24 Ekim 2011 Pazartesi

Osmanlı Börek Tarifleri


SARIYER BÖREĞİ 

500 gr un
15 gr tuz
1 tatlı kaşığı sirke
250 gr tereyağı (hamuru açmak için)
200 gr su
250 gr kıyma
2 kuru soğan
50 gr kuş üzümü
50 gr çam fıstığı
15 gr tuz
15 gr karabiber
70 gr tereyağı
¼ demet ince kıyılmış maydanoz

Kıyma Harcı içi Hazırlanışı:
Kuru soğanlar ince doğranır, tencerede tereyağı eritilip fıstık ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilip arada karıştırılır. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Islanmış kuş üzümü, tuz, karabiber ilave edilip ocaktan alınır. Soğuyunca ince kıyılmış maydanoz ilave edilip karıştırılır.

Un elekten elenip karıştırma kabına alınır. Tuz, sirke ve su ilave edilip yumuşak olacak şekilde yoğrulur. İki eşit parçaya bölünüp üzerine 250 gr tereyağı el yardımı ile bastırılarak yedirilir. 30 dakika bekletilip el yardımı ile tezgâh üzerinde yufka inceliğinde açılır. Açılan hamura kavrulmuş kıyma harcından şerit halinde koyulur. Rulo şeklinde sarılır. İstenilen şekil verilip yağlanmış fırın tepsisine alınır.
175 derecede 45 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.




PAÇALI TALAŞ BÖREĞİ 

250 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
15 gr margarin
100 gr su
250 gr margarin (hamuru açmak için)

Un elekten elenip tezgâhın üzerine ortası havuz gibi açılıp içine tuz, sirke 15 gr margarin, 1 yumurta ve su azar azar yedirilerek karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Yoğurduğumuz hamur iki eşit pazıya bölünür. Pazıların üzerine bıçak yardımı ile artı (+) işareti çizilerek yarıya kadar kesilir. Margarin ikiye bölünen hamurların ortasına paylaştırılır. Köşelerinden katlayarak kapatılır. Merdane yardımı ile açılır ve kare şeklinde katlanır. 15 dakika dinlendirilip tekrar açılır. Paçalı iç malzemesi hamurun ortasına yerleştirilip kenarlarından katlanır ve altıgen şekli verilir. Fırın tepsisine yerleştirilir, üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür. Bıçak yardımı ile üzerine şekil verilir. 170 derecede 30 dakika pişirilir.




OSMANLI BÖREĞİ 

Hamur için;
500 gr un
1 yumurta
150 gr eritilmiş tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 su bardağı su
Harç için;
150 gr beyaz peynir
200 gr kıyma
3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
5 soğan
1 yumurta
Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
50 gr dolmalık fıstık
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı kuşüzümü
Üzeri için;
1 yumurta

Hamur için tereyağı hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp yoğurun ve dört parçaya ayırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp yanm saat bekletin.
Hamurları merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Üzerlerine eritilip ılınmış tereyağını sürüp üçe katlayın. Tekrar yağlayıp kare şeklinde açın. Buzdolabında 1 saat bekletin.
Ufalanmış peynir ve maydanozu bir kapta karıştırın. Ayçiçeği yağı, şeker ve soğanı tencerede soteleyin. Kıyma, kuşüzümü, tuz ve karabiberi ekleyip 5 dakika pişirin.
Hamurları kare şeklinde açıp yağlayın. Buzdolabında yarım saat daha bekletin.
Hamurları dikdörtgen şeklinde açıp ortalanna iç malzemeleri ekleyin. Rulo şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye yerleştirin ve üzerlerine çırpılmış yumurtayı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. 
servis yapın.



PEYNİRLİ SU BÖREĞİ 

1 kg un
4 yumurta sarısı
Yarım limon suyu
2 su bardağı su
1 kahve fincanı nişasta
tuz
Sos için:
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
2 yumurta sarısı
1 su bardağı süt
İç malzemesi:
200 gr tuzsuz dil peyniri
Yarım demet maydanoz

Unun ortasını havuz gibi açıp su, tuz, limon suyu ve yumurta sarılarını ilave edin. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamuru 8 parçaya bölüp elinizle yuvarlayarak beze haline getirin.
Dil peynirini tel tel ayırın. Maydanozu yıkayıp kıyın. Dil peynirini maydanozla karıştırın. Ayrı bir kapta eritilmiş tereyağı, yumurta sarıları ve sütü çırparak sosu hazırlayın.
Hamur bezelerini, nişasta serperek merdaneyle ince yufkalar halinde açın. Geniş bir tencereye su doldurup kaynatın. Yufkaları birer birer kaynamakta olan suya batırıp çıkarın ve hemen soğuk suya atın. Aralarına hazırladığınız sostan sürerek 4 yufkayı tepsiye döşeyin. Peynirli karışımı üzerine yayın. Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye döşeyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kazırancaya kadar pişirin. Dilimleyip sıcak olarak 
servis yapın.



KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ 

6 hazır yufka
2.5 su bardağı süt
4 yumurta
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
250 gr kıyma
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 küçük soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber

Soğanı soyup ince ince kıyın. Maydanozu ayıklayıp doğrayın. Sıvıyağı tavada ısıtıp kıymayı kavurun. Soğan, tuz ve karabiber ilave edip birkaç dakika daha kavurun. Maydanozu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Yumurtaları derin bi de çırpın. Tereyağı ve süt edip karıştırın.
Fırın tepsisini yağlayın. 3 yufkayı aralarına sütlü karışımdan sürerek tepsiye yayın. Kıymalı harcı üzerine yayın. Diğer yufkaları da aralarına sütlü karışım sürerek tepsiye yayın. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak olarak 
servis yapın.




ISPANAKLI VE PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ 

1 kg hazır yufka
300 gr ıspanak
1 soğan
100 gr beyaz peynir
Yarım paket margarin
2 su bardağı süt
1 yumurta
Tuz
Karabiber

Ispanakları yıkayıp ayıklayın. Suyu süzülünce iri iri doğrayın. Soğanı soyup kıyın. İki çorba kaşığı margarini büyük bir tencerede eritip soğanı pembeleştirin. Ispanaklan ekleyip kavurun. Tuz ve karabiber ilave edip ateşten alın. Beyaz peyniri çatalla ezerek ufalayın ve ıspanağa ilave edip karıştırın.
Kalan margarini eritip soğutun. Yumurta ve sütü ekleyip iyice çırpın. Fırın tepsisini yağlayın. Aralanna sütlü katışımdan sürerek 3 yufkayı tepsiye serin. Ispanaklı kanşımı yufkanın üzerine yayıp yufka ile kapatın. Üzerine sütlü karışımdan sürerek diğer yufkaları serin.
Kalan sütlü kanşımı son yufkanın üzerine gezdirerek dökün. Önceden ısıtılmış 190 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak olarak 
servis yapın.





KIYMALI SARAY BÖREĞİ 

3 adet yufka
300 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 tutam maydanoz
1 su bardağı süt
1 şişe soda
2 adet yumurta
Tarçın
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

1 adet soğanı küp küp doğrayın. 1 çorba kaşığı sıvıyağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. 1 tutam maydanozu ince ince doğrayın, ilave edip karıştırın. 300 gr. kıymayı, birer tatlı kaşığı tuz ve karabiber, 1 çorba kaşığı çam fıstığı, 2 çorba kaşığı kuş üzümü ve yarım kabuk tarçını tencereye ekleyin. Kıymalar ve fıstıklar kavrulana kadar, yaklaşık 10 dakika tencereyi ateşte bırakın. Böreğin sıvı harcını hazırlamak için; ayrı bir kaba 1 su bardağı süt, 1 şişe soda, 1 adet yumurta koyup malzemelerin hepsini 1 çorba kaşığı sıvıyağı da ekleyerek karıştırın. 3 adet yufkayı açın. Kapta hazırladığınız sıvı harcı bir fırça ile yufkaların üzerine sürün. Tencerede hazırladığınız kıymalı malzemeyi yufkaya yaydırarak koyun. Kıyma yayma işleminden sonra yufkalarınızı sarın. Sardığınız
yufkayı yuvarlayın ve spiral şeklinde içe doğru kıvırın. Fırın tepsisini fırça ile yağlayın ve sardığınız yufkaları fırın tepsisine yerleştirin. Kalan sıvı harcın içine 1 adet daha yumurta kırın ve karıştırın. Fırın tepsisine dizdiğiniz yufkaların üzerine fırça ile sürün. 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Piştikten sonra börekleri biraz dinlendirin ve keserek 
servis yapın.




BEYZA Bİ-CİHETİ BÖREK-İ MAKİYAN-İ HASSA (Tavuklu Börek) 

Malzemeler (6-8 porsiyon)
Hamur için:
Buğday unu (4,5 su bardağı)
Ilık içme suyu (1,5 su bardağı)
Tereyağı (5 çorba kaşığı) 75 gr.
Yumurta 1 adet
Şeker (1 tatlı kaşığı)
Mahlep (1 tatlı kaşığı) 20 gr.
Tuz (1 tatlı kaşığı) 25 gr.
Harcı için:
Piliç 1kg.
Kuru soğan 1 kg.
Haşlanmış yumurta 2 adet
Tereyağı (3 çorba kaşığı) 45 gr.
Karabiber taze çekilmiş (1 tatlı kaşığı) 25 gr.
Tuz 15 gr.
Üstüne :
Yumurta 1 adet.

Pilici, soğanla birlikte hafif tuzlu suda kemiklerinden ayrılıp iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Hamur için; tereyağını eritin,unun ortasına havuz açın. Erimiş tereyağını, 2 yumurtayı, şeker, mahlep ve tuz ekleyerek yoğurun. Hamura yavaş yavaş ılık su ekleyerek, pürüzsüz hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 4'e ayırıp unlayın ve üstüne nemli bez örtüp 30 dakika dinlendirin.
Pişen piliç ve soğanları biraz soğuduktan sonra çıkartıp, etlerini ayırıp didikleyin. Soğanların suyunu süzün.
Tavada 3 kaşık tereyağını eritin. Soğanları yağda suyu biraz azalıncaya kadar 1-2 dakika çevirin. Piliç etlerini ekleyin ve iyice kavurun. Tuz ve karabiberi katın. Biraz soğuyunca haşlanmış yumurtaları ilave edip harcı karıştırın.
Hamuru yufka gibi açın. Tepsiyi yağlayın. 1. kata yufkayı serin, üzerini yağlayın ve 2. kata hamuru koyun. Bunun üstüne piliç harcını yayın,kalan 2 yufkayı da aralarına yağ sürerek harcın üzerine serin.
Yumurtayı çırpın. Biraz sulandırın ve fırça ile böreğin üzerine sürün.
Böreği önce 15-20 dakika 200 derecede, sonra 180 derecede 30-40 dakika pişirin. Dinlendirdikten sonra 
servis yapın.




VALİDE SULTAN BÖREĞİ 

Malzemeler:
5 adet yufka 500 gr. soğan
1 su bardağı süt
1 su bardağı soda
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı ceviz
1 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 adet yumurta
Tuz, karabiber ve çörek otu

Yapılışı:
Soğanları halka halka doğrayın ve tavada 2 çorba kaşığı su ile pişirin. Suyunu çekince 1 çorba kaşığı margarin koyup kavurun ve ateşten alın. içine 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 çay kaşığı kabartma tozu, tuz ve karabiber koyup karıştırın. Başka bir kasede 1 su bardağı süt, 1 su bardağı soda, 1 çay kaşığı kabartma tozu, yumurtaları ve 1 su bardağı ayçiçek yağını karıştırın. Yağlanmış u tepsiye ilk yufkayı yayın ve üzerine sütlü karışımdan gezdirin. Üzerine ikinci yufkayı yaydıktan sonras oğanlı harcı koyup, üzerine üçüncü yufkayı serin. Üçüncü yufkanın üzerine sütlü karışımdan gezdirip, dördüncü yufkayı serin. Bu yufkanın üzerine soğanlı harcı koyup, beşinci yufkayı serin. Son yufkanın üzerine çok az sütlü karışımdan sürün ve üzerine çörek otu serpin. 200 °C fırında pişirin. Hafifçe kendini çektikten sonra yani ılık olarak 
servis yapın.



KOL BÖREĞİ (OSMANLI RAMAZAN) 

TC Kültür Bakanlığı

Küllü su içine üç kaşık yanmış sade ve tuz ilavesinden sonra beş altı da yumurta kırılır ve güzelce çalkalanır.Tedrici tedrici dakik ilave ederek yoğruldukta herbiri elma kadar ve daha küçük yumaklara taksim olunur.

Peynir ile maydanoz bir iki de yumurta kırılarak veya kavrulmuş soğana kıyma karıştırılarak içi de hazırlandıkta elini yağa bulayarak veya tavuk tüyüyle sade serperek oklavayla hemen zara müşâbih yufka açılır.

Yandan bir kısmı diğeri üzerine kapatılır.O halde üç köşe kalır ki öylece oklavaya sarılarak zemini yağlanmış bir tepsiye serilir.Şimdi açılan yufkanın nısfı üzerine hazırlanan içten döşenir ve boş kalan nısfı üzerine kapak gibi kapatılır ve diğer yufkaların nısfı da açılıp o halde iç üzerine serpildikte üç cihetleri üzerine yanmış sade sade haşlanarak fırına verilir.Piryan gibi hem kızarır hem de kabarır.Hemen sıcak iken tenavül oluna masarifi vâkıâ ziyadece olur ise de lezzetiyle mütenâsıbdır.



ZURACED (OSMANLI) 

Yarım kg. un,
1 tatlı kaşığı maya,
yeterince su ve tuz.
İç malzemesi için:
Yarım kg. kıyma,
3 adet soğan,
3 adet domates,
tuz ve karabiber

Mayayı hamur yoğurma kabına alın. Biraz su ekleyin. Üzerini kapatacak kadar un serpin. Kabarması için bekleyin.
Kabardıktan sonra unu yeterince su ile yoğurun, Sertçe bir hamur elde ettikten sona, hamuru dinlenmesi için üstü kapalı olarak bekletin.
Dinlenen hamurdan cevizden biraz irice parçalar kopartın.
Her birini yemek tabağı büyüklüğünde, kalınca açın. iç malzemesi için kıymayı, rendelenmiş soğanı, domatesi, tuzu ve karabiberi karıştırın.
Hazırladığınız içten yufkanın yarısına kadar yayın. Diğer kenarını üzerine sıkıca kapatın. Teflon tavada arkalı önlü pişirin.




PİRUHİ (OSMANLI) 

4 kişilik Malzemesi
2 su bardağı un,
2 yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım kahve fincanı su
1 çay kaşığı limon suyu
Yarım çay kaşığı tuz
1 yumurta akı,
5 su bardağı su
Yarım çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 çay kaşığı pulbiber
İç malzemesi:
100 gr tulum peyniri
Yarım demet maydanoz
1 soğan

Unun ortasını açın. 2 yumurta, 1 kaşık sıvıyağ, yarım kahve fincanı su, limon suyu ve tuzu ilave edip yoğurun. Nemli bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamuru ikiye bölüp yufka şeklinde açın.
Tulum peynirini bir kaseye ufalayın. Maydanozu ayıklayıp yıkayın ve süzün. Soğanı soyup piyazlık doğrayın. Tulum peyniri, maydanoz ve soğanı karıştırıp iç malzemesini hazırlayın.
Peynirli karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yufakının üzerine aralıklı dizin. Yumurta akını çırpıp yufkanın boş kalan kısımlarına sürün. Diğer yufkayı üzerine kapatın.
Hamuru kare kare kesin. 5 bardak suyu tuz ve kalan sıvıyağ ile birlikte tencerede kaynatın. Hamurları ekleyip haşlayın. 
servis tabaklarına alın. Cevizleri tereyağında kavurup üzerine gezdirin.




SULTAN AZİZ BÖREĞİ 

MALZEMELER
300 gr lor peyniri
3 çorba kaşığı tereyağı
100 gr kaşar peyniri
1 kg ıspanak
1 demet maydanoz
1 diş sarımsak
1 tutam mercanköşk
7 adet yumurta
8 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı krema
3,5 su bardağı un

YAPILIŞI
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıp tuz ve 3 çorba kaşığı zeytinyağını ilave edin. Hamuru yoğurup biri daha büyük 20 eşit parçaya bölün.
Hepsini tek tek yuvarlayıp bir tabağa dizin ve üzerini nemli bezle örtün.
Ispanakları temizleyip tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzüp ince ince doğrayın. Bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyup ıspanak, doğranmış maydanoz ve sarımsağı ilave edin. Hızlı ateşte 5 dakika kavurun. Ateşten alıp üzerine kaşar rendesi, mercanköşk, tuz ve karabiber serpiştirip karıştırın.Lor peynirini ezip tel süzgeçten geçirin. Bir tutam tuz ve 2 çorba kaşığı krema ilave ederek karıştırın.
Bezelerden birini ince bir yufka halinde açıp yağlanmış fırın tepsisisine serin. Üzerine fırçayla zeytinyağı sürün. 9 adet yufkayı aynı işlemi tekrarlayarak kat kat döşeyin. Son katın üzerine ıspanaklı karışımı dökerek spatula ile yayın. Üzerini bir yufka ile örtüp yağ sürün ve lor peynirli karışımı spatula ile yayarak döşeyin.
İyice yıkanıp kurulanmış bir yumurtanın sivri uçunu batırarak lor peynirli karışımın üzerine birisi ortada diğerleri çevresinde olmak üzere 7 tane çukur açın. Üzerine bir yufka serip yağ sürün. Aynı yumurtayı kullanarak bu kez yufkanın üzerinden bastırarak çukurları belirginleştirin. Yumurtaları tek tek bu çukurlara kırın. Ancak her yumurtanın kabuğunda kalan beyazını ortadaki çukura akıtın. Böylece yanlardaki çukurlarda yumurta sarıları, ortadaki çukurda ise akları olacak.
Yumurtaların üzerine kalan erimiş tereyağını gezdirip yufka ile örtün.
Üzerini yağlayıp kalan tüm hamur bezelerini açıp yufkaları aynı şekilde kat kat döşeyin. Büyük olan hamur bezesini ise bırakın. İri hamur bezesini tepsinin dışına taşacak büyüklükte açın. Tepsinin üzerine kapatıp dışına taşan fazlalıkları bıçakla kesin. Kenarlarını alta kıvırın. Üzerine bıçak ucu ile dekoratif desenler çizip artan yufkalarla saç örgü deseni yaparak süsleyin. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış kızgın fırına verin. 1 saat kadar pişirip sıcak olarak 
servis yapın.


oktay usta yemek tarifleri
kolay yemek tarifleri
börek tarifleri yemek
tatlı tarifleri
portakal ağacı
hamur işleri
pasta tarifleri
kurabiye tarifleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder