı; tuzöb8 karabiberöb8 kırmızı pul biberleöb8 harman yapıp köfte kıvamına getiriyoruz ve köftelerimize ceviz büyüklüğünde şekil veriyoruz.



Daha sonra köfteleri patlıcanlarımızın arasına koyup rulo şeklinde kıvırıyoruz. Üzerinin açılmaması için kürdan takıyoruz. Daha sonra dilimlediğimiz domateslerimizi ve biberlerimizi üzerine koyuyoruz. İsteğe bağlı olarak fırında veya ocakta pişirmeye alıyoruz. Yine isteğe bağlı olarak üzerine zeytinyağı gezdirebiliriz. Bu farklı bir lezzet katabilir.



Hepinize afiyet olsunöb8 şifa olsun inşallah.

Kuru Pasta

[Resim: tatlikurupastatarifi.jpg]

Malzemeler 1 su bardağından bir parmak kadar eksik tozşeker 2 yumurta 4 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı (yaklaşık 150 gr., oda sıcaklığında) 2 su bardağı un 1 paket vanilya Arasına sürmek için (çikolata sosu -Tarifi aldığım sitede, marmelat kullanılmıştı ama ben çikolatalı yapmak istedim.) 1 paket bitter çikolata (80 gr.) 50 gr tereyağı Süslemek için Arzuya göre hindistan cevizi, fındık, ceviz ya da antep fıstığı tozu Tarifi: Öncelikle çikolata sosunu hazırlayın ki, kurabiyeleri hazırlarken hafif soğuyarak koyulaşsın. Bunun için tereyağını eritin ve yağ sıcak haldeyken minik parçalara ayırdığınız bitter çikolatayı tereyağının içinde bulunduğu kaba ekleyin. Çikolatalar eriyene ve karışım yoğun bir sos kıvamı alana kadar kaşıkla ezerek karıştırın. (Bu sosu birçok tatlınızda kullanabilirsiniz. Miktarını her 80 gr. çikolata için 50 gr. erimiş tereyağı kullanarak arttırabilirsiniz. Soğudukça hafif katılaşan çok lezzetli bir sos oluyor.) Hamur için toz şeker, küçük parçalara ayırdığınız oda sıcaklığındaki margarin ve 2 yumurtayı bir kaba alarak mikserle yoğun bir krema kıvamı alana kadar çırpın. Başka bir kapta unu vanilya ile karıştırın. Vanilyalı unu, yumurtalı karışıma ekleyerek çok yumuşak ve ele yapışan, cıvık (!) bir hamur elde edin. Fırınınızı 160 dereceye ayarlayın. Hazırladığınız hamurumsu maddeyi bir krema sıkma torbası ya da aparatı yardımıyla yağlanmış tepsiye belli aralıklarda ve dilediğiniz büyüklükte sıkarak yerleştirin. (Ben minik yapmayı tercih ettim, bir de yıldız şeklindeki ucu kullandım bu görünümü elde etmek için.) Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 10-15 dakika kadar, kızarıp sertleşmeden üzeri beyaz kalacak şekilde kurabiyeleri pişirin. Çok pişirirseniz sert olur ve güzel olmaz. Kurabiyeler soğuyunca, iç yüzeylerini hazırladığınız çikolata sosuna batırın ve hindistan cevizine bulayın. Başka bir kurabiye ile yapıştırarak sandviç görünümü verin. İşte bu kadar. Dilerseniz arasına çikolata sosu yerine dilediğiniz bir çeşit marmelat ya da dolgu kreması sürerek de deneyebilirsiniz.

Köfteli Yoğurt Çorbası

[Resim: 132-34kofteli_yogurt_corbas.jpg]

Malzemeler:



2 su bardağı yoğurt

2 çorba kaşığı tepeleme un

1 adet yumurta

4 su bardağı su

Tuz



Köfte için:



150 gram yağsız kıyma

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Tuzöb8 karabiber



Üzeri için:



1 adet soğan

1 çorba kaşığı sıvıyağ

1 adet kesme şeker



Süslemek için:



Maydanoz





Hazırlanışı:



Bir tencerede un ve yumurtayı topak kalmayacak şekilde iyice çırpın. Suyu ilave edip çırpmaya devam edin. En son yoğurdu katıp bütün malzemeyi karıştırın. Diğer taraftan kıymaöb8 rendelenmiş soğanöb8 tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp küçük köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri 10 dakika kadar haşlayın. Haşlanmış köfteleri kevgirle alıpöb8 çorbanın içine katın. Üzeri için ince kıyılmış soğanı sıvıyağda rengi dönene kadar kavurun ve kesmeşeker ekleyin. Daha sonra kavrulmuş soğanı çorbanın üzerine gezdirin. Tencereyi ocaktan alın ve köe2selere boşaltın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak olarak servis yapın.



Afiyet olsun.

Kabak Yağlısı

[Resim: 590_500]

Malzemeler

2 adet yeşil kabak (veya bir dilim kırmızı tatlı kabağı)

1 adet kuru soğan

Yarım demet dereotu

1 paket tek kullanımlık( instant )kuru hamur mayası

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un

Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı Kabak ve kuru soğanı rendenin ince tarafı ile rendeleyin, dereotunu ince ince kıyın

Rendelediğiniz kabak, soğan ve dereotlarını yoğurma kabına alın üzerine tuz, maya ve aldığı kadar un ilave ederek kabağın kendi suyu ile çok sert olmayacak şekilde hamur yoğurun.(yoğururken su koymayın, kabağın kendi suyu ile yoğuracaksınız)

Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek, sıcak bir ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.(hamurun hacmi iki katına çıktığında hamur yeterince mayalanmıştır)

Sıvıyağ ile elinizi yağlayıp, hamurdan küçük parçalar kopartın, hamuru elinizle biraz açtırdıktan sonra bol kızgın yağda kızartın

Not: kabak yağlısını kış mevsiminde tatlı kabağı ile yapabilirsiniz.

Haşhaşlı Çörek Tarifi

[Resim: 590_500]

Malzemeler

4 Çorba kaşığı zeytinyağı

3 Çorba kaşığı ezilmiş haşhaş

2 Adet ekmek hamuru

Hazırlanışı Bir kabın içinde zeytinyağı ve ezilmiş haşhaşı karıştırın.

Ekmek hamurunu yağlanmış bir tezgahta elinizle büyükçe açın.

Üzerine zeytinyağı ile karıştırılmış haşhaşı, kaşık yardımıyla sürün.

Bıçak yardımı ile dilimler halinde kesip, bükerek yağlanmış tepsiye dizin.

220 dereceli fırında 20-25 dakika pişirin.

Fırından çıkarmadan üzerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürün ve bu şekilde 5 dakika daha fırında pişirin.

Fırından çıkarıp, soğumaya bırakın.

13 Haziran 2012 Çarşamba

ERİK KURUSU HOŞAFI

ERİK KURUSU HOŞAFI 

Hangi cins erik olursa olsun bunları yıkayıp, şekerini koyup sıcak su ile haşlayınız. Ancak eriğin cinsine göre iyice yumuşayıncaya ve rengini verinceye dek tencerenin ağzı kapalı tutulmalıdır. Hoşaf piştikten ve ateşten indirildikten sonra kâselere koyarken önce erik tanelerini koymalı, sonra suyu süzüp koymalıdır. 

Not: Eğer erik hoşafının daha tatlı olmasını istiyorsanız suyun yarısını ya da daha fazlasını ayırıp kalan miktara diğer adi su karıştırıp kâseye koymak gerekirse de bu halde şeker ile tekrar kaynatılmayıp sonradan kestirilmiş soğuk şeker karıştırmakla yetinilir.

FRENKÜZÜMÜ HOŞAFI

FRENKÜZÜMÜ HOŞAFI 

Frenüzümlerini yeterince su ile iyice kaynatınız. üzümlerin irileşerek şiştiği ve rengini döktüğü zaman üzerine yeterince şeker katarak tekrar ateşe koyup kaynatınız. Sonra ateşten indirip soğumaya terk ediniz.

KIZILCIK HOŞAFI


KIZILCIK HOŞAFI 

Aşı kızılcığını yeteri kadar su içinde kaynatınız. Yeteri kadar piştiği zaman bolca şeker katarak tekrar ateşe koyup kaynatın. Böylece kızılcık hoşafını elde etmiş olursunuz.

PORTAKAL HOŞAFI


PORTAKAL HOŞAFI 

Elenmiş şekere portakalı sıkınız. Yeteri kadar su ile karıştırıp süzünüz. Portakal tatlı ise limon suyu ilâve ediniz. Renkli olmasını isterseniz portakal kabuğunu rendeleyiniz. Sonra portakal dilimlerinin zarlarını dikkatle çıkarıp ufak ufak doğrayıp içine atıp servis yapınız.

PORTAKALLI KARIŞIK HOŞAF


PORTAKALLI KARIŞIK HOŞAF 

Elenmiş şekere portakalı sıkınız. Yeteri kadar su ile karıştırıp süzünüz. İçine birer parça kırmızı ve beyaz ağaççileği, aynı renklerde frenk üzümü taneleriyle, çilek ve tatlı nar taneleri ve zarları dikkatle çıkarılıp ikişer parça edilmiş portakal dilimleri atıp servis yapınız.

ÜZÜM HOŞAFI


ÜZÜM HOŞAFI 

Bir tencereye yıkanmış 300 gram kuru üzüm konur. Üzerine 6 bardak su ilave edilir. Üzümler yarım gün suda bekletilmelidir. Bu süre dolunca tencereye 250 gram şeker ilave edilir. Kapağı kapatılır ve orta derecedeki ateş üzerine oturtulur. Üzümler yumuşayıncaya dek pişirilir. Bu süre 15 dakikadır. Sonra tencere ateşten indirilerek soğumaya bırakılır.
    

BADEMLİ ÜZÜM HOŞAFI


BADEMLİ ÜZÜM HOŞAFI 

Çekirdekli ya da çekirdeksiz hangi üzümden hoşaf yapmak istiyorsanız o üzümden yeteri miktarda alınız. Yeteri kadar su ve şekeri tencereye koyup, üzümleri de içine atıp, üzümler kabarıncaya dek kaynatınız. Kâselere koyarken kabuğu çıkmış badem ekiniz.

VİŞNE HOŞAFI


VİŞNE HOŞAFI

Çok olgunlarından istediğiniz kadar vişneyi saplarıyla beraber sıkıp bir kaba süzünüz. Sonra posayı oynatmadan suyunu alınız. Vişneye göre tozşekerini bu su ile eritip adi su ile sulandırıp kâseye süzünüz. İçine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri koyup servis yapınız.

Not: Konan şeker fazla gelirse su ilâve ediniz. Su fazla gelirse şeker koyunuz.


KAYMAKLI ELMA KOMPOSTOSU


KAYMAKLI ELMA KOMPOSTOSU 

Malzemeler: 
5 adet elma
1/2 limon
500 gr. toz şeker
250 gr. kaymak

Yapılışı:
Elmaları bir elma oyacağı ile parçalamadan yalnız içini boru gibi oyup çekirdekli kısmını çıkarınız. Kabuklarını incecik soyunuz ve yıkayıp hafifçe limonla ovunuz. Bir tencereye koyunuz, üzerine 500 gr. su ilâve edip, ağır ateşte 7, 8 dakika kaynatınız. Kaynadıktan sonra suyunun yarısını süzdürüp döktükten sonra üzerine şekeri ilâve ediniz. Ağır ağır kaynatıp 10 dakika kaynadıktan sonra ateşten alarak şurubun içinde soğutunuz. Sonra elmaları bir tabağa dizip üzerlerine biraz şurup dökünüz ve teker teker birer dilim veya küçük birer lüle kaymak koyup servis ediniz.

Not: Arzu eden ayrıca şurup servis edebilir. Kavmakların üzerlerine fırında kızartılmış ve dilimlenmiş badem içi veya çekilmiş yeşil fıstıkla dekore edip servis yapabilirler.


BADEMLİ KAYISI KURUSU HOŞAFI


BADEMLİ KAYISI KURUSU HOŞAFI 
 
Kayısıları yeterince su ile iyice kaynatınız. Kayısılar irileşerek şiştiği ve rengini döktüğü zaman üzerine yeterince şeker katarak tekrar ateşe koyup kaynatınız. Sonra ateşten indirip soğumaya terk ediniz. Kaseler koyarken kayısıların yanına kabuksuz taze badem koyup üzerine suyundan koyunuz.

BADEMLİ ERİK KURUSU HOŞAFI


BADEMLİ ERİK KURUSU HOŞAFI 

Kuru erikleri su ile tencereye koyup orta ateşe sürünüz. Kaynayıp piştikten ve rengini verdikten sonra indirip süzünüz, soğuyunca süzülen suyu yeterince tozşeker ile karıştırıp süzerek bir kâseye geçiriniz. Sonra erikleri soğuk suda yıkayarak içine atınız. Erikler şişince şekeri konur. İki taşım sonra indirip soğutulduktan sonra kâseye koymalı ve üzerine taze ya da kabukları alınmış kuru badem konmalıdır.

VİŞNE KURUSU HOŞAFI


VİŞNE KURUSU HOŞAFI 
Kuru vişneleri su ile tencereye koyup orta ateşe sürünüz. Kaynayıp piştikten ve rengini verdikten sonra indirip süzünüz, soğuyunca süzülen suyu yeterince tozşeker ile karıştırıp süzerek bir kâseye geçiriniz. Sonra vişneleri soğuk suda yıkayarak içine atınız. Vişneler şişince şekeri konur. İki taşım sonra inidirp  soğutulduktan sonra kâseye koymalıdır.
 

YASEMİN REÇELİ


YASEMİN REÇELİ 

Malzemeler:
250 gr yasemin çiçeği
1 adet limon
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su 

Yapılışı:
Yaseminlerin sadece çiçekleri kullanılacak şekilde temizlenir. Sudan geçirilir, süzgece çıkarılır. Şeker ve su koyu kıvam alana kadar kaynatılır, 1-2 damla limon suyu damlatılarak koyulaşması sağlanır. Bu arada suyu süzülen yaseminler limon suyu ile solana dek yoğrulur. Kaynamakta olan şerbete atılır, ara ara karıştırarak 15 dakika pişirilir.Sıcakkenkavonozlara doldurulur. Kapağı sıkıca kapatılarak baş aşağı soğutulur. 
      

ŞIRALI AYVA MARMELATI


ŞIRALI AYVA MARMELATI 
Yarı ham 1,5 kilo ayvayı bir bezle silerek tüylerini siliniz. Dört parçaya ayırıp çekirdek yataklarını çıkararak dilim dilim kesip soğuk suya atınız. Tamam olunca süzerek 2,5 kilo soğuk su ile tatlı tenceresine koyup orta ateşte arasıra delikli kepçe ile karıştırarak eze eze haşlayınız. Sonra bir büyük kâseye ayvalara basmayarak astardan geçiriniz. Usaresi alınmış ayvayı, kaynamış şıra ile devamlı karıştırarak marmelat haline getiriniz. Sonra baharatı suda kaynatıp ekledikten sonra tekrar ateşe koyarak birkaç taşım kaynatınız. Sonra ateşten indirerek kâselere koyarak saklayınız.

AYVA EZMESİ

AYVA EZMESİ 

İstediğiniz kadar ayvayı soyup dörde ayırıp çekirdeklerini çıkararak kuşhaneye koyunuz. 
Yarım fincan su koyup kapalı olarak ateşe sürünüz. 
Suyunu koyuverip çekmeğe başlayınca, kevgirden bir kaba geçiriniz. 
Sonra, ezmeyi tartıp 500 gram için 225 gram şekerle beraber tekrar kuşhaneye koyup orta ateşe sürünüz.

AYVA KURUSU


AYVA KURUSU 

İyi olmuşlarından 1,280 kilogram ayvanın, kabuklarını soyup herbirini dörde bölerek çekirdek yataklarını çıkarıp soğuk suyla yıkayınız (soğuk suya konması, havayla değinip siyahlanmaması içindir) Üzerine yeterince su doldurup orta ateşe sürünüz. Pişince indirerek kevgire döküp süzülmeye bırakınız. İyice süzülünce başka kaba alıp 2 kilo toz şekerle karıştırarak tahta kepçe ile hamur olana dek eziniz. Sonra düz tabaklara bir santim kalınlığında döşeyip, 4 - 5 gün bırakınız. İyice kuruyunca istediğiniz gibi kesip nişastalı ince şekere bulayıp kavanozlara dizerek serin bir yere koyunuz.

ELMA EZMESİ


ELMA EZMESİ 

İstediğiniz kadar elmayı soyup dörde ayırıp çekirdeklerini çıkararak kuşhaneye koyunuz. Yarım fincan su, bir küçük kalem tarçın koyup kapalı olarak ateşe sürünüz. Suyunu koyuverip çekmeğe başlayınca, kevgirden bir kaba geçiriniz. Sonra, ezmeyi tartıp 960 gram için 160 gram şekerle beraber tekrar kuşhaneye koyup orta ateşe sürünüz.,

GÜL MAYASI


GÜL MAYASI 

1 kilo kadar gülün çiçek yaprağı alınır. Bunların dip taraflarındaki beyaz bölümleri makasla kesilir.
Sonra bu yaprakların ağırlığı kadar toz şekeriyle bu yapraklar iyice ovulur.
Yapraklar ezilip de şekerin içinde hallolmaya başlayınca önceden katılan şeker kadar toz şekeri katıp ovmaya devam edilir. (Çiçekler koyuca bir macun durumuna gelinceye kadar bu işlem yapılmalıdır.)
Macun durumuna gelen çiçek yaprakları ağzı lastikli konserve kavanozuna sıkıca bastırılarak doldurulur ve üzerine bir limonun suyu döküldükten sonra kavanozun kapağı hava almayacak biçimde kapatılır ve bir kenarda saklanır. (Bu maya uzun bir süre bozulmadan saklanabilir.)

Not: Bu mayadan reçel de şerbet de yapılabilir. Reçel için maya kaynatılır ve iki-üç misli şeker katılarak reçel durumuna da getirilebilir. Şerbet yapılacağı vakit maya suda eritilir, tülbentten geçirilerek süzülür ve isteğe göre yeteri kadar şeker kattıktan sonra suyla karıştırılıp servis yapılır.

GELİNCİK MAYASI


GELİNCİK MAYASI 

1 kilo kadar gelincik çiçeğinin yaprağı alınır. Bunların dip taraflarındaki siyah bölümleri makasla kesilir.
Sonra bu yaprakların ağırlığı kadar toz şekeriyle bu yapraklar iyice ovulur.
Yapraklar ezilip de şekerin içinde hallolmaya başlayınca önceden katılan şeker kadar toz şekeri katıp ovmaya devam edilir. (Çiçekler koyuca bir macun durumuna gelinceye kadar bu işlem yapılmalıdır.)
Macun durumuna gelen çiçek yaprakları ağzı lastikli konserve kavanozuna sıkıca bastırılarak doldurulur ve üzerine bir limonun suyu döküldükten sonra kavanozun kapağı hava almayacak biçimde kapatılır ve bir kenarda saklanır. (Bu maya uzun bir süre bozulmadan saklanabilir.)

Not: Bu mayadan reçel de şerbet de yapılabilir. Reçel için mayaya iki-üç misli şeker katılarak reçel durumuna da gelene kadar kaynatılır. Şerbet yapılacağı vakit maya suda eritilir, tülbentten geçirilerek süzülür ve isteğe göre yeteri kadar şeker kattıktan sonra suyla karıştırılıp servis yapılır.

MENEKŞE MAYASI


MENEKŞE MAYASI 

1 kilo kadar menekşe çiçeğinin beyaz yaprağı alınır, yıkanır.
Sonra bu yaprakların ağırlığı kadar toz şekeriyle bu yapraklar iyice ovulur.
Menekşe yaprakları ezilip de şekerin içinde hallolmaya başlayınca önceden katılan şeker kadar toz şekeri katıp ovmaya devam edilir. (Çiçekler koyuca bir macun durumuna gelinceye kadar bu işlem yapılmalıdır.)
Macun durumuna gelen çiçek yaprakları ağzı lastikli konserve kavanozuna sıkıca bastırılarak doldurulur ve üzerine bir limonun suyu döküldükten sonra kavanozun kapağı hava almayacak biçimde kapatılır ve uzun bir süre bozulmadan buzdolabında saklanır.

Not: Bu mayadan reçel de şerbet de yapılabilir. Reçel için mayaya iki-üç misli şeker katılarak reçel durumuna da gelene kadar kaynatılır. Şerbet yapılacağı vakit maya suda eritilir, tülbentten geçirilerek süzülür ve isteğe göre yeteri kadar şeker kattıktan sonra suyla karıştırılıp servis yapılır.

ZAMBAK MAYASI

ZAMBAK MAYASI 

Yarım kilo kadar zambak çiçeğinin yaprağı alınır, yıkanır. 
Sonra bu yaprakların ağırlığınin iki misli kadar toz şekeriyle iyice ovulur. 
Zambak yaprakları ezilip de şekerin içinde hallolmaya başlayınca önceden katılan şeker kadar toz şekeri katıp ovmaya devam edilir. (Çiçekler koyuca bir macun durumuna gelinceye kadar bu işlem yapılmalıdır.) 
Macun durumuna gelen zambak yaprakları ağzı lastikli konserve kavanozuna sıkıca bastırılarak doldurulur ve üzerine bir limonun suyu döküldükten sonra kavanozun kapağı hava almayacak biçimde kapatılır ve uzun bir süre bozulmadan buzdolabında saklanır. 

Not: Bu mayadan reçel de şerbet de yapılabilir. Reçel için mayaya iki-üç misli şeker katılarak reçel durumuna da gelene kadar kaynatılır. Şerbet yapılacağı vakit maya suda eritilir, tülbentten geçirilerek süzülür ve isteğe göre yeteri kadar şeker kattıktan sonra suyla karıştırılıp servis yapılır.

KAYISI EZMESİ


KAYISI EZMESİ 

1,280 kilogram kayısı için 650 gram şeker kullanmak gerekir. Kayısıları dörde ayırarak, kâseye bir sıra kayısı, bir sıra şeker koyup istif ediniz, 12 saat bırakınız. Sonra, bir kuşhaneye koyup orta ateşe sürünüz. Bademleri de dörde ayırıp içine atınız.

KAYISI KURUSU EZMESİ

KAYISI KURUSU EZMESİ 
Kuru kayısıları iyice haşlayıp süzünüz. Kalburdan geçirip kuşhaneye koyunuz. Süzülen sudan bir miktar su ile kayısının bir misli şeker ilâve ederek orta ateşte, eze eze suyunu çekip tam kıvama gelinceye dek pişiriniz.

VİŞNE EZMESİ


VİŞNE EZMESİ 

Olgunlarından 650 gram vişneyi saplarıyla beraber kuşhaneye atınız. Bir fincan su koyarak kapalı olarak orta ateşe sürünüz. Suyunu koyuverip çekmeğe başlayınca indirip, süzünüz. Gereğince şeker atarak tekrar kuşhaneye koyup, ateşe sürünüz. Tahta kaşıkla eze eze koyulaşınca (suyu çekip ezme olunca) ateşten indirerek kâseye koyunuz. Soğuyunca ağzını kâğıtla örterek havalı bir yere kaldırınız.

KAYISI MURABBASI

KAYISI MURABBASI 

İki kilo kayısının çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, bir tencereye konulmalı ve üzerine, dökülecek iki litre su yarıya ininceye ve kayısılar tamamiyle ezilinceye kadar haşlanmalı ve kuvvetli bir tahta kaşığın yardımiyle karıştırarak ezilmelidir. 
Süzgeçten geçirip, iki kilo da şeker katarak orta ateşte kaynatmalıdır. Pelte halini alınca, indirip kapaklı kâselere doldurmalıdır.