24 Ekim 2011 Pazartesi

Osmanlı Dondurma Tarifleri


FRENKÜZÜMLÜ DÖVME DONDURMA 

1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede iki taşım kaynatınız.Frenküzümlerini ezerek şekerle karıştırıp bir şurup yapınız.
2 yumurta akı ile iyice karıştıra karıştıra yumurtayı yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız.
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız.
Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz.
Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.




VİŞNELİ DÖVME DONDURMA 

1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. Tatlıca bir vişne şerbeti yapınız 2 yumurta akı ile iyice karıştıra karıştıra yumurtayı yedirerek bir taşım sonraindirip soğumaya bırakınız. Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.




ŞEFTALİLİ KALIP DONDURMASI 

Yumuşak şeftalilerin çekirdeklerini çıkarınız ve kabuklarını soyunuz. Adamakıllı ezip sıktıktan sonra 2 - 3 kez süzünüz. İçine bolca şeker katıp karıştırınız.
1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. Şeftali suyunu ekleyiniz. 4 yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indiripsoğumaya bırakınız.
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.




ANTEPFISTIKLI DÖVME DONDURMA 

İç dış kabukları ayıklanmış antepfıstığını ezip toz haline getiriniz.
1,280 kilogram sütü 600 gram şeker, 1,5 gram sahlep ve toz antepfıstığı ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. 4 yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indiripsoğumaya bırakınız.
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.


LİMONLU KALIP DONDURMASI 
4 tane limonun kabuğunu etine dek çok derin olarak soyunuz. Dilim dilim ayırıp çekirdeklerini çıkarınız. Otuz derece ve 580 gram miktarı kestirilmiş şeker şurubu ile birlikte bir kâseye koyunuz. Sonra 3 limonu ortalarından yanlamasına kesip suyunu sıkınız ve bu suyu da kâğıttan süzünüz. 70 gram jelatin, 200 gram şeker ve 3 yumurtanın beyazını, birbirine iyice karışana dek, ateşe koyarak karıştırın, kaynadıktan sonra tencereyi ateşten indirin ve süzünüz. Şurup içinde olan limonları çıkarıp süzünüz. Limonların deri ve başka pürçüklerini çıkarıp hepsini karıştırdıktan sonra kalıba dökerek buz içinde soğutulmaya terk ediniz.




PORTAKALLI KALIP DONDURMASI 

Sekiz tane portakalın kabuğunu etine dek çok derin olarak soyunuz. Dilim dilim ayırıp çekirdeklerini çıkarınız. Otuz derece ve 580 gram miktarı kestirilmiş şeker şurubu ile birlikte bir kâseye koyunuz. Sonra altı portakalı ortalarından yanlamasına, yani limon keser gibi kesip suyunu sıkınız ve bu suyu da kâğıttan süzünüz. 2 jelatin yaprağı, 200 gram şeker ve 3 yumurtanın beyazını, birbirine iyice karışana dek, ateşe koyarak karıştırın, kaynadıktan sonra tencereyi ateşten indirin ve süzünüz. Şurup içinde olan portakalları çıkarıp süzünüz. Portakalların deri ve başka pürçüklerini çıkarıp hepsini karıştırdıktan sonra kalıba dökerek buz içinde soğutulmaya terk ediniz.



KIZILCIK DÖVME DONDURMASI 

Çok güzel kızılcıkları ezip süzüp şekerini de katarak kenara ayırınız. 
1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. Şekerlenmiş kızılcık suyunu ekleyiniz. 4 yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. 
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevirekutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.



KAVUN DÖVME DONDURMASI 

Çok güzel kokulu ve sulu, yumuşak kavunu ezip ve süzüp şekerini de katarak kenara ayırınız.
1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. Kavunu ekleyiniz. 4 yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız.
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz


KARADUT DÖVME DONDURMASI 

Karadutun tam anlamıyla olmuşlarını temiz bir kaba sıkınız. İçine yeteri kadar su ve bolca şeker katarak birkaç kez süzünüz.
1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. Karadut suyunu ekleyiniz. 2yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indiripsoğumaya bırakınız.
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire 
kutunun i içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.






KAHVE İKSİRİNDEN KALIP DONDURMASI 

75 gram has tutkal ile 320 gram şekeri, 1 limon suyu ve çalkalanarak köpürmüş 3 yumurta akı ile 1600 gram su içinde kaynatınız. Bunları süzdükten sonra soğumaya terk ediniz. Daha sonra da 250 gram kahve iksiri ile karıştırıp kalıba koyunuz. Donması için bekleyiniz.


KAYMAKLI DÖVME DONDURMA 

1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. 4 yumurta ateşe sürünüz. Karıştıra karıştıra yumurtayı yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.


ÇİLEKLİ VE VANİLYALI KALIP DONDURMASI 

650 gram kadar halis sütü bir miktar vanilya ile kaynatınız. Başka bir tencerede 6 yumurta sarısı ile 150 gram toz şekeri birbirine karıştırıp üstüne de sütü dökerek iyice yediriniz. Bu iş yavaş yavaş olsun. Yedirirken karıştırmaya devam ediniz. Sonra süzünüz. Bunu, sıkılmış ve şeker karıştırılmış, ayrıca birkaç astardan da geçirilerek iyice süzülmüş çilek şerbetini ayrı ayrı dondurma kalıbında dondurunuz. Sonra bunu yarıyarıya bir dondurma kutusuna yerleştirip kenarlarından karın ya da buzun suyu sızmaması için kapağının etrafını tereyağı ile sıvayınız. Kutu buz içinde donduktan sonra sıcak suya dondurma kutusunu sokup hemen çıkarın, sonra da dondurmayı tabağa alıp erimesine bırakmadan yeyinız.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder