24 Ekim 2011 Pazartesi

Osmanlı Meyve Tatlı Tarifleri


SÜTLÜ ELMASİYE VE CEVİZLİ KABAK TATLISI 

Elmasiye için;
200 gr. manda sütü
125 gr. şeker
15 gr. elmasiye (jelatin)
5 gr. gül suyu
Kabak için;
200 gr. Kabak
125 gr. Şeker
20 gr. Ceviz
Karlama icin;
150 gr. Buz
50 gr. kudret helvası
20 adet gül yaprağı (dekor için)

Öncelikle, süt ve şeker kaynatılır. Elmasiye bir kapta soğuk su ile eritilerek kaynayan süte ilave edilir. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır ve soğumaya yakın gül suyu eklenir. Kabaklar, kabuğu ile birlikte, seker içerisinde 1 saat kadar dinlendirilir. Az miktarda limon suyu ekleyip üzeri kapatılarak pişirilir. Buz ya da kar, kudret helvası ile karıştırılıp; soğuk bir buz ya da kabın içerisine konulur. Son olarak, elmasiye, kabaktatlısı ve karlama gül yaprakları dekoru ile birlikte servis 
edilir.

MEYVELİ PALUZE 

5 su bardağı su
1 su bardağı şeker
4 çorba kaşığı nişasta (tepeleme)
4-5 kuru incir
7-8 kuru kayısı
2 kahve fincanı kuru üzüm
1 kahve fincanı ceviz (iri dövülmüş)
5-6 hurma
1 tatlı kaşığı tarçın

Kayısıları ve incirleri birkaç saat suya yatırarak yumuşamalarını sağlayalım. Sonra tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Tencereye şekeri, suyu, nişastayı ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. İncirleri,kayısıları, kuru üzümleri, cevizleri, küçük doğranmış hurmaları ekleyip ağır ateşte ve sürekli karıştırarak, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Kaynama süresinden sonra ateşi iyice kısarak pelteyi, saydamlık kazanana dek 5 dk. daha karıştırıp pişirelim. Tatlıyı kâselere boşaltıp üzerine tarçm serperek buzdolabında birkaç saat soğutalım ve servis yapalım.



BURMALI ELMA 

10 adet elma
500 gr. toz şeker
50 gr. izmir üzümü
50 gr. tereyağı
50 gr. badem
Beş yumurta akı
Bir kahve kaşığı tarçın
Bir kahve kaşığı bahar
Bir paket vanilya

Elmaların başı ve sap kısımları kesilir. Oyacakla dilmek süreti ile çekirdekleri çıkartılır. Kabukları soyulur. Bolca su ile pişirilir. Fazla suyu alınıp bir fincan, su bırakılır. 250 gr. şeker, vanilya konup ağdalaşıncaya kadar pişirilir. Elmalar, bir tepsiye üçer parmak ara ile dizilir. Çekilmiş badem, üzüm, bahar, tarçın karıştırılır. Elmaların boşluklarına doldurulur. Her elmanın üzerine fındık kadar tereyağı konur. Kalan şeker, üzerini örtecek su ile ateşe konur. Lokum koyuluğuna gelinceye kadar kaynatılır. Katı - kar hâline getirilmiş yumurtaya kaynar olarak ilâve edilir. Soğumadan torbaya konur. Elmaların üzerine sıkılır. Varsa üzerine yeşil fıstık veya limon kabuğu şekerlemesi konur. Üzeri, fırında pişirilir.


KABAK TATLISI 

3 kg. bal kabağı
500 gr. toz şeker
Yarım fincan su
2 adet karanfil
Üzerine serpmek için:
200 gr. çekilmiş ceviz

Kabağı büyük bir bıçakla 2 cm. kalınlığında ve 8 cm. uzunluğunda dilimleyiniz, kabuklarını soyup yıkayınız. Sonra bir tencereye muntazam bir sıra ile dizip üzerine suyunu, şekerini ve karanfilini serpip, üzerine sıkıca bir kapak kapatarak ağır ateşte zaman zaman tencereyi hafif sağa sola sallayarak 45 dakika kaynatarak pişiriniz. Ateşten alıp aynı kabın içinde soğuduktan sonra teker teker tabaklara veya tevziye diziniz, üzerine top top ceviz koyarak servis ediniz.



KAYMAKLI KAYISI 

500 gr. kuru kayısı
750 gr. toz şeker
500 gr. kaymak
100 gr. yeşil fıstık kabuğu ile çekilmiş

Kayısıyı akşamdan bol suda ıslayınız. Sonra suyunu değiştirip yıkayarak süzdürünüz ve bir tencereye koyunuz, kayısıların üzerlerini kapatıncaya kadar su ilâve ediniz. Tencereyi ateşe koyup ağır ateşte 20 dakika kaynatarak pişiriniz. Sonra suyun 3/4 miktarını süzdürerek dökünüz. Şekeri kayısıların üzerine ilâve edip tencereyi sağa sola sallayarak şekerin erimesini temin ediniz. Ağır ağır kaynatıp 25 dakika pişirerek ateşten alıp aynı tencerede soğuttuktan sonra bir kevgirle bir kaba çıkarınız ve teker teker kayısıları yarısına kadar açıp içlerine yarım ceviz büyüklüğünde kaymakları kesip doldurarak tabağa kaymaklar yukarı gelmek üzere diziniz. Üzerine hafifçe şurubundan döküp teker teker kayısıların üzerlerine birer çimdik yeşil fıstık koyup servis ediniz.

Not : Kayısıyı pişirirken içine 100 gr. kabukları soyulmuş badem ilâve ederseniz ve bu bademleri 
servis ederken kaymaklı kayısının üzerine serperseniz çok daha güzel olur. Servisederken ayrıca şurubundan da servis ediniz, arzu eden istediği kadar alsın.



BADEMLİ ELMA TATLISI 

10 orta boy elma
200 gr toz badem
5 yumurta akı
3.5 su bardağı tozşeker
Süslemek için:
Kiraz şekerlemesi
Fıstık ezmesi
Elma dilimleri

Elmaları yıkayıp kabuklarını soyun. Sebze oyacağı ile çekirdekli kısımlarını çıkarın. Tencereye dizip üzerlerini örtecek kadar su ekleyin. Elmalar hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Elmaları fırın tepsisine dizip üzerlerine 3 su bardağı tozşeker serpin. Elmaları haşladığınız suyun birazını ilave edin. Tepsinin üzerini yağlı kağıtla kapatın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında, elmalar hafif pembeleşinceye kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Toz badem, yarım su bardağı tozşeker ve yumurta aklarını derin bir kaba alın. Katı bir karışım elde edinceye kadar mikserle çırpın. Karışımı sıkma torbasına doldurun. Elmaların ortasındaki boşluklara bademli karışımdan sıkın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 10-15 dakika daha pişirin. Üzerleri kızarınca fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Elma dilimleri, kiraz şekerlemesi ve fıstık ezmesiyle süsleyip 
servis yapın.


EZME ÇİLEK TATLISI 

Ayıklanmış çilekleri, arasıra portakal suyu akıtarak, tahta kaşıkla iyice eziniz. Sonra toz şeker koyup az çilek suyu gezdirip tekrar ezdikten sonra kullanınız



BAĞDAT TATLISI (OSMANLI) 

1,280 kilogram kuru kayısının çekirdeklerini çıkarıp, soğuk sudan geçirip süzdükten sonra, 960 gram şekerle kestirilmiş sıcak şerbete atarak kaynatınız. Tabağa kenarı süslü bir beyaz kağıt yayınız, temizlenmiş baderıjı ve antepfıstığını elenmiş tozşekerle dövünüz. Tencereyi ateşten indiriniz; soğuyunca tatlısıyla beraber kayısıları kepçe ile çıkarınız; tabaktaki kâğıdın üstünebir sıra diziniz, Üzerine bolca badem serperek, böylece birkaç kat yaptıktan sonra, üste gelen bademin üzerine kestane büyüklüğünde kesilmiş kaymak parçaları diziniz. Birkaç yumurta akını sabun köpüğü gibi ve katı oluncaya kadar dövdükten sonra kaymağın üstüne sıvayıp fırına veriniz. Üzeri kızarınca çıkarıp soğutunuz.


KAYMAKLI AYVA TATLISI (OSMANLI RAMAZAN) 

TC Kültür Bakanlığı

Ayva olsun elma olsun ve gerekse armut olsun; kabukları incerek soyulup suya bırakılır. Ayva dört elma ve armut ikişer şık edilip çekirdekleri de ayıklayıp çekirdekleri temizce bir tülbende bağlanır. Farz edelim ki ayva tatlısı olsun: ayvalar kaynar suya bırakılır. (üç ayvaya yarım kıyye kadar kaynar su kifayet eder) İki taşım kaynadıkta ayvalar kevgir ile çıkarılıp mezkûr sıcak suya miktar-ı kâfi şeker atılır ve beş dakika sonra biraz ekşi dökülerek veya bir yumurta kırılıp tatlı kestirilir.O vakit haşlanan ayvalar defa tencereye bırakmalı.

Tülbende bağlanmış çekirdekleri bir cezve içinde bir taşım kaynatıp suyunu süzdükten sonra tencereye ilave etmeli. Bu halle beş dakika sonra tabağa boşaltmalı. Fakat o halde ayvaları da muntazaman istif edip üzerlerine beher parçaya ikişer karanfil sokmalı ve kesilmiş lüle kaymak veya süt içinde evvelce yumuşatılmış kuru kaymak dilimleri beher ayvaya ayrı ayrı taksim olunup soğudukta böylece tenavül olunur.

Tatlısı kesileceğine yakın İngiliz veya fabrika tarçınından biraz ilave olunup da birlikte birkaç taşım da kaynatılsa başka bir çeşni ve güzel bir rayiha bahşeder.Armut ve elma usulü de tıpkı bu usul üzere tedarik olunur, hiçbir cihetle de farkı yoktur. 



KURU KAYISI TATLISI (OSMANLI) 

6 kişilik Malzemesi
1 kg kuru kayısı
2 çay bardağı pirinç
1.5 su bardağı çekilmiş ceviz içi
2 kahve fincanı kuru üzüm
2 diş karanfil,
1 çay kaşığı tarçın
3 kahve fincanı tozşeker
1 su bardağı su
Süsleme için:
100 gr kaymak
3 çorba kaşığı çekilmiş antepafıstığı

Kayısıları yıkayıp tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ilave edip 5 dakika haşlayın ve süzün. Pirinci yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Üzümü ılık suda bekletip süzün.
Karanfilleri havanda ezerek toz haline getirin. Haşlanmış pirinci derin bir kaseye alın. Karanfil, ceviz içi, üzüm, tarçın ve bir çorba kaşığı tozşeker ekleyip karıştırın.
Kayısıları ikiye açıp içlerini hazırladığınız pirinçli karışımla doldurun. Hazırladığınız kayısı dolmalarını hafifçe yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Su ve kalan tozşekeri kaynatıp tepsiye dökün. Orta ısılı fırında 5-10 dakika pişirin. Soğuyunca 
servis tabağına alın. Kaymak ve dilerseniz antepfıstığı ile süsleyip servis yapın.



HURMA REVENDİ 

Malzemeler:
Yarım kg Bağdat hurması
1,5 paket tereyağı
5 adet yumurta

Hazırlanışı:
Olgun hurmaların çekirdekleri çıkarılır, ezilir. Tereyağı yakmadan eritilir. Üzerine hurma atılır iyice karıştırılır. Daha sonra çok kısık ateşe yerleştirilir. Tek tek kırarak yumurtalar eklenir. Pelte kıvamını alana kadar karıştırarark pişirilir. Tabağa konur,
servise sunulur.



YUMURTALI İNCİR TATLISI 

Malzemeler:
20 adet kuru incir
1 çay bardağı iri dövülmmüş fındık
2 adet yumurta
1 su bardağı kızartma yağı
Şurubu için:
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:
Şurup soğuk kullanılacağı için önce şeker ve su kaynatılır. Ateşten almaya yakın limon eklenir, birkaç dakika sonra ateşten alınır. İncirler yayvan bir tencereye dizilir. Üzerine yarım seviye olacak kadar su konur. Orta ateşte incirler yumuşayana kadar haşlanır. İncirlerin sap kısmından bastırarak hafif oyulur. İçine fındık konur. Hazırlanan incirler çırpılmış yumurtaya bulanır, kızgın yağda kızartılır.
servis tabağına dizilir, üzerine soğuk şurup gezdirilir.



SULTAN VAHİDETTİN TATLISI 

Kullanılacak malzeme:
1/2 kilo Bağdat hurması,
1 kahve fincanı dövülmüş fındık içi,
1 kahve fincanı dövülmüş badem içi,
2 kahve fincanı toz şekeri,
1/4 limon suyu

Yapımı:
Bağdat hurmalarını bir kuşaneye koymalı. Üstlerini örtecek kadar su koyup kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Su kaynayıp da hurmalar yumuşayınca kabı ateşten indirmeli.
Beri yanda dövülmüş fındık içiyle 1 kahve fincanı toz şekerini bir havana koymalı Dövülmüş bademi de kattıktan sonra karışımı iyice döverek bir macun durumuma getirmeli.
Hurmalar soğuyunca bunları tencereden çıkarıp teker teker çekirdeklerini ve düğmelerini çıkarıp atmalı. Sonra zedelenmemiş bu hurmalara macun durumuna getirilmiş badem - fındık - şeker karışımıyla doldurmalı. Ağzına kadar iyice doldurulmuş hurmaları bir 
servis tabağına düzenli bir biçimde istif etmeli. Hurmaların içinde kaynadığı suyu ateşe oturtmalı. Bir kahve fincanı toz şekeriyle 1/4 limonun suyunu da katmalı ve karararak şekeri eritmeli. Sonra şerbeti bar taşım kaynatmalı ve sıcak sıcak hurmaların üstüne dolaştırarak dökmeli. Beş - on dakika beklettikten sonra sofraya götürüp servis yapmalı.
Bu güzel tatlının üstüne kaymak koyarak da yemek mümkündür.



PADİŞAH TATLISI 

Yarım kg. hurma
1 kahve fincanı dövülmüş fındık içi
1 kahve fincanı dövülmüş badem içi
3 kahve fincanı toz şeker
çeyrek limonun suyu
kaymak

Hurmaları bir tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ilave edin, orta ateşte 5-6 dakika pişirip soğumaya bırakın. Fındık badem içi ve toz şekerin yarısını havanda dövün, hurmaların çekirdeklerini çıkarıp içlerine hazırladığınız fındıklı karışımı doldurun ve 
servis tabağına dizin. Hurmaları pişirdiğiniz suya kalan toz şekeri ve limon suyu ilave edin. Şeker eriyinceye kadar orta ateşte karıştırın, şerbeti 1 taşım kaynattıktan sonra hurmaların üzerine sıcak olarak gezdirin. Soğuyunca taze kaymakla süsleyerek servis yapın.


resimli yemek tarifleri
oktay usta ana yemek tarifleri
oktay usta sebze yemek tarifleri
tatlı yemek tarifleri
yemek tarifleri ayşe tüter
en güzel ve kolay yemek tarifleri
yemek tarifleri ve yapılışı
ümit usta yemek tarifleri resimli
şerbetli tatlı tarifleri
kolay tatlı tarifleri
sütlü tatlı tarifleri
resimli tatlı tarifleri
pasta tarifleri
kurabiye tarifleri
yemek tarifleri
oktay usta





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder