24 Ekim 2011 Pazartesi

Osmanlı İçecek Tarifleri


RAMAZAN ŞERBETİ
 
500 gr frambuaz, 6 su bardağı su ve 6 kahve fincanı tozşekeri tencerede bir taşım kaynatın. Süzüp iftarda soğuk olarak servis yapın.








BAL ŞERBETİ

500 gr bal, 500 gr tozşeker ve 7 litre su kaynatılır. 1-2 diş karanfil eklenip 5 dakika daha kaynatılır Soğuyunca ikram edilir. 30 bardak çıkar.

 
KIZILCIK ŞERBETİ

1 kg kızılcık, 1 kg tozşeker ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ile birlikte kaynatılır. 1-2 diş karanfil ilave edilip 5 dakika daha pişirilir. Soğutulduktan sonra ikram edilir

GÜL ŞURUBU

İlkbahar sonunda açan mis gibi büyüleyici kokusu olan gülü birkaç mevsim evinizde muhafaza ederek misafirlerinize şerbet durumunda sunabilirsiniz.
Gül şerbeti okka gülü denilen reçellik gülden yapılır. Ama bu gül renksizdir ve her yerde bulunmaz. Bundan ötürü bülbül yuvası ya da mayıs gülü denilen çok kokulu, koyu pembe gülden yapılan şerbet hem daha renkli olur, hem de daha hoş kokar.


1 kilo gül şurubu elde etmek için gereken malzeme şudur:
500 gram gül çiçeği yaprağı,
1 kilo toz şekeri,
25 gram limon tuzu,
1 limon,
1/4 litre su,

Gül çiçeğinin pembe yapraklarını kopardıktan sonra dip taraflarındaki beyaz bölümlerini makasla kesmeli. Böylece hazırlanan yarım kilo gül çiçeği yaprağını temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç def güzelce yıkayıp üzerindeki tozları ve yabancı maddelerle ilâçları temizlemeli. Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattıktan sonra sıkılmış bir limonun suyunu dök-meli ve kavanozun ağzını sıkıca kapamalı.
Gülün kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneşe konursa üç gün beklemesi yeterlidir).
Gül çiçeği yaprakları renklerini verip solgunlaşınca bunları kavanozdan çıkarıp atmalı. Elde kalan kırmızı ve ekşimtırak suya bir ölçüye iki ölçü hesabiyle şeker katmalı. Yani 1/4 litre suya 1/2 kilo şeker katıp erimeye bırakmalı,
Beri yanda kalan yarım kilo şekeri de 1/4 litre suda eritmeli. Sonra bu suyu güllü şerbetle iyice karıştırmalı.
Karışımı tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yıkanıp kurulanmış olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir şişeye koymalı. Hava almayacak biçimde ağzını sıkıca örtüp şurubu serin bir yerde saklamalı.

Misafirlere gül şerbeti ikram edileceği vakit limonata bardaklarına gül şerbetinden iki parmak kadar koymalı. İçine birer parça buz attıktan sonra bardakları soğuk suyla doldurmalı. Uzun bir kaşıkla karıştırdıktan sonra servis yapmalı.

Not: Eğer bu gül şurubu, uzun bir süre bozulmadan saklanılmak istenirse şekerin miktarı iki kiloya çıkarılmalıdır.
Daha koyu renkli şerbet için ise okka gülüne veya öbür güllere bir miktar da koyu renkli ve çok kokulu gül katılmalıdır.


MENEKŞE ŞURUBU

500 gram menekşe (çiçek yaprağı)
1 kilo toz şekeri
25 gram limon tuzu
1 limon
1/4 litre su

500 gram kokulu kır menekşeşi yaprağını temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç defa güzelce yıkayıp üzerindeki tozları ve yabancı maddelerle ilâçları temizlemeli.
Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattıktan sonra sıkılmış bir limonun suyunu dökmeli ve kavanozun ağzını sıkıca kapamalı.
Kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneşe konursa üç gün beklemesi yeterlidir).
Menekşe yaprakları renklerini verip solgunlaşınca bunları kavanozdan çıkarıp atmalı. Elde kalan ekşimtırak suya bir ölçüye iki ölçü hesabiyle şeker katmalı. Yani 1/4 litre suya 1/2 kilo şeker katıp erimeye bırakmalı.
Beri yanda kalan yarım kilo şekeri de 1/4 litre suda eritmeli. Sonra bu suyu menekşeli şerbetle iyice karıştırmalı.
Karışımı tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yıkanıp kurulanmış olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir şişeye koymalı. Hava almayacak biçimde ağzını sıkıca örtüp şurubu serin bir yerde saklamalı.

Not: Menekşe şerbeti ikram edileceği vakit limonata bardaklarına şerbetten iki parmak kadar koymalı. İçine birer parça buz attıktan sonra bardakları soğuk suyla doldurmalı. Uzun bir kaşıkla karıştırdıktan sonra servis yapmalı.


ZAMBAK ŞURUBU

250 gram zambak çiçeği yaprağı
1 kilo toz şekeri
25 gram limon tuzu
1 limon
1/4 litre su

Zambak şurubu desti zambağı denilen ve haziranda açan beyaz ve kokulu zambakla ağustosta açan kokulu beyaz zambaktan, hazırlanır.
Zambak çiçeğinin yapraklarını kopardıktan sonra temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç defa güzelce yıkayıp üzerindeki tozları ve yabancı maddelerle ilâçları temizlemeli.
Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattıktan sonra sıkılmış bir limonun suyunu dökmeli ve kavanozun ağzını sıkıca kapamalı.
Zambağın kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneşe konursa üç gün beklemesi yeterlidir).
Yaprakların renklerini verip solgunlaşınca bunları kavanozdan çıkarıp atmalı. Elde kalan suya bir ölçüye iki ölçü hesabiyle şeker katmalı. Yani 1/4 litre suya 1/2 kilo şeker katıp erimeye bırakmalı.
Beri yanda kalan yarım kilo şekeri de 1/4 litre suda eritmeli. Sonra bu suyu zambaklı şerbetle iyice karıştırmalı.
Karışımı tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yıkanıp kurulanmış olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir şişeye koymalı.
Hava almayacak biçimde ağzını sıkıca örtüp şurubu serin bir yerde saklamalı.

Not: Zambak şerbeti ikram edileceği vakit limonata bardaklarına zambak şerbetinden iki parmak kadar koymalı. İçine birer parça buz attıktan sonra bardakları soğuk suyla doldurmalı. Uzun bir kaşıkla karıştırdıktan sonra servis yapmalı.


DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Arabistan’ın bir nevi bardaş eriği gibi mahsulat-ı tabiiyesinden olan bu eriği kurutup balçık hurması taklidinde konduruyorlar ki; işte bu eriğin şerbetine demirhindi şerbeti ve şurubuna da demirhindi şurubu diyorlar. En ziyade kesretle istimali hıfzıssıhhaca vuku bulmakta ve sadece şurubu kabız hükmünde tutulmaktadır. Sıcak havalarda serinletici ve kalbe bir küşayiş mideyi ferahlatmak hassasını câmidir. Miktar-ı kifaye bu erikten alınıp üzerine kaynar sıcak su ilave edilip karıştırıldıkta süzgeçten süzüp posasını atıp tülbentten geçirmeli ve şeker ilavesiyle bir kaç defa da savruldukta bardakla bittevzî içile; hoştur.


KEÇİBOYNUZU ŞERBETİ
Keçiboznuzlarını bir kere yıkayıp, birkaç parçaya bölmeli ve içlerindeki çekirdekleri ayıklamalıdır. Bu parçaları, bir havanda güzelce dövdükten sonra, bir kilo keçiboynuzu, üç kilo suda kaynatmalıdır. İndirip posasını eze eze suyunu süzgeçten geçirmeli ve bir gece durulmasını beklemelidir.

Not: Kuru meyvalardan ve çekirdeklerden sayılan keçiboynuzuna, harnup da denir. Keçiboynuzu, pekmezle pek güzel karıştırılır. Pekmez yoksa, haddizatında, tatlı olduğundan, biraz daha tat verecek kadar şeker ilâve etmelidir.


KORUK ŞERBETİ

Salkım halindeki koruklar toplanıp sıkılır, ezilir. İki kere süzüldükten sonra arzuya göre şeker de ilâve edilerek şerbet tertip ve buzlu buzlu içilir.

Not: Olgunlaşmamış asma üzümlerine, koruk denir.


ÜZÜM SUYU
Bol miktarda üzümleri taneleyip, çürüklerini ayırmalı. İyice yıkamalı ve sağlam ve yağ kokusu kokmayan bir kapta güzelce ezmeli ve bol usare sularını almalı. Tülbentten veya süzgeçten süzerek sürahilere doldurmalıdır.

Not: Bu halis ve hilesiz üzüm suyunu biraz buzlu olarak sabahleyin veya yemeklerden sonra içmelidir. İnsana kuvvet ve canlılık verir. Evde, hususî meyva presi yoksa, bu işi kuvvetli bir tahta kaşıkla görmelidir.


AHUDUDU ŞURUBU

Ahududu saplarından ayrıldıktan sonra, bir kapta su ile kaynatıhr. Kapta kalan su miktarına bir buçuğu nisbetinde şeker de ilâve edilerek kıvamını bulunca ateşten indirilir ve tahta kaşıkla ezerek içindekiler tencereye süzgeçle süzülür. Ilıkken, şişelere konur ve soğumasından sonra, ağızları sıkıca tıkanır.


KURU KAYISI ŞURUBU

Kuru kayısıları yıkadıktan sonra, kayısı miktarının bir buçuğu nispetinde kestirilmiş koyu şekerle kaynatıp kıvamını bulunca kuvvetli bir tahta kaşıkla kayısıları tencerede ezmeli ve mevcut şurubu süzgeçten geçirip şişelere doldurmalıdır.


MANDALİN ŞURUBU

Mandalinaların sularını sıkarak veya piyasada satılan kollu, küçük bir sıkma aletiyle ezerek toplamalı ve mükerrer süzgeçten geçirmelidir. Hasıl olacak suları, bir misli nispetinde kestirilmiş koyu şekere katarak karıştırmalı ve pek az kaynatmalıdır. Soğutup şişelere doldurmalıdır. 


YASEMİN ŞURUBU

Evvelâ, yasemin yapraklarını toplayıp bir kevgire koymalıdır. Bir tencereye de su doldurup kaynatırken ağzına kapak makamına bir tabak kapamalıdır. Kapalı kevgiri de getirip tabağın içine oturtmalıdır. Kaynayan sudan tencere ağzındaki tabakta hasıl olan buhar tesiriyle yasemin yapraklarının usareleri kevgirden akarak tabakta toplanır. Toplanan bu suyu tencereye dökmeli ve yaprakları da daha fazla usare çıkarmak için, tekrar ezip süzerek tencereye akıtmalıdır.
Su miktarına göre, bir kiloya, bir buçuk kilo şeker katarak kaynatmalı. Kıvamı gelince, indirmeli ve soğutup şişelere almalıdır.

Not: Yaseminler, imbikten geçmek yolu ile kokuları daha iyi elde edilebilirse de, evlerde bu "Alambic" cihazı olmadığından basit mutfak usûllerine baş vurulmuştur.


TURUNÇ ŞURUBU

Kabuktaki kırmızılığı kırk şekeriyle rendeleyip 3 yaprak nane ile dövünüz. Uygun miktarda su ile limon suyu koyup karıştırarak süzdükten sonra bardaklara koyunuz.


ŞEFTALİ ŞURUBU

Olgun şeftalilerin çekirdeklerini çıkarıp kabuğunu soyarak, kestirilmiş şekere atıp kıvamı gelinceye dek kaynatınız.
Sonra indirip astardan süzerek tekrar ateşe sürünüz,
iki taşım kaynayınca biraz limon suyu karıştırıp indiriniz.
Soğuyunca şişelere doldurup kaldırınız.


PORTAKAL ŞURUBU

Portakalları sıkıp suyunu birkaç kez süzünüz. Süzülen suyun iki katı oranında kestirilmiş çok koyu şekere karıştırıp tencereyi ateşe koyunuz. Bir taşım kaynatarak hemen indiriniz.
 


NAR ŞURUBU 


1,280, kilogram nar için 2 kilo şeker kestiriniz. Ayıklanmış narı ezip süzerek bir gün bırakınız.
Posası dibe çökünce üzerinden duru suyu alıp kestirilmiş koyu şekere yedirerek kıvama gelinceye dek kaynattıktan sonra rutubetsiz şişelere doldurup 1 saat sonra ağızlarını mantarlayıp kaldırınız.
Kullanılacağı zaman sulandırarak içiniz.

LİMONATA

Bergamot ya da limon kabuğunun sarılığını üzerinden bir parça şekerle alınız. Şekerleri havanda dövüp toz haline getiriniz. Birkaç yaprak nane ile beraber iyice eziniz. Sonra yeterince limon suyu karıştırıp bardaklara doldurunuz.

Not: Bergamot yerine bergamot nanesi ya da 1 bardak için 1 yaprak hesabiyle oğulotu ya da melisa yaprağı kullanırsanız ve bardağı süslemesi için her bardağa birer limon yaprağı koyarsanız bunun üzerine iyi bir limonata düşünülemez.

KAYISI ŞURUBU (KURU KAYISIDAN)

Önce kayısılar suda haşlanıp çıkarılır.
Şekeri haşlama suyu ile kestirilir.
Kuru kayısılar kestirilmiş şekere atılıp kıvama gelene kadar kaynatılır, ateşten indirirken de limon suyu karıştırılır.
İyice ezilerek elekten geçirilir.
Soğuduktan sonra kuru şişelere doldurulur.
İçileceği zaman soğuk suyla sulandırılarak içilir.


FRENKUZÜMÜ ŞURUBU

1,280, kilogram frenküzümü suyu için 2 kilo şeker kestiriniz. Ayıklanmış üzümü ezip süzerek bir gün bırakınız. Posası dibe çökünce üzerinden duru suyu alıp kestirilmiş koyu şekere yedirerek kıvama gelinceye dek kaynattıktan sonra rutubetsiz şişelere doldurup 1 saat sonra ağızlarını mantarlayıp kaldırınız. Kullanılacağı zaman sulandırarak içiniz.

ÇİLEK ŞURUBU 

Çilekler reçel yapar gibi kendi ağırlığı kadar şekerle kaynatılıp en son biraz limon damlatılır. Daha sonra ezilerek püre haine getirilir. Soğuduktan sonra rutubetsiz şişelere doldurup 1 saat sonra ağızlarını mantarlayıp kaldırılır. Kullanılacağı zaman sulandırarak içilir.


BÖĞÜRTLEN ŞURUBU

Böğürtlenleri ayıklayık yıkadıktan sonra iyice sıkıp süzmeli elde edilen şıraya ağırlığının yarısı kadar şeker koyup kaynatmalı. Soğuduktan sonra şişelere koyarak buzdolabında saklamalı. Kullanılcağı zaman sulandırarak kullanılmalı.


BADEM ŞURUBU

320 gram tatlı, 10 gram acı bademi havanda dövünüz. 650 gram suyun bir miktarıyla karıştırıp elekten geçiriniz. Kalan posayı tekrar dövüp bir miktar su ile karıştırıp süzünüz. Süzüle süzüle posanın hepsi alınınca 1,280 kilogram şeker ve 1 yumurta akı ile kestirip kıvama gelinceye dek kaynatınız. Sonra biraz bergamot suyu gezdirerek bir iki çevirdikten sonra indirip soğumaya bırakınız. Şişelere koyup kaldırınız.


VİŞNE ŞERBETİ

Olmuş vişnelerin saplarını ayıklayınız. Çekirdeklerini çıkarınız. Sonra sıkıp süzünüz, dinlendiriniz. Posası dibe çöksün. Sonra bulandırmayarak duru suyunu başka bir kaba alınız. Yeterince şeker ve su ile karıştırıp yeniden süzünüz. Vişne şurubu hazırlanmıştır. Bir şişeye koyarak ağzını kapayınız.

Bu şuruptan şerbet yapılacağı zaman zevke göre soğuk su ile sulandırarak iyice karıştırılır ve içilir.


SÜBYE (KAVUN ÇEKİRDEĞİNDEN)

Taze ve içleri dolu kavun çekirdeklerini yıkadıktan sonra bir havanda döverek su ile karıştırıp ve elle oğup süzünüz.
Çekirdekte ic kalmışsa tekrar dövüp yine bir miktar su ile karıştırarak süzünüz.
Sonra şekerini karıştırıp durulmaya bırakınız. Posası çökünce üstünden sübyesini alıp süzerek bardaklara koyunuz.
                    

soğuk içecek tarifleri
oktay usta içecek tarifleri
sıcak içecek tarifleri
kolay içecek tarifleri
sütlü içecek tarifleri
içecek tarifleri resimli
içecek oyunları
cvp içecekler içecek tarifleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder